Fotofestival Naarden 2013 – Aanrader om te bekijken: McHotel

Aanstaand weekend gaat Fotofestival Naarden weer van start. Dit tweejaarlijks festival is van zaterdag 18 mei tot en met donderdag 23 juni 2013. Het biedt een overzicht van de ontwikkelingen binnen de Nederlandse fotografie, met een oog voor traditie en de blik gericht op de toekomst.

Thema voor dit jaar is ‘Don’t stay here – Dutch photography on the move’. Belangrijk uitgangspunt van het FotoFestival is het tonen van de actualiteit. Aan de ene kant de meest interessante Nederlandse fotografen van dit moment, aan de andere kant wat er actueel is in de maatschappij. Dit jaar heeft het festival gekozen voor de visie van Nederlandse fotografen in het buitenland.

Reizen zit ons Nederlanders al eeuwen in het bloed en vele Nederlandse kunstenaars hebben zich laten inspireren door wat zij tegenkwamen over onze landsgrenzen. Ook de huidige generatie fotografen laat zich niet onbetuigd.

Waarom ik schrijf over Fotofestival Naarden is vanwege één fotoserie: McHotel. Olivier van Breugel en Simone Mudde zijn naar Tokio geweest voor nieuw werk. Uiteindelijk kwamen ze thuis met de interessante fotoserie McHotel.

Olivier van Breugel en Simone Mudde McHotel - Courtesy FotoFestival Naarden 2013
Olivier van Breugel en Simone Mudde McHotel – Courtesy FotoFestival Naarden 2013

De serie gaat over Japanners die na een avondje in de karaokebar niet kunnen thuiskomen, omdat de metro’s niet meer rijden. De taxi is een optie, maar veel te duur. Japanners hebben een alternatief verzonnen. Zij gaan naar de dichtsbijzijnde McDonalds. Ze kopen een drankje of broodje in plaats van een uitgebreide maaltijd. Ze zoeken een plekje in het restaurant om een dutje te doen, totdat de eerste metro’s weer rijden.

Het blijkt heel normaal te zijn. Maar voor diegene die er nog niet van gehoord hebben, zullen waarschijnlijk even achter hun oren krabben. Het blijkt in Japan best wel veilig te zijn om op een openbare plek te slapen.

FotoFestival Naarden heeft diverse locaties, waaronder De Wallen waar de foto’s op de Wallen van Naarden-Vesting geplaatst zijn. Op een aantal plekken in Naarden is The Fence te bewonderen, het is een lint van bouwhekken met daarop een selectie foto’s te van nieuw Nederlands talent. Daarnaast zijn de locaties in kerken, musea en gallerien. Meer informatie over de locaties is hier te vinden. De fotoserie  McHotel is in het Bastion Oranje te zien, in gebouw H.

Olivier van Breugel en Simone Mudde McHotel - Courtesy FotoFestival Naarden 2013
Olivier van Breugel en Simone Mudde McHotel – Courtesy FotoFestival Naarden 2013

Het festival heeft diverse openingstijden. Van maandag tot en met donderdag is het geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Van vrijdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Hetzelfde geldt voor de 1e en 2e Pinksterdag. Het Vestingsmuseum is geopend tot 17.00 uur. Daarnaast is de Grote Kerk op zondag geopend vanaf 12.00 uur.

Kaartjes kunnen online of op het festivalkantoor gekocht worden. Kinderen tot en met 14 jaar zijn gratis. Een dagkaart voor alle locaties is €17,50. Ben je in het bezit van CJP, dan ben je goedkoper uit en kan de korting tussen de €2,50 en €5,00 zitten.

Sowieso moet ik zeggen dat andere fotoseries ook best interessant zijn om te zien. Dus mocht je interesse hebben in fotografie en openstaan voor andere fotoseries dan die uit alleen Japan, dan mag je deze FotoFestival niet missen!

Bron: FotoFestival Naarden

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?