AVO Blog Interview met Stichting Tomocon secretaris Wilbert

Op zaterdag 4 oktober vindt van 10.00 tot 17.00 uur TomoFair plaats in de Jan Massinkhal in Nijmegen. TomoFair is de eerste indoor Japanse markt in Nederland. Ik sprak met Wilbert van Stichting Tomocon over dit nieuwe evenement.

 AVO Blog: Hoe kwamen jullie op het idee om naast Tomocon nóg een evenement op te zetten?
Wilbert: Wij hadden heel veel plezier met het organiseren van Tomocon. Het kost heel veel tijd en moeite, maar het was het zeker waard. De bezoekers maakte kenbaar dat het een hele leuke conventie was. Wij kijken dan ook heel tevreden terug. Hierdoor konden we eigenlijk niet wachten om nóg iets nieuws op te zetten.

AVO Blog: Hoe kwamen jullie op het idee van TomoFair?
Wilbert: Natuurlijk wilden we weer een evenement opzetten gericht op de Japanse Cultuur. Wij wilden het echter nu breder gaan opzetten. Wij richten ons met TomoFair niet alleen op manga- en animeliefhebbende bezoekers, maar op eenieder die geïnteresseerd is in de Japanse cultuur en zelf voor degene waarvoor de hele scene nieuw is. Een markt is daarvoor zeer geschikt. De standhouders kunnen de bezoekers demonstreren wat Japan allemaal te bieden heeft, dus niet alleen figuren, posters en manga boekjes, maar ook alles voor huis, tuin, keuken, sport en lifestyle. Natuurlijk zit onze roots in de animeconventie wereld, vandaar dat iedereen ook in cosplay mag komen (wij hebben zelfs kleedkamers met douche waar eenieder gebruik van mag maken).

tomofair_slider

AVO Blog: Vonden jullie de ‘conventiemarkt’ in Nederland niet verzadigd genoeg?
Wilbert: Absoluut niet. Wij zien namelijk elk jaar de conventies steeds groter worden en meestal raken ze ook uitverkocht. Er is dus nog steeds een groeiende vraag naar conventies. Wij wilden inspelen op deze vraag door een gezellige conventie te organiseren, waarbij we ons vooral richten op de sociale factor. Dit laatste is gekozen omdat wij merken dat conventies op zichzelf al bijeenkomsten zijn van mensen met eenzelfde hobby/passie. Echter ontmoet je gelijkgestemden vaak op conventies omdat niet iedereen in zijn of haar eigen kringen mensen kent die van manga, anime en de Japanse cultuur houden. Door een anime conventie te organiseren met ook sociale activiteiten (zoals een speed-meet, wedstrijden en workshops die men gezamenlijk kan uitvoeren) hoopten wij zo een plekje te verdienen in de geschiedenis van de animeconventies.

AVO Blog: Wat is het verschil tussen TomoFair en een andere Japanse markt, zoals die in Leiden?
Wilbert: Wij hebben een groot voordeel, namelijk dat onze markt binnen is, en binnen is het altijd goed weer! Niet alleen dat, want wij beschikken ook over een entertainment gedeelte en een presentatieruimte. Hierdoor kunnen we buiten de markt ook een leuk programma aanbieden, zoals een Japanse les, demonstraties in Mahjong en Aikido, een Japanse modeshow enzovoorts. Ook hebben we wederom een Maid Café waar de gasten op hun wenken bediend worden door de dames van Cherrie Pie Maid Café.

 AVO Blog: Klinkt leuk! Welke doelgroepen kunnen allemaal naar TomoFair komen? 
Wilbert: Zoals eerder was aangegeven richten wij ons op een breed doelgroep. Traditionele conventiebezoekers kunnen in cosplay komen, merchandise inslaan en deelnemen aan de Cosplay 101 lezing of aan een van de vele videogame competities.

Liefhebbers van de meer traditionele kant van Japan kunnen op de markt terecht voor bento benodigdheden, Japanse keukenmessen, zagen, bonsaiboompjes, kunst, kleding en meer.

Op stap met kinderen? Dan kunnen zij luisteren naar een Japanse sprookjesverteller en zich laten schminken bij de schminkstand. En dan niet als clown of vlinder, maar als een Pokémon, Super Mario, Hello Kitty of Ninja Turtle.

Sportievelingen kunnen gaan voor de demonstraties in Aikido en Karate, of kunnen de auto’s van Autoclub Wangan Warriors (een club van liefhebbers van Japanse auto’s) bewonderen. Zij geven ook driftdemonstraties door middel van radiografisch bestuurbare auto’s.

