Onbewoond eiland Gunkanjima bezoekt Galerie Fontana Fortuna

Vanaf zondag 10 november is er een expositie te zien in Galerie Fontana Fortuna van de Franse kunstenaars Yves Marchand en Romain Meffre: Gunkanjima. Het is een serie foto’s van de Japanse mysterieuze onbewoond eiland Gunkanjima, ook wel bekend als Hashima.

Vue sud depuis le bâtiment 51 Ile d’Hashima, Japon. 95cm x 120cm en 150cm x 190cm
© Yves Marchand en Romain Meffre

Het eiland zit 15 kilometer van Nagasaki af en was bevolkt in de periode van 1887 tot aan 1974 vanwege de steenkoolwinning.  Het was ooit het meest dichtbevolkte plek op Aarde. De fotografen – befaamd voor hun werk “the Ruins of Detroit” – reisden twee keer naar het (spook)eiland, waar nu leeg en vervallen gebouwen een getuige zijn van een levendig verleden.

In de James Bond film Skyfall (2012) diende het eiland als inspiratie voor de schuilplaats van schurk Raoul Silva. Maar het filmen vond niet plaats op het eiland, een deel werd nagemaakt in Groot-Brittannië. Tegenwoordig is het eiland alleen toegankelijk voor journalisten.

De publieke opening is op zondag 10 november van 15.00 tot 18.30 uur. Daarna is expositie te zien tot en met 15 januari 2014. De galerie is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur. Je kan de galerie vinden aan de Lauriergracht 11 in Amsterdam. Er kunnen al wat foto’s bekeken worden op de Facebook pagina en website van Galerie Fontana Fortuna.

Op zaterdag 16 november zal er aandacht geschonken worden aan de expositie in AVRO Opium Night Live op Nederland 2. Er zal een recensie zijn over de expositie door kunstcriticus Jasper Krabbé. Het programma is te zien van 22.35 tot 23.20 uur.

Galerie Fontana Fortuna via Uchitani Consultancy

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?