Nihon no Hanga lente-opening: The Kansai View

Het Japans Prentenkabinet Nihon no Hanga gaat in mei weer open met een nieuwe tentoonstelling. De tentoonstelling draagt de titel “The Kansai View” en laat prenten zien uit Kyoto, Osaka en Kobe.

In het jaar dat Amsterdam de 400ste verjaardag van de grachtengordel viert, het symbool van het centrale deel van de hoofdstad van Nederland, heeft Nihon no Hanga besloten om eens aandacht te schenken aan prenten die gemaakt zijn ver weg van Tokyo, het centrum van Japan.

Eerdere tentoonstellingen hebben aangetoond, de meest belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de 20ste eeuw prentkunst gebeurde in Tokyo, in de vroege jaren 1910. De Shin Hanga en Sosaku Hanga tradities ontwikkelden door een intensieve artistieke dialoog dat plaatsvond in de snelgroeiende hoofdstad.

kansaiview
Tokuriki Tomikichiro (1902-2000), Dotonbori by night (Osaka), uit de serie Honderd uitzichten op nieuwe Japan, 1938.

De tentoonstelling in Nihon no Hanga gaat in op wat er gaande was in de Kansai regio, het gebied van de twee andere grote steden van Japan: Kyoto en Osaka en de internationale havenstad Kobe. De verschillen in de individuele geschiedenis van de steden en hun kunstradities van de 19de eeuw hebben geleid tot zeer verschillende trends in de prentkunst. Ook de regio werd gespaard van de verwoestingen door de Grote Kanto Aardbeving in 1923.

Layout 1Door te focussen op de Kansai regio, worden minder bekende artiesten op de voorgrond gebracht. Hierdoor heeft de tentoonstelling een aantal verrassingen in petto.

Deze tentoonstelling kan alleen bezocht worden in alle weekenden van mei 2013, van vrijdag tot en met zondag. De tijden zijn: 12.00 tot 16.00 uur. Op vrijdag 31 mei is het niet geopend. Op vrijdag 3, 10, 17 en 24 mei zal de assistent curator Mareen de Vries een gratis rondleiding doen in het Nederlands. Je kan je hiervoor per e-mail aanmelden. Gezien de plaatsen gelimiteerd zijn, is mijn advies om niet al te lang te wachten met aanmelden.

Nihon no Hanga (vertaling: Japanse prenten) is een privé museum dat al 15 jaar prenten verzameld. Het museum kan bekeken worden door wetenschappers en studenten voor onderzoek. Maar twee keer in het jaar zal het museum geopend worden voor bezoekers en biedt het museum een tentoonstelling aan. Nihon no Hanga is te vinden aan de Keizersgracht 586 in Amsterdam.

Bron: Nihon no Hanga

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?