Belgische fotograaf brengt Yakuza in beeld

Anton Kusters is een fotograaf uit Hasselt. Hij trok naar Tokyo om  er een reportage te maken van de rosse buurt, Kabukicho. Maar na een tijdje ontdekte hij dat de Yakuza (Japanse, criminele organisatie/maffia) deze buurt beheerst en via een gemeenschappelijke vriend raakte hij in contact met hen.

Er werden duidelijke afspraken gemaakt over wat mocht en kon en wat uit den boze was. Anton moest rekening houden met hun gewoontes en met de gemaakte afspraken. Het was niet makkelijk, want Anton sprak zo goed als geen Japans en binnen de Yakuza zijn er slechts enkele die Engels spreken. De communicatie verliep dus moeizaam, maar goed dat Anton goed is in het lezen van lichaamstaal. Alle afspraken kwamen in een contract tussen de Yakuza en Anton.

Filling in the Red © Anton Kusters 2010

Hij is de eerste en alsnog de enige die ooit mocht fotograferen binnen de Yakuza. Anton Kusters kreeg in tussentijd een aanbod om samen te werken met National Geografic, omdat zij zelf al tijden bot vingen en dus vastzaten bij hun reportage. Anton en zijn broer sloegen dit aanbod af.

De voorbereidingen voor zijn reportage begonnen in 2008. In 2009 kreeg hij toestemming om voor 2 jaar te fotograferen, maar na anderhalf jaar was het genoeg, voor beide partijen. Uiteindelijk bleef hij een indringer in hun milieu. Na zo’n periode begon het zwaar te wegen op de goede samenwerking.

Het boek met deze reportage kwam uit in 2011. Iedereen wou deze foto’s publiceren en het verscheen in de beter Europese pers, zoals The Sunday Times en El Pais.

Dit jaar komt er een tentoonstelling met de foto’s op groot formaat. Van 21 april tot en met 19 mei kan je de prachtige reportage bewonderen in het C-mine cultuurcentrum in Genk. Openingsuren zijn steeds van 10u tot 17u, alle dagen.

Ben je ook benieuwd naar de Yakuza? Wil je ook wel eens weten hoe anders of net gelijk ze eruit zien? Dat kan, geheel gratis, op dit adres: C-mine 10, 3600 Genk

Bron: supo.be & uitinvlaanderen.be, Anton Kusters (foto)

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

3 gedachten over “Belgische fotograaf brengt Yakuza in beeld

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?