Kerst: Hoe zit dat nu in Japan?

Om eerlijk te zijn mistte ik de kerststemming op AVO Blog. Het is vast leuk om te laten zien hoe mijn kerstboom er dit jaar uitziet, niet dat hij er staat, maar wat heeft het te maken met Japan? Dit is nu eenmaal ons hoofdthema. En dus ben ik mijn Japanse vrienden gaan vragen om wat informatie over de kerst. Hoe ervaren zij zelf de kerst en hoe wordt het normaliter gevierd?

Daar is de kerst geen feestdag en voor vele mensen betekent het dan ook dat ze aan de bak moeten. Maar toch word de kerst in zekere mate gevierd. Ik denk dat het al begint in november wat betreft de kerstversiering op straat! Ik kon al vele foto’s en video’s bewonderen op het internet.

Het is totaal wat anders dan ik in Nederland gewend ben, al kom ik niet in alle steden in deze drukke periode. Natuurlijk zijn er wel wat lichtjes en versiering te zien, maar verder is het niet heel overweldigend. Vorig jaar was ik in Brussel en daar vond ik de verlichting, die er al sinds november hing, een veel betere kerstsfeer meebrengen dan ik gewend was. Natuurlijk was ik in een ander land, maar toch was het niet heel ver van mijn huis vandaan. Al moet ik zeggen dat de versiering qua verlichting in Den Haag dit jaar ook wel aardig is.

Terug naar Japan! De verlichting wordt ‘Illumination’ (イルミネーション(iruminēshon)) genoemd. Mijn Japanse vriendin Miwa heeft een aantal foto’s geschoten van de kerstversiering in Japan. Ik mag er een aantal ervan laten zien. Het lijkt erop dat de Japanners wel weten hoe je het goed moet aanpakken wat betreft het krijgen van de kerstsfeer. Alles lijkt versiert te kunnen worden: bomen, de grond, zelfs winkels doen eraan mee!

Als je zoekt op bijvoorbeeld dit ‘クリスマス イルミネーション’ (kurisumasu iruminēshon, kerstverlichting) via een zoekmachine, dan zie je vele mooie foto’s van de verlichting op straat. Sinds kort maakt men gebruik van LED verlichting, dat is natuurlijk beter voor het milieu. En zoals je ziet op de foto’s die ik heb meegekregen, zie je de verlichting in diverse kleuren.

Illumination in Japan - Photo by Miwa (klik op deze foto voor een video)

Ik moet zeggen dat de verlichting op de straten van Japan wel degelijk een vleugje romantiek met zich meebrengen. Daarnaast vind ik altijd dat de verlichting binnenshuis al gezelligheid meebrengt, ditzelfde geldt ook voor op straat.

Ondanks dat kerst geen officiële feestdag is, lijken de Japanners het wel te kunnen vieren. Kerstavond is een behoorlijk belangrijke dag voor koppels. De meeste koppels zullen op deze avond lekker uit eten gaan in een sjiek restaurant. Voor Japanse koppels zijn kerstavond en de verjaardag de meest belangrijke dagen. Mocht je op die dagen werken tot heel laat in de avond of zelfs in de nacht, dan werd mij gezegd: “Dan denken we dat je geen vriendje hebt”. Dus niet werken op deze dagen als je wèl een partner hebt!

De cadeautjes die wij gewend zijn met de kerst worden niet vergeten! De koppels geven elkaar een duur cadeautje. Ouders geven hun kinderen een cadeautje om 9 uur op kerstavond.

Op 25 december, voor ons eerste kerstdag, gaan families met kinderen kerstcake eten. Ik heb van mikulate gehoord dat hij pas een kerstcake gaat kopen na de kerst, want dan zijn ze goedkoper! Een kerstcake kopen na de kerst…. Wat ook gedaan wordt op 25 december is dat families kip kopen bij een winkel zoals de Kentucky Fried Chicken. Ik heb dit eerder gehoord en dacht dat het een grap was, maar het wordt wel degelijk gedaan. Er zijn natuurlijk uitzonderingen die het houden bij sushi of pizza. In ieder geval wordt er goed gegeten op die dag, dat is iets wat wij ook erg goed kennen!

Ik wil iedereen, ook namens het team van AVO, een prettige kerst wensen! Voor diegene die het niet vieren wens ik diegene een paar prettige dagen!

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Eén gedachte over “Kerst: Hoe zit dat nu in Japan?

  • 23 December, 2013 om 16:56
    Permalink

    Ik wil ooit eens Kerst vieren in Japan.

    Het ziet er echt prachtig uit, al die Kerstversiering. Het is vast heel leuk om er eens te gaan wandelen, of het nu met een vriendje is of gewoon met vrienden~

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?