Smakelijk Japan: JapanFoodDrinks in SieboldHuis

© Leo van der Kleij
© Leo van der Kleij

Altijd al willen weten hoe het voelt om bij een Japanner aan tafel te zitten? Hou dan zeker een datum tussen 6 september en 24 november vrij voor een bezoek aan Japanmuseum SieboldHuis (Leiden, NL) voor de tentoonstelling ‘JapanFoodDrinks’. Ruim 450 kleur- en zwart-witfoto’s van Nederlands fotograaf en beeldend kunstenaar Leo van der Kleij geven in deze prachtig vormgegeven expositie een speelse kijk in een belangrijk onderdeel uit de Japanse samenleving: tafelen.

Net als in de Lage Landen, speelt eten een belangrijke rol in Japan. Zo goed als elk plaatsje heeft haar eigen specialiteit en gewoonten, wat Leo van der Kleij met zijn opmerkelijk directe stijl prachtig op de gevoelige plaat wist vast te leggen. Wanneer hij tussen 1997 en 2011 wel twaalf keer naar Japan reisde, raakte Leo bevriend met tal van mensen uit verschillende lagen van de bevolking. Dit gaf hem de kans om, gewapend met een fototoestel, een intieme en onverhulde blik te werpen op de Japanse samenleving. Het resultaat is een onverwacht samenkomen van het nieuwe en het traditionele Japan.

Maiko © Leo van der Kleij
© Leo van der Kleij

Wie besluit een bezoek te brengen aan het SieboldHuis, wordt tijdens deze tentoonstelling getracteerd op een verrassende inrichting, gebaseerd op verschillende Japanse eetgelegenheden. Dompel jezelf onder in de sfeer van de Japanse eetcultuur, schuif mee aan tafel en waan jezelf te gast tijdens een Japans ontbijt, de koffiepauze, lunch, theeceremonies, borrels of zelfs een bruiloftsdiner! En als als dat kijken naar eten en drinken je laat hongeren naar meer, ben je altijd van harte welkom op de verschillende door Japanmuseum SieboldHuis georganiseerde activiteiten en lezingen. Altijd al sake willen proeven of jezelf middenin de sushi willen storten? Neem dan zeker een kijkje!

Het Sieboldhuis is te vinden aan de Rapenburg in Leiden, Nederland. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Entree: €8 euro voor volwassen, €4,50 voor CJP en studenten (op vertoon van collegekaart).

Bron: Sieboldhuis

Spitch TVB

De immer drukke Spoiler Bitch met een zwak voor Britten en Japanse game-personages. Mythologieën en fantasiewerelden zijn haar ding, van muziek heeft ze echter minder kaas gegeten. Tekent de AVO-mascotte.

Eén gedachte over “Smakelijk Japan: JapanFoodDrinks in SieboldHuis

  • 2 August, 2013 om 13:50
    Permalink

    Heel interessant! Let op: Tentoonstelling loopt niet tot 17 november, maar 1 week langer tot 24 november! (zoals staat in bovenstaande bericht)

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?