Tentoonstelling in SieboldHuis: Kawahara Keiga, fotograaf zonder camera

In Japanmuseum SieboldHuis zal er vanaf vrijdag 28 november een nieuwe tentoonstelling te zien zijn, dit keer gaat het over Kawahara Keiga (1786 – circa 1860). Keiga wordt omschreven als de Japanse fotograaf zonder camera. Japanmuseum SieboldHuis toont ruim honderd topstukken van deze veelzijdige schilder in verschillende thema’s.

Kawahara Keiga, Muziek en dans tijdens het bewonderen van de kersenbloesem in de lente. Schildering, 1800-1829, collectie Rijksmuseum Volkenkunde
Kawahara Keiga, Muziek en dans tijdens het bewonderen van de kersenbloesem in de lente.
Schildering, 1800-1829, collectie Rijksmuseum Volkenkunde

Japan was van 1638 tot 1854 afgesloten voor de buitenwereld (‘Sakoku’). De Nederlanders mochten als enige westerlingen handel drijven. In dienst van de Nederlandse regering, kwam Philipp Franz von Siebold in 1823 aan op de Japanse handelspost Deshima. Hij verzamelde in opdracht van Willem I informatie, planten, dieren, zaden en allerlei gebruiksvoorwerpen. Onmisbaar in deze missie was Kawahara Keiga. Als enige buiten de handelaren en tolken kreeg Keiga van de gouverneur van Nagasaki toegang tot Deshima. In deze periode vervaardigde hij honderden schilderingen van de Japanse flora en fauna en alle mogelijke gelegenheden en voorwerpen.

Tegenwoordig hebben we camera’s om beelden vast te leggen, maar Keiga deed dit met zijn penseel. Niet alleen flora en fauna, maar ook Japanse gewoonten en gebruiken, het dagelijks leven, handwerkslieden, gebruiksvoorwerpen en ceremoniële objecten werden door hem vastgelegd. Geen andere Japanse kunstenaar heeft uit deze periode iets vergelijkbaars nagelaten. Zijn natuurlijke weergave van de werkelijkheid geeft ons een fotografisch beeld van Japan in de late Edo-tijd.

Kawahara Keiga, Bezoek aan een tempel ter gelegenheid van het Shichigosan Festival op de 15e dag van de 11e maand. Schildering, 1825-1829, Siebold collectie, Rijksmuseum Volkenkunde
Kawahara Keiga, Bezoek aan een tempel ter gelegenheid van het Shichigosan Festival op de 15e dag van de 11e maand.
Schildering, 1825-1829, Siebold collectie, Rijksmuseum Volkenkunde

Deze tentoonstelling haalt meerdere thema’s aan. Zo komt het leven van de mens, de vier seizoenen, de twaalf maanden van het jaar en de baai van Nagasaki aan bod. Ook is er een varia naar werken van Hokusai te zien. Gelijktijdig met de tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis toont Rijksmuseum Volkenkunde schilderingen van Keiga over de Hofreis van Nagasaki naar de hoofdstad Edo die hij in 1826 met opperhoofd De Sturler en Siebold maakte.

De tentoonstelling zal in twee delen te zien zijn, het eerste deel zal van 28 november tot en met 11 januari 2015 te zien zijn, het tweede deel van 13 januari tot en met 22 februari 2015.

Waar is de tentoonstelling?

Japanmuseum Sieboldhuis is te vinden aan de Rapenburg in Leiden, Nederland. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Entree is €8 euro voor volwassen, €4,50 voor CJP en studenten (op vertoon van collegekaart).

Bron: Japanmuseum SieboldHuis

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?