Master Shunputei Ichinosuke brengt Rakugo naar Europa – Belgische datum

Master Shunputei IchinosukeOp donderdag 17 oktober 2013 kan je in het Filmplateau van de Universiteit Gent (UGent) de Japanse meesterverteller Shunputei Ichinosuke de traditionele vorm van solo vertellingen Rakugo brengen. Deze stijl bevat erg veel humor  en omdat humor ook samenhangt met de cultuur is het soms moeilijk om dit internationaal te brengen. Om de beleving zo authentiek mogelijk te houden, zal Ichinosuke in het Japans vertellen. Er zal echter wel ondertiteling voorzien worden. Binnen de Rakugo worden soms ook enkele kleine attributen gebruikt om de verteller te ondersteunen. Deze artistieke vertelvorm ontstond verschillende honderden jaren geleden door de priesters die verlichtende verhalen vertelden in de tempels, maar dat veranderde natuurlijk in de loop der jaren naar verhalen die elke emotie aanraken. Heel veel verhalen die nog verteld worden in deze vorm, zijn oude verhalen die generaties lang werden doorgegeven. Deze avond in de UGent valt in een tour van 11 dagen in Europa.

Naast België zal Ichinosuko ook in Oostenrijk, Duitsland, Polen, Slowakije en Spanje aantreden. Hij zal zijn best doen om ervoor te zorgen dat de humor zeker doorkomt in elke voorstelling en het dus afstemmen op het publiek. Tijdens de show zal hij ook zitten, zoals dat traditioneel gebeurt.

Hier een overzicht van de data en locaties:
Zaterdag 12 oktober: Universiteit Wenen, Campus Hof 2 – Wenen, Oostenrijk
Zondag 13 oktober: Divaldo Malá Scéna – Bratislava, Slowakije
Dinsdag 15 oktober: Museum Sztuki – Krakow, Polen
Donderdag 17 oktober: Universiteit Gent, zaal Filmplateau – Gent, België
Zaterdag 19 oktober: Hotel Nikko, zaal Newton – Düsseldorf, Duitsland
Maandag 21 oktober: Universiteit Madrid, Campus Cantoblanco – Madrid, Spanje

Master Shunputei Ichinosuke Tour of Europe flyer

De show in Gent zal beginnen met een introductie die de Rakugo-stijl zal aantonen. Daarna zal Ichinosuko het verhaal Hatsutenijn vertellen, dit gaat over een vader die zijn 7 à 8 jarige zoon verteld niet te zagen om snoep op het Hatsutenijn festival. De jongen gaat dan op zeer bijzondere manier duidelijk maken wat hij wil. Hierna is het tijd voor het verhaal Dōbutsuen, ofwel een dag in de zoo. In dat verhaal is vindt een werkzoekende een job als leeuw in de zoo. Hij moet dus in een pak zich de hele dag gedragen als een leeuw. Dit loopt goed tot ook de tijger in de kooi komt, ook die tijger is een man in een pak. Als laatste is er het verhaal Tanmei, wat zoiets betekend als kortlevend. Op een begrafenis vraagt Hattsan een oudere vrouw waarom de mooiste vrouw van de buurt op haar jonge leeftijd al drie mannen overleefde. Ze waren allemaal kortlevend. De buurman zegt dat de mannen zich allemaal te hard inspannen om het deze erg mooie vrouw naar haar zin te maken. Hattsan begrijpt het niet direct en dat zorgt voor grappige situaties. De avond sluit pas echt af na de vraag en antwoord sessie!

De vertelavond van 17 oktober 2013 in het Filmplateau van de UGent, Paddenhoek 3, wordt georganiseerd door het instituut van Japanse taal en cultuur en wordt financieel ondersteund door THE JAPAN FOUNDATION. Het evenement zal duren van 19.00 tot 21.00 uur. Om binnen te komen betaal je €5,-, voor studenten is het €3,-.

Bron: @IchinosukeinEU Twitter, Ichinosuke in EU Facebook

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

2 gedachten over “Master Shunputei Ichinosuke brengt Rakugo naar Europa – Belgische datum

 • 10 October, 2013 om 13:26
  Permalink

  Helaas is Gent niet in de buurt en valt het op een doordeweekse dag, dus best lastig om te komen. :/

  Reactie
  • 10 October, 2013 om 17:44
   Permalink

   Daar zit ik zelf ook mee. Ik raak nipt tot op de lezing, denk ik :) Heb een klein beetje speling tussen trein en lezing.
   Dan ben ik ook erg laat thuis, en het is de dag erna weer werkdag en ook nog terugkomdag op school.
   Maar het lijkt mij een erg boeiende ervaring!

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?