Report: Als pers naar Tsunacon 2013

Tsunacon 2013 gaat bij mij de boeken in als eerste echte pers-ervaring. Voor AVO blog mocht ik als reporter en fotograaf naar Tsunacon. En als pers-zijnde heb je de mogelijkheid om eerder naar binnen te mogen bij sommige activiteiten.

Tsunacon 2013 - Foto door Francisca Hagen

Ik besloot om niet in cosplay te gaan, omdat ik ook een cameratas zou meenemen. Ik vind deze twee dingen moeilijk te rijmen en zou het niet leuk vinden als ik mijn cosplay-outfit zou beschadigen door mijn niet zo’n kleine cameratas. Daarbij zou ik als fotograaf voornamelijk zitten, knielen en eventueel liggen om goede foto’s te kunnen maken. Daar is een cosplay-outfit niet voor bedoeld en dus trok ik mijn casual outfit aan.

Maar allereerst was het taak voor mij om na het binnenkomen aan een badge te komen! Het zal niemand verbazen dat er een flinke rij stond voor de deur van Tsunacon. Deze rij kon ik omzeilen, ik voelde mij echt een mazzelaar. Nadat ik mijn badge ontving – ik mocht mijn naam en organisatie erop zetten – hing ik mijn jas op en kon ik mij gaan oriënteren op het programma.

Tsunacon 2013 - Foto door Francisca Hagen

Tussendoor pikte ik Ks1 van Nippon Zasshi (ze is ook lid op AVO!) op en konden we van start als pers bij de liveband Adanai. Maar eerst hebben we nog even gekeken bij de Lucky Paper Stars workshop van Mostcutest. Na een kort praatje met Marjet en wat snelle foto’s gingen we weer op pad. Het vouwen van Lucky Paper Stars kan ik al wel, daarnaast had Ks1 al de workshop gevolgd. Dus het was niet nodig om heel lang te blijven plakken. Het deed mij er wel aan denken dat ik nog steeds de Hello Kitty vouwstrookjes in sterren moet gaan vouwen, voor mijn hippe moeder.

Snel daarna gingen we richting de videozaal (Oxford) om Adanai te zien. Ze waren al begonnen met spelen. Ondanks dat de belichting niet al te best was, was het te doen om te fotograferen. Het was helemaal leuk om de muziek meteen te herkennen. Adanai brengt anime en gamemuziek ten gehore door middel van een liveband en zangeres.

Deze diashow vereist JavaScript.

Daarna konden we gaan fotograferen de Cosplay Fashionshow. De deelnemers van deze fashionshow hadden enorm hun best gedaan om hun outfit zelf te maken. Maar ook om hun rol te spelen als de karakter die zij cosplayen. Alle deelnemers deden hun uiterste best en ik vond het zeer interessant om te zien. Omdat de jury het nogal lastig vond om te bepalen wie de nummers 1, 2 en 3 waren, mochten de cosplayers weer op het podium staan en vertellen over hun cosplay. Je merkte dat ze hier niet op voorbereid waren. Toch deed iedereen zijn best om een verhaaltje te houden over waarom ze gekozen hebben voor de karakter die zij cosplayen en eventueel hoe lang ze gewerkt hebben aan hun outfit. Daarna werden de winnaressen, allemaal dames, bekend gemaakt.

Tsunacon 2013 - Foto door Francisca HagenEn dan is het zaak om ze goed op de gevoelige plaat te zetten! Maar als pers ben je niet de enige, dus was soms even wachten voordat je een goede foto kan maken van de winnaressen.

Op zo’n dag als Tsunacon is het ook leuk om (nieuwe) mensen te ontmoeten. Zo ontmoette ik DeSushiTimes in de Oxfordzaal terwijl Guess The Anime Trivia bezig was. Ik kreeg meteen en schattig goodiebag van haar, omdat ik als lezer van haar blog haar had gevonden op Tsunacon. Ik nam afscheid van Ks1 en ging met DeSushiTimes naar de presentatie van Fly Away Fashion. Daar kreeg ik informatie te horen over Elegant Gothic Lolita. Niet alle informatie was nieuw voor mij, maar het is toch leuk om dingen te horen en te zien. De presentatie duurde niet heel lang, maar was toch informatie. Daarna ben ik naar de Cosplay Dance Competition gegaan.