En voor de lekkerbekken hebben we de lekkerste versbereide Japanse etenswaren en bubble tea.

AVO Blog: Tomocon was een succes en uitverkocht. Verwacht je hetzelfde van TomoFair?
Wilbert: Wij doen in ieder geval erg ons best. De uitdaging ligt vooral in de juiste standhouders te enthousiasmeren. Veel namen in onze standhouderslijst kent men al van conventies, maar wij probeerden vooral ook standhouders te trekken die normaal nooit op conventies of markten staan. Dit zijn de standhouders die meer traditionele Japanse producten of diensten aanbieden, bijvoorbeeld producten voor thuis, in de tuin, kleding, hobby en sport.

Onze doel is dan niet alleen de traditionele animeconventiegangers te mogen begroeten, maar iedereen die interesse heeft in de Japanse cultuur of voor eenieder voor wie de hele scene nieuw is. Pas als dat gelukt is (en iedereen heeft het naar zijn zin gehad) kunnen wij pas spreken over een succes.

 AVO Blog: Hoe komen de mensen aan tickets?
Wilbert: Tickets zijn te koop voor slechts €2,50 en zijn verkrijgbaar via onze website. Tickets zullen ook aan de dagkassa te verkrijgen zijn. De dagprijs voor volwassenen is dan € 5,00 en voor kinderen tot 12 jaar €3,50.

AVO Blog: Waarom is er gekozen voor zo’n lage entreeprijs?
Wilbert: Omdat TomoFair geen conventie is, maar een markt. Natuurlijk vallen er ook bij TomoFair een hoop andere dingen te doen dan de markt, maar de prijs is bewust laag zodat de entree laagdrempelig blijft. Zo is het aantrekkelijk voor mensen om ook hun familie en vrienden mee te nemen die normaal nooit naar dit soort evenementen gaan. Op deze manier hopen wij ook zoveel mogelijk mensen te interesseren in de Japanse cultuur.

AVO Blog: Wat kunnen wij verwachten met de Tomo-evenementen in de toekomst?
Wilbert: Sowieso komt er op zaterdag 11 april weer een nieuwe Tomocon en wanneer TomoFair een succes wordt kan daar ook een vervolg op komen. Ik denk dat het daar voorlopig bij blijft, want het vergt voor ons als organisatie erg veel tijd, creativiteit en moeite om zoiets op te zetten. Maar alleen al de wekelijkse vergaderingen die we hebben, waar niet alleen serieus vergadert wordt maar ook veel lol gemaakt wordt (met een flesje Iki en mini-saucijzenbroodjes) maakt het de moeite waard.

AVO Blog: Zijn er nog dromen die jullie momenteel nog niet in vervulling kunnen brengen, maar wel dolgraag willen doen?
Wilbert: Onze eerste droom is al in vervulling gegaan, namelijk een conventie organiseren waar bezoekers met plezier aan kunnen terugdenken. Deze droom willen wij blijven voortzetten en elk jaar in zien te verbeteren. Ik weet nog niet of we aan (internationale) gasten of artiesten gaan doen. Wij zien namelijk al dat andere conventies dit doen en de namen elk jaar groter worden. Door dat juist niet te doen kunnen we ons onderscheiden en blijven we doorgaan met een leuk én sociale conventie te blijven organiseren.

AVO Blog: Zoals je al zei en eigenlijk al even bekend is, is de tweede editie van Tomocon op 11 april 2015. Kun je al iets verklappen over deze editie?
Wilbert: De locatie wordt groter en (voor de meesten dan) centraler. Ook houden we de unieke evenementen en activiteiten erin, maar zullen we ook de linkerkant van onze hersenen gebruiken om nog meer leuke activiteiten te bedenken en organiseren. Meer informatie over de nieuwe editie van Tomocon maken we bekend op TomoFair en daarna aan de rest van de wereld!

AVO Blog: Bedankt voor het interview, heb jij nog tips voor mensen willen komen naar TomoFair?
Wilbert: Stichting Tomocon heeft als doel om mensen te interesseren voor de Japanse cultuur. Omdat wij voor ieder wat wils iets te bieden hebben ,kan ik de bezoekers adviseren om ook vrienden en familie mee te nemen die nog nooit naar een Japans evenement geweest zijn. Alle activiteiten zijn gratis, dus kom allen naar TomoFair voor een leuk dagje uit!

Ik wil graag Wilbert bedanken voor zijn tijd en de mogelijkheid voor dit interview! Vergeet niet dat we een winactie hebben lopen waarbij je kans kan maken op één van de 2 x 2 tickets voor TomoFair!

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?