MGC Experience 2014: Interviews met de mensen achter de cosplays

Zoals op elke conventie komen we voldoende cosplayers tegen en dus ook op MGC Experience 2014. Er zijn een aantal cosplayers uitgekozen om ze te interviewen. Dat werden uiteindelijk 3 interessante interviews, dus pak wat lekkers te eten en te drinken en ga er lekker voor zitten!

AVO Blog: Zou je je kunnen voorstellen en onze lezers?
EnvoySoldier: Mijn cosplaypagina en nickname gaat onder de naam EnvoySoldier.

AVO Blog: Hoe kwam je op het idee om cosplays te gaan maken en hoe kwam je in de cosplaywereld?
EnvoySoldier: Ik was een heel klein meisje van 9 jaar dat enorme fan was van Pokemon en toen wilde ik dat cosplayen en daarna kwam ook Digimon ook op tv en daar had je Shinzo, mijn eerste cosplays waren allemaal van Shinzo.

AVO Blog: Welk personage cosplay je nu?
EnvoySoldier: Het personage dat ik nu cosplay is een illusionist genaamd LeBlanc van LoL (League of Legends) en dit is de nieuwste skin die te vinden is in de game. Het is een gamecharacter dus er is niet zoveel background info over haar te vinden. Zij probeert illusies te maken om mensen voor de gek te houden en ze kan makkelijk andere mensen beheersen. Het is echter wel een lastig personage om mee te spelen dus mocht je de game gaan spelen dan is dit niet de juiste om mee te starten!

AVO Blog: Hoelang ben je bezig geweest met deze cosplay?
Ongeveer 1 tot 2 weken, het design was pas 2 weken uit en de skin kan je pas 1 week kopen in de online store dus het is echt gloednieuw. Ik vind het heel leuk om een nieuw personage te cosplayen aangezien er dan nog niet veel van zijn en het meer uniek is!

AVO Blog: Wat voor andere cosplays heb je nog meer in het verleden gemaakt?
EnvoySoldier: Ik heb met comissies erbij ongeveer 350 cosplays gemaakt. Ik heb er eerst heel veel van anime’s gecosplayed zoals Naruto, Bleach, Hittman Reborn en meer stnadaard series, hierna ging ik over op minder bekende series zoals Gintama. Ik vond de jongens altijd sterker dus ik cosplayde hen vaker aangezien ze sterker overkwamen maar tegenwoordig merk ik ook dat de meisjes ook meer badass kunnen zijn. Ik kies mijn cosplay op de outfit maar ook op het karakter van het personage, ik hou van krachtige personages. Ook vind ik het leuk om karakters te kiezen die totaal niet op mij lijken!

AVO Blog: Heb je al nieuwe cosplayplannen?
EnvoySoldier: Ja te veel! Ik ben al bezig met twee nieuwe LoL cosplays, ik ben bezig met een grote robotsprinkhaan onder andere. Ik vind ook dat je niet genoeg wapens kan hebben bij een cosplay dus ik ben ook heel erg bezig met het maken van wapens. Maar ik heb nog heel veel plannen voor in de toekomst!

AVO Blog: De staf die je bij je draagt, hoe heb je deze gemaakt?
EnvoySoldier: De staf heb ik helemaal gemaakt van iets dat origineel eigenlijk Wonderflex heet, maar je hebt een andere Nederlandse site en daar heet het Mexx. Het is een thermoplast en dan moet je het verhitten en kan je het verbuigen in de vorm dat jij wilt, als het mislukt kan je het ook weer overnieuw verhitten net zolang totdat het goed is! Ook mijn hoofdstuk en armstukken zijn hiervan gemaakt. Ook maak ik harnassen compleet van dit materiaal. Ik vind dat echt het leukste aan het maken van een kostuum. Het naaien is vrij simpel voor mij, daar ben ik binnen een paar uur mee klaar. Ook hou ik er van om kralen op mijn kostuums te rijgen, hier kan ik echt uren in verdwalen!

AVO Blog: Kunnen jullie jezelf in het kort voorstellen en vertellen wie jullie cosplayen?
Niels: Ik ben Niels Kantebeen, 20 jaar en ik cosplay Inspector Gadget.
Jessie: En ik ben Jessie Maij, 19 jaar en ik cosplay Penny!