Deze diashow vereist JavaScript.

De combinatie van cosplay en dans klinkt mij goed in de oren. Maar helaas niet voor iedereen. Er waren maar een handjevol deelnemers en dus was de show heel snel voorbij. Toch moest de jury bepalen wie de winnaar is. En dus moest het publiek vermaakt worden door wat leuke dansjes. Ik zeg het denigrerend, maar het was eigenlijk best wel leuk. Want het publiek werd tijdens de competitie verwacht door Toby the dancingmachine, zijn cosplay leek op het eerste gezicht niet heel goed uitgewerkt te zijn. Maar zijn danstechnieken wel. De jury bleek overtuigd te zijn, Toby won tot vreugde van het publiek.

Ik heb nog eventjes gekeken bij de AMV Compo. Nu was de zaal propvol, maar valt daar weinig te fotograferen. De zaal was donker en wat er te zien viel is niet interessant om vast te leggen. DeSushiTimes wilde nog wat anders doen en ik ging richting de pruikenlezing. Nu is het interessant om te weten hoe je een pruik in model brengt, zodat je de hele dag lang geen zorgen hoeft te maken over je haar. Het is weer eens wat anders dan je eigen haar. Ik ben nog even in de dealer room geweest na de pruikenlezing.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tsunacon eindigde voor mij nadat de Fly Away Fashionshow was afgelopen. Terwijl de hele dag overal mensen te zien waren, leek de locatie van Tsunacon nu uitgestorven. Tsunacon was afgelopen, als een kaars dat opraakte. Toch kon ik nog optrekken met wat bekende mensen van AVO Forum.

Tsunacon was een ontzettende leuke conventie. Het was helemaal volgepland en ik heb een beetje moeten kiezen wat ik een beetje wilde volgen. Voor mijn gevoel heb ik best wel veel gemist en had ik graag nog wat meer willen zien wat betreft Ikebana, Sushiworkshop, House of Cards en Mirai Fashion. Al met al was mijn dag goed geslaagd, doordat ik uiteindelijk wel veel heb gezien en gesproken. Vele cosplayoutfits vond ik zeer geslaagd, je zag dat er best veel werk in zat. Daarnaast vond ik het gaaf om te zien dat vele cosplayers helemaal in hun rol zaten van hun karakter die zij cosplayen. Dat maakte het plaatje compleet.

Tsunacon 2013 - Foto door Francisca Hagen

Daarnaast vond ik het leuk om mensen te ontmoeten (as33kawaii, Chachamaru, 4nvica van AVO Forum, maar ook alle andere mensen buiten het forum) en te spreken. Iedereen leek het naar hun zin te hebben, wat behoorlijk belangrijk is. Daarnaast was er genoeg keuze om dingen te doen. Maar kon je er ook voor kiezen om rustig aan te doen bij de Maid of Butlerscafé. Of lekker gek te doen op de derde verdieping waar je karaoke en DDR kan doen.

Al met al zal ik volgend jaar weer aanwezig zijn. Misschien dan wèl met cosplay, maar ik beloof niks!

Meer foto’s van Tsunacon 2013 zijn op Facebook te zien. 
Foto’s door: Francisca Hagen

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

4 gedachten over “Report: Als pers naar Tsunacon 2013

 • 20 februari, 2013 om 15:44
  Permalink

  Whoa! Het moet leuk zijn om een fotograaf op dat evenement. en ja .. cosplay is kunst: D

  Reactie
  • 20 februari, 2013 om 15:53
   Permalink

   Niet alleen fotograaf, maar inderdaad! :)

   Reactie
 • 23 februari, 2013 om 17:58
  Permalink

  Ik moet ook een keer flink gaan cosplayen..misschien volgend jaar als Hard Gay of zo muhaha

  Reactie
  • 23 februari, 2013 om 18:04
   Permalink

   Ontzettend fout, maar ik ga je niet tegenhouden! ;)

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?