Golden Week in Japan

goldenweek2Eind april, begin mei is er de Golden Week in Japan. Er vallen dan vier feestdagen in een periode van zeven dagen. Dit is samen met de Nieuwjaarsperiode en de Obon week de drukste feestperiode in Japan. Heel wat Japanners nemen de werkdagen die hiertussen vallen vrij, maar er zijn ook veel bedrijven die sowieso hun deuren sluiten. En nu de Japanners vrij van werk zijn, gaan velen dan ook op reis in hun eigen land of profiteren van de kans om een reisje naar het buitenland te maken in deze week.

Over welke vier feestdagen gaat het nu? Op 29 april is er Showa Day (昭和の日, Showa no hi), de geboortedag van voormalig keizer Showa. Showa stierf reeds in 1989, maar pas sinds 2006 wordt Showa Day op deze dag gevierd, daarvoor werd Greenery gevierd op deze datum. Die wordt nu gevierd op 4 mei, nog steeds onderdeel van de Golden Week dus.

3 Mei is er Constitution Day (憲法記念日, Kenpo kinebi). De Japanners vieren dat in 1947 op die dag de na-oorlogse grondwet werd ingevoerd en in gebruik genomen.

De dag erna, 4 mei, vieren ze Greenery Day (みどりの日, Midori no hi), die vroeger nog op 29 april werd gevierd. De voormalig keizer Showa werd geboren op 4 mei en omdat deze keizer een grote liefde voor bloemen en planten had, wordt de dag aan de natuur opgedragen. Voordat Greenery Day op 4 mei werd geplaatst, was dit ook al een nationale feestdag. De Japanse wet zegt namelijk dat een dag tussen twee nationale feestdagen ook een nationale feestdag wordt.

De afsluiter van de Golden Week is Children’s Day (こどもの日, Kodomo no hi) op 5 mei. Vroeger was dit bekend als jongensdag ((端午の節句, Tango no sekku), nu is dit ritueel nog een onderdeel van Children’s Day ondanks de verandering in de feestdag. De familie bidt dan voor de gezondheid en toekomst van hun zonen. Dit gebeurd met bijhorend ritueel! Ze hangen de gekende vliegende vissen op, karpervormige vlaggen en ook samuraifiguren. Die vlaggen en figuurtjes zijn tekenen van kracht, succes en macht.

Op heel wat plaatsen in Japan zijn allerlei festivalletjes te bezoeken zoals in Tokyo het Spring Grand Festival at Meiji Shrine. Ook de concerthallen zijn volgeboekt in deze periode. Heel wat artiesten profiteren ervan dat heel wat Japanners vrij hebben.

bron : Japan Gide , ginkoya , Japan Talk

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

2 gedachten over “Golden Week in Japan

 • 29 April, 2013 om 21:25
  Permalink

  Altijd leuk om dit soort weetjes te weten ^_^

  Reactie
 • 30 April, 2013 om 14:12
  Permalink

  Lekker informatief stukje, altijd leuk om meer te leren over de Japanse cultuur en/of geschiedenis.
  Hoop dat de mensen in Japan van deze week gaan genieten.

  Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?