Dinsdagmiddaglezing in Museon: Tussen sneeuw en kersenbloesem; een Japanse lentereis

Dinsdagmiddag 9 december geeft architect Maarten Ruijters een presentatie over Japan in het Museon, als onderdeel van de dinsdagmiddaglezingen in het museum. Dit is het eerste deel van een Japans tweeluik dat dit seizoen in het Museon wordt gepresenteerd, architect Maarten Ruijters doet ditmaal verslag van de Japanreis die hij dit voorjaar maakte. Het tweede deel zal op dinsdagmiddag 10 februari worden verzorgd door zijn zoon Vincent, die in Japan studeert, met als onderwerp moderne Japanse kunst.

Deze pagode op de berg Koya, symboliseert niet alleen het middelpunt van de berg, maar van heel Japan. Door: Maarten Ruijters
Deze pagode op de berg Koya, symboliseert niet alleen het middelpunt van de berg, maar van heel Japan. Foto van Maarten Ruijters

We beginnen de reis op de besneeuwde berg Koya, waar Kobo Daishi, een van de beroemdste Japanse religieuze figuren, een klooster stichtte dat gewijd is aan het esoterische boeddhisme.

We dalen af naar het hart van de traditionele Japanse cultuur, de oude hoofdstad Kyoto, met een overstelpende hoeveelheid tempels, paleizen, kloosters en tuinen.
We sporen noordwaarts naar Kanazawa, met een van de mooiste tuinen in Japan, van waaruit we de Japanse Alpen intrekken. Deze streek was tot voor kort praktisch afgesloten van de buitenwereld, waardoor hier een geheel eigen architectuur kon ontstaan, genaamd gasshō –zukuri.

Via het romantische stadje Takayama, waar je je in het oude Edo waant, reizen we naar Matsumoto, met het oudste overgebleven houten kasteel van Japan.
We trekken door het dal van de Kiso rivier, met de knusse, historische poststadjes Tsumago en Magome.

In Inuyama bezoeken we het prachtige openluchtmuseum, dat gewijd is aan de 19e eeuwse architectuur uit de Meiji periode, toen Japan haar deuren opende voor het Westen.

In Nara dompelen we ons nog eenmaal onder in tempels en tuinen om tenslotte in de bruisende moderne stad Osaka vast te wennen aan het moderne Japan, als opmaat voor deel 2.

De lezing zal duren van 13.30 tot 15.30 uur. Museon is te vinden aan de Stadhouderslaan 37 in Den Haag. Toegangsprijs is €6,-, vrienden van Museon krijgen €1,- korting. Toegangskaarten zijn vanaf 12.30 uur verkrijgbaar bij de kassa. Reserveren is niet mogelijk. Er is plaats voor 300 bezoekers. De aula is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn meer van dit soort lezingen in het Museon, op het gebied van natuur, cultuur, kunst, geschiedenis, wetenschap en veel meer.

Bron: Museon

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?