Japans handgeschept papier op shortlist voor UNESCO erfgoed status

Traditioneel Japans handgeschept papier, ook wel bekend onder de naam washi, staat op de shortlist door een UNESCO eerste beoordelingscommissie voor een eventuele opname op de immaterieel cultureel erfgoed lijst.

Op basis van de aanbevelingen van de commissie, zal het Intergouvernementeel Comité van UNESCO eind november een besluit maken of het traditioneel handgeschept papier uit Saitama, Gifu en Shimanu prefecturen op de lijst komt te staan.

Tomomarusan

Washi (wa = Japans shi = papier) is over het algemeen harder dan gewoon papier dat gemaakt wordt van houtpulp, en wordt gebruikt in vele traditionele kunsten. Denk maar aan origami, shodo en ukiyo-e. De papieren producten in kwestie worden traditioneel gemaakt met de hand, met behulp van slechts de bastvezels van de moerbeiboom. Maar het kan ook gemaakt worden van andere Japanse struiken, waaronder ganpi, kozo en mistumata. In het Westen is washi vooral bekend door de mooie vormgeving op het papier, het is ook licht van gewicht en als je het vasthoudt voel je een textuur. Washi wordt al gebruikt in Japan voor meer dan 1000 jaar.

Mocht washi op de UNESCO lijst komen te staan, zal er verwacht worden dat het bewustzijn van deze traditionele Japanse papier zal vergroten en de promotie van traditionele Japanse ambachten zal bevorderen. Niet te vergeten dat de verkoop eventueel omhoog zal gaan. De papierproducten die op de shortlist staan voor mogelijke registratie zijn de Hosokawa-Shi en Higashi-Chichibu van Saitama, Honmino-shi van Gifu en Sekishu-banshi van Shimane.

Bron: Japan Today, Daiwa Foundation, Tofogu

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?