In de Schatkamer van Naturalis: Vlinders van Kawasaki

In de Schatkamer van Naturalis is tot en met 1 september de tentoonstelling “Vlinders van Kawasaki” te bekijken. De vlinders worden getoond in de laden waarin zij ook in de wetenschappelijke collectie opgeslagen zijn. Ze lijken allemaal hetzelfde. Soms is het verschil tussen soorten zelfs alleen maar door een microscoop zichtbaar. Het krachtige, herkenbare patroon van de vlinder, de rode vlek met zwarte rand op een overwegend witte vlindervleugel, is onderdeel van het ‘Kimonomion’ van kunstenares Els Hunia en vormt het speelse decor van de tentoonstelling.

Vlinders van Kawasaki - Naturalis

Apollovlinders komen van het middelgebergte tot ver boven de boomgrens voor, in Azië zelfs tot op 5000 meter hoogte. Er zijn drie Europese soorten en twee Noord-Amerikaanse, de rest komt in Azië voor. Daar leven vele soorten op vrijwel kale puinhellingen ver boven de boomgrens, waar hun voedsel schaars is. Het zwarte lichaam en de donkere beharing op de basis van de vleugels zorgen ervoor dat de vlinders na de ijskoude nacht weer snel opwarmen in de zon. De rupsen zijn zwart met oranjegele stippen.

Deze collectie is geschonken aan Naturalis door de erven van Yuichi Kawasaki (1953-2010). De erven Kawasaki kozen ervoor de nalatenschap aan Naturalis te schenken, omdat Naturalis al een grote collectie van Parnassius (oftewel apollovlinder) bezit. Curt Eisner (1890-1981) bracht in het vooroorlogse Duitsland een grote verzameling apollovlinders bijeen. Door deze twee collecties heeft Naturalis de grootste en meest volledige collectie apollovlinders ter wereld.

Naturalis is te vinden aan de Pesthuislaan 7 in Leiden en is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is €11,-, met een CJP pas krijg je €1,- korting. Ben je student, dan hoef je maar €4,- te betalen.

Bron: Naturalis

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

2 gedachten over “In de Schatkamer van Naturalis: Vlinders van Kawasaki

 • 9 July, 2013 om 22:27
  Permalink

  Wow cool! Lijkt me heel gaaf om te zien!!

  Reactie
 • 9 July, 2013 om 22:59
  Permalink

  Klinkt allemaal wel mooi en foto ziet er ook mooi uit. Dat er zoveel over vlinders te vertellen is.

  Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?