Hanakunst Expositie: Ikebana en Haiku

Interessant voor ikebana en haiku liefhebbers: in het weekend van 28 en 29 juni is er een Hanakunst Expositie in Atelier Hanakunst in Heemstede. Deze achtste expositie draagt de titel “Ikebana en Haiku”.

[ kumo no mine  /   onoko no yume wa /   pairotto ]   [een wolk als een berg / een jongen kijkt en droomt / om piloot te worden ] Haiku:  Kazumi Higashi    Ikebana: Masako Higashi (2012)
[ kumo no mine / onoko no yume wa / pairotto ]
[een wolk als een berg / een jongen kijkt en droomt / om piloot te worden ]
Haiku: Kazumi Higashi Ikebana: Masako Higashi (2012)

Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, het kortste gedicht ter wereld. Het bestaat uit drie regels van ongeveer 5-7-5 lettergrepen. In het Japans is dit verticaal op één lijn. Haiku’s gaan over het algemeen over de natuur, emoties, je gevoel. Bij ikebana moet je onnodige takken en bloemen uit je werk halen om de essentie van je emotie of expressie te benadrukken. Je kan hierdoor denken dat de haiku en ikebana op elkaar lijken.

Op deze expositie worden de beste haiku van Kazumi Higashi tentoongesteld. Cursisten Masako en Kazui maken ikebana stukken die geinspireerd zijn op deze haiku. Alle haiku zijn naar het Nederlands vertaald.

Het atelier is op beide dagen open vanaf 11.00 tot 17.00 uur. Er worden ikebana demonstraties en workshops gegeven vanaf 15.00 uur, deze zijn gratis te volgen. En daarnaast staat er voor de bezoeker Japanse thee en een lekkernij klaar.

Het atelier is te vinden aan de Dr. P. Cuyperslaan 8 in Heemstede, twee minuten lopen vanaf bushalte Wipperplein, drie minuten lopen vanaf bushalte Raadhuisplein. Hanakunst is Masako Higashi, geboren in Tokyo en 35 jaar bezig met ikebana. Ze heeft de Sogetsu ikebana 2de graad (Nikyu Shihan) Sanyo. Masako wil in Nederland begrip kweken voor de Japanse cultuur, ze geeft ikebana, maar ook Japanse taallessen.

Bron: Hanakunst

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?