Japanse films op Imagine Fim Festival 2014

imagine2014Filmliefhebbers kunnen hun hart ophalen deze maand! Naast het CinemAsia Filmfestival  vindt dit jaar ook weer het jaarlijkse Imagine Film Festival plaats. Met verschillende  internationale films zal het EYE Theater in Amsterdam van woensdag 9 tot en met vrijdag 18 April de 30ste editie verzorgen.

Eerder kondigden wij al aan dat de Hayao Miyazaki film The Wind Rises (Kaze Tachinu) vertoond zal worden tijdens Imagine Film Festival, in deze post zal ik  de andere films van Japanse makelij kort in de spotlights zetten.

The Brain Man (Nô Otoko): Ichiro Suzuki bekend als Brain Man ,wordt door Politie inspecteur Chaya gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij willekeurige aanslagen. Forensisch psychologe Mariko onderwerpt hem aan een onderzoek waaruit blijkt dat hij enorm intelligent is met een geweldig geheugen en een perfect lichaam. Daarentegen lijkt het alsof hij emotieloos is, hij is net een menselijke machine! Ondertussen denkt Chaya dat Suzuki hoogst waarschijnlijk de aanslag niet gepleegd heeft en een mysterieuze tocht naar Suzuki’s identiteit en verleden begint. The Brain Man zal worden vertoond op donderdag 10 april 21.45 uur en dinsdag 15 april 21.40 uur.

Patema Inverted (Sakasama no Patema : Beginning Of The Day): Zich afspelend in de toekomst van Japan. Wetenschappers hebben geprobeerd de zwaartekracht te manipuleren. Door het mislukken van de experimenten zijn er 2 maatschappijen ontstaan, de wereld waar de normale zwaartekracht heerst en de ondergrondse mijnen. Hier wonen de Inverted, waar zwaartekracht omgekeerd werkt. Dankzij de mijnschacht zijn deze werelden met elkaar verbonden. Patema is prinses van deze ondergrondse wereld en vind het leuk om verboden regio’s te onderzoeken. Op een dag besluit ze om een van de verboden regio’s binnen te gaan, wat ze daar gaat ontdekken heeft gevolgen voor haar leven en de personen die ze ontmoeten zal. Patema Inverted wordt vertoond op zaterdag 12 april 18.15 uur en donderdag 17 april 17.10 uur.

Vervolgens 2 film waar ik persoonlijk erg naar uitkijk, namelijk: Hal en The Garden of Words.

Hal (Haru): Hal vertelt het verhaal van Kurumi en Hal. Kurumi’s vriend Hal is omgekomen bij een vliegtuigongeluk, haar verdriet is zo groot dat ze niet in staat is om weer normaal te functioneren en haar leven op te pakken. In plaats daarvan sluit ze zich op in haar poppen –en knopenwinkel. Robot Q01 wordt om die reden omgebouwd tot het evenbeeld van Hal met als doel Kurumi op te vrolijken door middel van eten en leuke dingen met haar ondernemen. In het proces Kurumi te helpen, leert Hij niet enkel Kurumi kennen; maar ontdekt vooral wie Hal was.

The Garden of Words (Koto no ha no Niwa): The Garden of Words speelt zich af in Tokyo. Takao Akizuki 15 jaar, wil schoenmaker worden. Hij spijbelt van school om schoenontwerpen te schetsen in Shinjuku Park waar hij op een regenachtige dag tijdens het regenseizoen de oudere Yukari Yukino ontmoet.  Als vanzelf ontmoeten zij elkaar steeds als het regent zonder echt met elkaar te spreken. Zij drinkt bier en eet chocolade en is de enige persoon aan wie Takao durft toe te geven dat hij damesschoenen wilt maken. Ook Yukari geeft toe dat ook zij met de nodige dingen kampt en Takao besluit om voor haar schoenen te maken. Beiden weten dat het regen seizoen zal stoppen en ze elkaar dan waarschijnlijk niet meer zullen zien, toch hopen ze allebei dat het weer zal  gaan regenen.

Hal en The Garden of Words zullen  vertoond worden in het EYE Theater op zaterdag 12 april 20.30 uur en op vrijdag 18 april 13.05 uur.

The Wind Rises (Kaze Tachinu): Deze film heeft bij ons al een aantal keren de aandacht gevraagd. Hayao Miyazaki’s laatste film. Het tragisch liefdesverhaal van Jiro en Nahoko. Jiro is als kind altijd geobsedeerd door vliegtuigen geweest en maakt het tot succesvol ingenieur bij een vooraanstaand bedrijf als hij volwassen is. Na in het buitenland veel geleerd te hebben, keert hij terug naar Japan waar hij aan het project begint waar hij altijd van droomde. Hij wordt verliefd op Nahoko en trouwt met haar. Ze lijdt aan tuberculose, maar omdat ze bij haar man wilt zijn, blijft ze jaren in Tokyo wonen ondanks dat dit slecht voor haar is. Als Jiro bijna klaar is met zijn droom voltooien, besluit Nahoko toch stil aan te vertrekken omdat ze geen last voor hem wil vormen. Op zaterdag 12 april 22.25 uur en maandag 14 april 17.00 uur zal deze film vertoond worden. The Wind Rises zal vanaf donderdag 1 mei ook in de reguliere bioscopen in Nederland te zien zijn.

De laatste film in het rijtje Japanse films op Imagine Film Festival is Why Don’t You Play in Hell? (Jigoku de naze warui): Why Don’t you Play in Hell vertelt 3 verhalen die met elkaar verweven raken. Yakuza bazen Muto en Ikegama zijn rivalen en hun oorlog wordt op film vastgelegd door amateur filmmakers op zoek naar sensatie. Ikegami blijkt verliefd te zijn geworden op Muto’s acterende dochter Mitsuko terwijl Muto zelf de droom van zijn vrouw Shizue waar probeert te maken. Namelijk dat hun dochter in een film kan spelen. Helaas vermoordt Shizue een aantal leden van Ikegama’s bende en eindigt in de gevangenis waardoor haar droom niet waar wordt. Als Shizue 10 jaar later vrijkomt bedenken de amateur filmmakers dat Mitsuko de hoofdrol in hun nieuwste film kan spelen waarbij ze het bloederige weerzien van de 2 yakuza bendes vastleggen. Dit leidt tot een chaotisch en confronterende situatie. Why Dont You Play in Hell wordt vertoond op zondag 13 april 21.35 uur en woensdag 16 april 21.25 uur.

Dit was een kleine greep uit het aanbod dat Imagine Film Festival heeft uitgekozen voor de editie van dit jaar. De kaartverkoop is gestart en is via de website van Imagine te verkrijgen. Voor een uitgebreid overzicht en meerdere films kun je de website bezoeken.

Bron: Imagine Film Festival

Anvica

Gastblogger voor AVO Blog met een grote interesse voor Japan en andere aziatische landen. Ik bezoek anime conventies, J-Rock/Pop en Visual Kei concerten en hopelijk in de toekomst meer Japan gerelateerde evenementen. Ik hoop hier met jullie waardevolle informatie te kunnen delen en plezier te hebben ^^.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?