100ste anti-nucleaire protest gehouden in Tokyo

Afgelopen vrijdag 2 mei hielden anti-nucleair demonstranten hun 100ste rally in Tokyo voor het kantoor van de premier. Ondanks dat het de 100ste rally is, lijkt het aantal demonstranten te slinken. De groep burgers achter de protesten vragen zich af hoe ze de “stille meerderheid” kunnen blijven mobiliseren om de beweging te ondersteunen.

Ondanks dat de opkomst voor de demonstraties verminderd wordt er gezegd dat de geest van de deelnemers juist versterkt in plaats van verzwakt. Daarnaast lijkt het gevoel van betrokkenheid om de ‘baken van hoop’ te beschermen ook te versterken.

De demonstratie van afgelopen 2 mei ging van start om 6.00 uur in de morgen, voordat de zon opkwam. Mensen liepen met spandoeken, waarop wordt opgeroepen tot een nucleairvrij Japan, en zongen dat ze tegen de nuclaire hervatting zijn.

Op The Asahi Shimbun Asia & Japan Watch is meer informatie over de inhoud van de video te lezen in het Engels.

Eerder schreef ik al over een andere dagelijke protest tegen gebruik van kernenergie en kerncentrales in Japan. De demonstranten in Fukuoka demonstreerden afgelopen 14 januari al 1000 dagen achter elkaar. Een terugblik over alle protesten is te lezen in dit blogbericht. Dit zijn allemaal voorbeelden van dat er een groep Japanners zijn die zich nu nog steeds bezighouden met het protesteren tegen kernenergie. Het wakkerschudden is gebeurd na de Zeebeving nabij Sendai op 11 maart 2011: een grote aardbeving op de schaal van 9 op de momentmagnitudeschaal en een opvolgende tsunami van 15 meter hoor. Deze grote tsunami zorgde ervoor dat de kerncentrale van Fukushima beschadigd raakte. Dit bracht vele problemen met zich mee, waaronder een meltdown. Momenteel zijn er nog steeds problemen rondom de kerncentrale en het afvoer van kernafval. Er wordt steeds minder erover bericht, maar dat zegt niet dat het probleem is opgelost.

Bron: The Asahi Shimbun AJW

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?