Alkmaar voor Kesennuma: wellnessdag en Japanse bazaar voor Kesennuma

edit door Francisca HagenOp zaterdag 15 november vindt in Alkmaar een wellnessdag en bazaar met Japans eten en cultuur. Dit met als doel om geld in te zamelen voor de mensen die op 11 maart 2011 zwaar getroffen raakten in de vissersstad Kesennuma en die momenteel verblijven in noodwoningen. Het evenement draagt de naam Alkmaar voor Kesennuma.

Er zullen diverse wellness behandelingen zijn, waaronder Shiatsu, Guasha, Reiki en andere massages. Aan cultuur is ook gedacht! Het is mogelijk om kennis te maken met kalligrafie, temari (Japanse borduurkunst op ballen) en origami. Daarnaast zullen er Japanse non-food artikelen verkocht worden door Stichting Yukinohana. De opbrengst zal gaan naar Fukushima. Er zullen diverse tentoonstellingen zijn, waaronder een fototentoonstelling van het bezoek van de organisatoren aan Kesennuma met een uitgebreid verslag en een tentoonstelling van oude kimono’s. Als klap op de vuurpijl zijn er diverse Japanse hapjes en drankjes te koop, van sushi tot aan huisgemaakte taart en koekjes.

Dit evenement wordt georganiseerd door IZUMI praktijk voor shiatsu en Sakura project. Het Sakura project staat voor duurzame financiële steun aan de door de tsunami getroffen mensen in de vissersstad Kesennuma. Dit project is ontstaan naar aanleiding van het bezoek van Miwa Tamamoto van stichting Amida Centrum aan de vissersstad in december 2013. Verwacht werd dat drie jaar na de ramp met de tsunami het in Japan beter zou gaan, maar tijdens het bezoek kwam zij erachter dat er nog 3500 gezinnen in noodwoningen verblijven. Kleine en koude woningen vaak ver weg van het centrum. Daarnaast zitten veel mensen nog met trauma’s van de ramp, maar psychologische begeleiding is er nauwelijks. Medische zorg in Japan is duur.

kesennuma

Tao sangha, een internationale boeddhistische gemeenschap, bood direct na de ramp hulp aan deze stad. Tao shiatsu therapeuten komen daar op vrijwillige basis behandelingen geven. De Nederlandse afdeling (stichting Amida-centrum) wil graag meedoen met het bieden van steun door middel van het Sakura project. Dit project geeft ondersteuning aan de plaatselijke vrijwilligers en coördinatoren en zelfs ook slachtoffers. Het project zet zich in voor de bewoners van de noodwoningen. Daarnaast zorgt het project ervoor dat er vrijwilligers in Japan op de juiste plek zorg kunnen geven. Er wordt vrijwilige medische zorg en gratis vervoer voor mensen voorzien, zodat ze naar het ziekenhuis gaan. Het project heeft opgemerkt dat er grote behoefte is, maar geen duurzame financiële basis.

Alkmaar voor Kesennuma is gratis te bezoeken en de precieze locatie voor het evenement is Wijkcentrum Wijkwaard aan de Muiderwaard 242. Het evenement duurt van 12.00 tot 17.00 uur.

Bron: Alkmaar voor Kesennuma, IZUMI

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

4 gedachten over “Alkmaar voor Kesennuma: wellnessdag en Japanse bazaar voor Kesennuma

 • 11 oktober, 2016 om 08:51
  Permalink

  Wat goed dat jullie deze mensen helpen doormiddel van dit project. Ik hoop dat jullie veel mensen hebben kunnen helpen.

  Reactie
  • 11 oktober, 2016 om 11:56
   Permalink

   Inderdaad een mooi project. In 2014 is er 1423 euro opgehaald door middel van dit evenement.

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?