Tsunacon 2014: Interviews met de vrouwen achter de cosplays

Zoals op elke conventie zijn waren er op Tsunacon weer voldoende cosplayers te vinden. Ik heb een aantal bijzondere cosplays uitgekozen voor een interview!

Hoe heet je en vertel alsjeblieft iets over jezelf.
Mijn naam is Tamara Beekmans, ik ben 23 jaar en woon in Tilburg. Ik maak eigenlijk al sinds mijn 12e aan kleding maken, het begon eigenlijk bij mijn Barbie’s die alleen maar gebruikt werden om kleertjes voor te maken en ik ben langzamerhand steeds meer voor mezelf gaan maken. Zo ben ik er eigenlijk en beetje mee begonnen, ik heb alles thuisgeleerd van mijn moeder en oma een beetje.

En hoe kwam je op het idee om cosplays te maken? Hoe ben jij in de Cosplaywereld terecht gekomen?
Richting de brugklas ben ik into de manga en anime gekomen en toen uiteindelijk kwam ik erachter dat de animeconventie ”Abunai” er was en toen dacht ik ”Hey, dat is leuk!”, nou dan gaan we wel in stijl daarheen natuurlijk! Dus toen ben ik eigenlijk begonnen met cosplays maken, het begon heel simpel, een klein rokje enzo, vandaag ben ik ook niet heel erg uitgedost en ik ben nu ook niet als iemand gecosplayd op het moment.

Je bent nu gewoon een eigen soort personage?
 Het is meer een Lolita-Style jurkje, maar het had een cosplay kunnen zijn als ik andere kleuren had gebruikt.

Maar normaal gezien maak je wel echt cosplays, meer van anime personages? Of ook van artiesten?
Ik heb ook eigen personages gedaan en ik heb ook een hele grote zelfgemaakte Chii (van de serie ”Chobits”) cosplay gedaan voorheen en ook een aantal andere. Ik kies meestal iets uit wat ik er gaaf uit vind zien, ik kan helaas niet zo goed in mijn karakter blijven, maar ik kies meestal datgene uit wat ik echt gaaf of mooi vind. Ik maak ook dingen voor mijn zusje en vrienden en dergelijke of ik help ze met het maken.

Dus je maakt ook voor andere mensen?
Ja, ik maak nu voor een vriendin een cosplay van de band ” Mix Speakers Inc.” en ik ga ook veel met vrienden naar de Elf Fantasy Fair, Castle Fest en dingen die meer historisch zijn gericht en dan gaan we echt helemaal uitgedost, korset, hoepelrok, alles erop en eraan. Alles is zelfgemaakt.

Heb je ook nog iets van een webwinkel of iets dergelijks?
Ja, een eigen winkeltje is wel een droom van mij. Ik ben wel bezig met een opleiding voor een eigen bedrijfje, small business en retail management en ik wil vanuit daaruit kijken hoe ik het het beste een webwinkel op kan zetten en waar ik allemaal rekening mee moet houden. Ik heb wel een aantal ideeën welke richting ik op wil gaan: ik wil me ook een beetje gaan richten op alle genderchanges (mensen die zich graag als vrouw kleden maar eigenlijk een man zijn). Het is heel lastig om daar goede kleren voor te vinden. Dus dat gaat al gelijk iets meer richting de alternatieve kant, dus dat is ook erg tof en je helpt deze mensen er ook heel erg mee. Ik heb nu ook een crossdresser waarvoor ik kleren maak.

Je zei zojuist dat je graag kleding maakt voor crossdressers, maar heb je nog een bepaalde stijl waarop je je echt wilt richten?
Ik vind kostuums maken wel leuker om te doen, omdat hier veel meer een uitdaging in zit, het is veel groter en meer uitgedost dan normale kleding en daar zie ik een grote uitdaging in, veel franjes, veel frutsels, dat vind ik het leukste om te doen. Een heleboel cosplays hebben dat tegenwoordig ook, dus die richting kan je er ook mee opgaan.

Bedankt voor het interview!

Zou je jezelf kunnen voorstellen en wie cosplay je? 
Mijn naam is Riyani, ik ben 20 jaar en ik doe aan cosplay sinds 2010, toen ben ik voor het eerst naar een conventie gegaan maar sinds 2011 maak ik pas zelf dingen, dat vind ik eigenlijk veel leuker dan het kopen, omdat je dan echt de creativiteit van de cosplay meer naar voren ziet komen en het is gewoon leuk om dan meteen te leren hoe je dan kleren maakt, want ik vind het ook leuk om casual kleding te maken. ik zie het zelf maken van cosplays meer als een kunst. Op het moment is mijn cosplay gebaseerd op een personage uit de game Ookami, Amaterasu. Eigenlijk is Amaterasu een wolf maar ik heb er een beetje een mensenversie van gedesignd.

Hoe ben je begonnen met dingen zelf maken? Heb je er lessen voor genomen?
Nee, ik heb nooit lessen ervoor genomen, in het begin ging ik de patronen van mijn eigen kleding natekenen en deze aanpassen en met de hand naaien, op een gegeven moment had mijn moeder een naaimachine voor mij gekocht en me een klein beetje uitgelegd hoe dat werkte maar voor de rest is het echt alleen maar gekomen doordat ik dingen ging proberen en kijken of het werkt.