AVO Blog: Hebben jullie de cosplays zelf gemaakt?
Niels: Het is eigenlijk een beetje bij elkaar geraapt. Dit ging in gedeeltes dus ik kan niet precies vertellen hoe lang ik er mee bezig ben geweest. Ik had Inspector Gadget wel al gepland staan voor MGC. Ik ga allerlei winkels langs om te zoeken naar de onderdelen en dat kost aardig wat tijd. De regenjas had ik al, die hoefde ik alleen nog grijs te maken.
Jessie: Het mijne is ook zelf gemaakt! We hadden gezocht naar een groene broek, een rood shirt en een wit shirt, die zijn aan elkaar genaaid. Later heb ik nog groene stofjes aan de broek genaaid, rode schoenen gezocht en een bijpassende pruik. Later heb ik nog een Gadget horloge gekocht en Brain, de hond uit de series, erop geplakt!

AVO Blog: Hoelang cosplayen jullie al? Hoe zijn jullie in de cosplay wereld terecht gekomen?
Niels: Ik cosplay nu zo’n 3 jaar. Mijn allereerste conventie was Tsunacon 2012. Via een vriendin kwam ik in de cosplay wereld, ik vond het heel interessant klinken en ging toen zelf eens kijken. Op school had ik textiel les en wilde mijn eigen personage maken. Ik schrijf zelf een verhaal waarin een piraten kapitein de hoofdpersoon is en die wilde ik heel graag nadoen. Maar toen las ik zo op een website dat OC (Own Character) personages niet zo gewaardeerd worden. Er stond dat je een personage moest nadoen die al echt bestond en bekend was. Op school had ik dus het idee gekregen om de blauwe spion na te doen van Team Fortress 2. Ik had namelijk nog een blauw pak en een blauwe broek die er veel op leek. Dit was dus eigenlijk mijn plan B.
Jessie: Mijn eerste conventie was 2 jaar geleden MGC. Ik ging toen als een schoolgirl maar toen ik hier kwam zag ik iedereen cosplayen en toen dacht ik dat ik dat ook maar eens moest doen. Toen ben ik naar Abunai gegaan als Moka van Rosario to Vampire. Die vond ik namelijk heel erg gaaf.

AVO Blog: Heb je al plannen voor een volgende cosplay outfit?
Jessie: Bij de volgende conventie, Tsunacon, willen we met een hele grote groep Harry Potter gaan cosplayen en ik ga als Hermelien, dit setje heb ik ook al helemaal compleet! Nog niet alle leden zijn er dus mocht je het leuk vinden, doe mee!
Niels: Ik ga niet meedoen met de Harry Potter groep. Ik heb heel veel plannen maar ik ben te chaotisch. Ik maak van te voren al props terwijl ik het setje en alles nog niet heb. Ik ben nu bezig met Borderland Psycho.

AVO Blog: Hebben jullie al leuke reacties gekregen op jullie huidige cosplay outfits?
Niels: Ik ben echt heel erg vaak herkend! Als ik de hand uit mijn hoedje laat komen viel het helemaal op, mensen vonden het echt geweldig! Het handje was een hele constructie. PVC buizen, een stuiterbal, een keukenhandschoen die ik heb opgevuld, zeildoek en een houten badge.

AVO Blog: Heb je nog toekomstplannen om meerdere gadgets te maken voor je Inspector Gadget cosplay?
Niels: Ja dit werd mij al een paar keer gevraagd. Dat is wel een leuk idee. Een propellor of de jetpack ofzo. Ik ben bezig met uitschuifbare armen voor op foto’s.

AVO Blog: Zou je je willen voorstellen aan onze lezers?
Dominic: Mijn echte naam is Dominic Holtzapfel en ik cosplay op het moment Anti-Sora, dat is dus de duistere versie van Sora uit Kingdom Hearts.

AVO Blog: Hoelang heb je aan je cosplay gewerkt?
Dominic: Deze Cosplay? Aan deze cosplay heb ik grotendeels besteld maar hij viel erg uit elkaar, dus heb ik een hoop hersteld. Ik kan zelf ook cosplays maken en ik heb ook volledige cosplays zelf gemaakt maar deze heb ik overnieuw in elkaar gezet eigenlijk, wat ik helemaal niet erg vond. Zo heb ik wel mijn eigen draai er aan kunnen geven en dat maakt het weer origineel en uniek!

AVO Blog: Normaal maak je dus wel meer je eigenlijk cosplays?
Dominic: Het is ene beetje 50/50. De ene keer maak ik volledig een eigen cosplay en de andere keer heb ik zo’n idee van, ik heb er nu geen zin in om zoveel moeite te doen dus ik bestel gewoon een heel pakket.

AVO Blog: Het ligt zeker aan je project qua hoeveel tijd je eraan besteed?
Dominic: Ja dat klopt. Want onlangs had ik er eentje besteld en daar waren zoveel dingen die er nog op en af bij zaten en toen ben ik gaan kijken hoe duur ik uitkwam om alles zelf te maken en kwam er dus op uit dat bestellen goedkoper was. Ik ben heel precies met de prijzen, ik wil het graag als een hobby blijven houden dus het moet leuk blijven.

