Cross-dressing bars en maid cafe’s in Tokyo

In dit bericht spreek ik over twee verschillende onderwerpen: de hosts en hostess clubs, maar ook de maid- en butler cafes. Ondanks dat er toch wel wat verschillen zijn tussen de twee, wilde ik het toch samenvoegen in één bericht.

Hosts en hostess clubs zijn onderdeel van de nachtelijke entertainment-industrie in Japan. Je kan er terecht voor een drankje of twee, drie en een praatje met één van de (in volgens mij bijna alle gevallen knappe) hosts/hostessen. De twee voor ons bekende type bars dragen de naam kyabakura (キャバクラ = cabaret club) en de dames die er werken zijn kyabajō (キャバ嬢 = cabaret meisje). De dames steken je sigaretten aan, schenken je nog wat drinken in, zijn meestal wel in voor een flirterig gesprek en karaoke. Je kan de kyabajō zien als de moderne versie van de geisha’s, die entertainment bieden aan de ‘salary’mannen na werk. De host club (ホストクラブ) is vergelijkbaar met de kyabajō, alleen zijn het vrouwen die betalen voor mannelijk gezelschap. De eerste host club opende in 1966.

De prinsen van cafe en bar Prince
De prinsen van cafe en bar Prince

Een nieuwe toevoeging aan het nachtleven van Japan zijn de cross-dressing bars. Bar Prince is één van de cross-dressing cafe en bar. Bij deze bar draagt het jongensachtig uitziende personeel outfits – veelal van het merk Alice and the Pirates – die zou passen bij prinsen, zo willen ze zich ook noemen. Vandaar ook de naam Bar Prince! De bar – alleen vrouwen mogen hier naar binnen – heeft ook de missie om elke klant als prinses te behandelen. Op de website zijn de prinsen te vinden, je kan ze zelfs volgen via blog en twitter.

Je hebt ook maid cafes waarbij er aan crossdressing gedaan wordt. Bij de bar NEW TYPE zijn de mannen verkleed als vrouw, de naam “Otoko-no-ko” (男の娘 = She-men). Deze bar zou de eerste bar zijn waarbij de mannen gekleed zijn als schattige maids. In een video van ZeSSIV is te zien hoe dit maid cafe eruit ziet, gewoon zoals alle andere cafe’s. Opvallend is dat NEW TYPE merendeels vrouwelijke bezoekers ontvangt.

Een ander cafe is SwallowTail voor meiden die te verlegen zijn om mannen aan te spreken of aangesproken te worden door mannen. Swallowtail is een butler cafe. Dat betekent, netals bij Bar Prince, dat de vrouwen hier gekleed zijn als man, een butler in dit geval. Het lijkt dat Swallowtail zeer populair is en daarom is het handig, mocht je een keer op bezoek gaan, om te gaan reserveren. Op de website is bijvoorbeeld te zien hoe stijlvol het café is aangekleed. Het menu voor deze maand is trouwens ook in het Engels te bekijken!

Maid cafes en butler cafes zijn een subcategorie van de cosplay restaurants in Japan. In deze cafes zijn de serveersters gekleed als maid. De kostuums hebben wat weg van de kostuums van de Franse maids. En de serveerders zijn gekleed als butler. Zoals bij een typisch cafe zijn er drankjes en hapjes te bestellen, maar de maids willen deze vaak wel decoreren. Te denken aan de rijstomelet met een versiering van ketchup. Bij dit soort cafes is het ook mogelijk om die extra aandacht te krijgen en entertainment zoals spelletjes. De maid cafes waren origineel bedoeld voor de mannelijke otaku, fans van anime, manga en videospelletjes. Maar dat is tegenwoordig helemaal anders geworden.

Nog nooit in Japan geweest, maar wil je de sfeer eens proeven? Op diverse anime conventies in Nederland zijn er regelmatig dit soort cafes te vinden, te denken aan butler cafe Royal Roulette en maid cafes Sparkling Potpourri, Cherrie Pie en de maids en butlers van Monokuro Cafe.

Bron: RocketNews, Tokyo Damage Report

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?