Heb je meer zelfgemaakte cosplay en zo ja hoeveel heb je er ongeveer?
Ja, ik heb nog meer zelfgemaakte cosplays. Ik denk dat ik er ongeveer 14 heb gemaakt.

Hoelang heb je over je huidige outfit gedaan?
Dit? Het maken duurt niet zo lang, het kost me meer tijd om geld, tijd en materialen bij elkaar te halen. Als ik de patronen eenmaal heb getekend, wat best wat tijd kost omdat het natuurlijk niet professioneel is, dan duurt het ongeveer een dag om alles in elkaar te naaien. De voorbereiding heeft altijd meer tijd bij mij.

Zit je nog in een cosplaygroep?
Ja, ik zit sinds vorig jaar in een groep van 6 mensen (PRISM), dat maakt het voor mij ook een stuk gezelliger, want we zitten dan met zijn allen in een atelier, we doen mee aan wedstrijden en er is altijd wel iemand die je aanmoedigt als je het even niet meer ziet zitten.

Doen jullie met deze groep ook aan een groepcosplay, dat jullie allemaal uit dezelfde serie of iets zijn?
Dat hangt een beetje van de conventie af, zoals vandaag bijvoorbeeld dan is iedereen als iets wat hij of zij zelf leuk vind maar op conventies zoals Animecon en Japan Expo dan doe we wel met zijn zessen aan groepcosplay, want dan doen we ook mee aan wedstijden.

Bedankt voor je tijd en veel succes op Animecon!

Kan je ons alsjeblieft vertellen hoe je heet en kort iets over jezelf vertellen?
Ik heet Sanne en met wedstrijden sta ik bekend als Epril Yuan. Ik ben 18 jaar, ik maak sinds een jaar of 3/4 wel serieus kostuums en cosplays.

Hoelang zit je al in de cosplay wereld? Hoe ben je hierin beland?
Ik ben erin gerold om mijn 12e, toen was ik toevallig naar een klein festival, omdat ik op de een of andere manier de mangawereld was ingekomen door de Elf Fantasy Fair, toen was ik eerst puur van de victoriaanse dingen, maar toen waren er een aantal mensen en die zeiden mij dat ik naar ”Aki no Tamashii” moest gaan. Dat was echt een festival van zo’n 150-200 mensen en toen deed ik mee aan een wedstrijd en won de eerste plek! Daar heb ik toen ook allemaal mensen ontmoet vanwege die wedstrijd, er waren echt iets van 6 deelnemers, maar het was echt heel leuk en zo kwam het van het een op het ander. Steeds vaker ging ik naar festivals en een paar maanden na ”Aki no Tamashii” zochten ze vrijwilligers bij ”Yaoi Con” (nu Yay Con), dat was toen het eerste jaar van deze conventie en toen had ik me daarvoor opgegeven ondanks dat ik 13 was. Vanaf daarzo ben ik in de staff van Abunai en Animecon en nu sta ik hier als dealer. Sinds een jaar of 5-6 nu en sinds een jaar of 2-3 ben ik wel wat serieuzer geworden wat betreft cosplay.

Hoe kwam je op het idee om zelf cosplays te maken?
Ik begon met Victoriaanse jurken maken op mijn 13e, en dat was pure interesse voor historie en er mooi uitzien. Mijn eerste kostuums, mijn eerste cosplays zijn Victoriaanse jurken. Ik heb van Clamp het een en ander gemaakt, een jurk van iemand uit de serie Kuroshitsuji was mijn eerste cosplay jurk toen ik 13 was, dus dat waren allemaal wat historische outifts, later ben ik meer de fantasy kant opgegaan.

Je cosplayd nu Ukyo van de serie Amnesia, hoelang heb je erover gedaan om zijn kleding te maken?
Dat valt relatief mee, het zijn meer wat restjes die ik bij elkaar heb geraapt, dit is eigenlijk meer een prutkostuum, een bij elkaar geraapt zooitje. De broek had ik nog liggen. Ik denk dat ik hier een aantal weken mee bezig ben geweest.

Hoe lang doe je er meestal over om een cosplay te maken?
Dat hangt er meer aan wat voor een project het is, ik heb nu iets liggen waar ik al anderhalf jaar aan bezig ben maar het is de bedoeling dat het voor Animecon af is!

Dus je bent te vinden op het podium van Animecon? Ga je al verklappen wat het is?
Dat klopt! ik vind het fijn om rond te paraderen in mijn eigen kostuums en deel te zijn van mijn eigen kunstwerk want dat is hoe ik het zie. Het is een kostuum van End Breaker, en ik ga hier ook meedoen aan een wedstrijd, ik heb heel veel stage props dus die kosten heel veel tijd. Ik ben ook al een paar maanden bezig met een Victoriaanse jurk.

Heeft cosplay voor jou een grotere betekenis gekregen?
Ja, ik denk dat je dat wel kan zeggen, je mooi voelen op een bepaalde manier. Kijk, een schilderij kan je schilderen maar vervolgens heb je een vierkant, ondergekliederd doek. Terwijl als je een kostuum maakt, daar ben jij zelf deel van en dat spreekt mij meer aan.

Dat vind ik ook wel zo! Bedankt voor je tijd en succes!

Dit waren de drie dames die wij hebben geïnterviewd. Vergeet niet om het interview van Toshio Maeda te lezen en ons verslag en/of video over onze belevingen van Tsunacon 2014.

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?