AVO Blog: Wat voor cosplays heb je gemaakt?
Dominic: Het karakter zullen jullie waarschijnlijk niet herkennen maar Sparta van The Devil May Cry, dat is een computerspel. Sparta is de vader van het originele karakter en ik vond hem ook heel leuk omdat de kleur paars bij hem hoort. Ook vond ik het leuk dat bijna niemand hem kende ookal draait bijna heel het verhaal om hem. Ik hou er totaal niet van dat iedereen er hetzelfde uitziet dus daarom neem ik nooit de populaire cosplays maar meer de bad guys of de onpopulaire of onbekende mensen. Anti-Sora zie je niet zo vaak! Ik vind het ook nooit zo leuk als iemand rondloopt met een half afgemaakte cosplay, dat vind ik gewoon zonde! Je had er zoiets moois van kunnen maken. Sommige mensen willen dan al hun cosplay laten zien terwijl het pas half af is en ik kan daar niet zoveel eerbetoon aan laten zien. Het is pas af als het af is. Persoonlijk vind ik dat je een oudere cosplay moet dragen en wachten tot je andere cosplay helemaal af is voordat je het gaat dragen. Zelf heb ik nu ook half afgemaakte projecten maar deze draag ik nog niet.

AVO Blog: En welke projecten zijn dat precies?
Dominic: Shadow the Hedgehog van de Sonic the Hedgehog reeks. Ik dacht eerst dat mij dit nooit zou lukken maar ik heb toen zo’n zwart suit gehaald als dat ik nu draag en ga de bovenkant eraf halen, witte bondjes erop zetten, wat rode lijnen erop maken en de spikes ga ik zelf maken. De spikes worden een soort van helm, de helm zal met je gezichtsvorming meelopen en dan worden de spikes van stof gemaakt. En om het af te maken doe ik dan nog rode lenzen in!

AVO Blog: Hoelang cosplay je eigenlijk al?
Dominic: Sinds 2000, dat is dus 14 jaar. Ik ben begonnen met de Elf Fantasy Fair, gewoon als een random gothic! Ik ben van mijzelf ook al vrij gothic, eigenlijk ben ik dit (de anti-Sora cosplay) van binnen. Toen raakte ik zo erg verstrikt omdat ik iedereen zo verkleed zag op dat evenement dat ik zelf zo het idee erbij kreeg dat ik even uit mijn eigen leven kon stappen, even alles kon vergeten, gewoon wat rust kon krijgen. De meeste mensen die cosplayen hebben wel een achtergrond om het zo even te zeggen en ik dus ook en daarom heb ik zoiets van ik kan nu even alles opzij zetten en even totaal iemand anders zijn en dat voelt soms gewoon zo goed! Eens in de zoveel tijd want ik moet wel een beetje mijzelf blijven en als iedereen altijd zou cosplayen zou het speciale er ook wel een beetje af zijn.

AVO Blog: Ga je ook naar veel conventies in Nederland of in het buitenland?
Dominic: Vroeger wel. Ik heb een tijdje gehad dat ik bijna geen geld had, dus toen moest ik alles een beetje op pauze zetten en binnekort ga ik ook emigreren naar het buitenland dus ga ik nu alleen meer naar de goedkope conventies en nog naar Nishicon.

AVO Blog: Sora heeft een keyblade. Heb jij ook een dark keyblade gemaakt voor Anti-Sora?
Dominic: Nee. Ik zat er aan te denken om dat te doen, maar in het hele spel komt dat helemaal niet voor! Ik zou wel beter herkend worden maar het hoort er niet bij.

AVO Blog: Heb je al veel leuke reacties gekregen op je cosplay?
Dominic: Ja, ik wist dat ik naar het dak moest komen voor een photoshoot omdat ik herkend werd! En ja, dat vind ook heel leuk wanneer je cosplay zo goed is en mensen zeggen ‘Hey jij bent die en die!’, dat vind ik zo ontzettend gaaf! Dat geeft mij het gevoel dat ik het goed doe en mensen die het half afmaken die duiken er niet diep genoeg in. Ik deed ook mee aan de fashion show en deed dat heel snel aangezien het karakter heel snel in beeld is en weer weg is. Je moest je karakter nadoen, dus vandaar dat ik binnen 5 seconden weer weg was!

Foto’s: Francisca Hagen

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Eén gedachte over “MGC Experience 2014: Interviews met de mensen achter de cosplays

  • 27 december, 2014 om 19:01
    Permalink

    Leuke interviews, ik vond het zeer tof dat iedereen hier aan mee wilden doen! Nogmaals dank! :)

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?