Oud Olympisch Stadion Tokyo nog steeds niet gesloopt

Tokyo2020Met nog iets meer dan 5 1/2 jaar te gaan tot de Olympische Spelen in Tokyo, moet nog altijd het oude Olympisch stadion op tijd gesloopt worden om plaats te maken voor het nieuwe hoofdstadion van deze spelen. Tot nu toe loopt de sloop 7 maanden achter op schema.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de sloop begon in juli 2014, maar het grote sloopproject werd stilgelegd nadat er een vermoeden was van een offertevervalsing.

Sommige van de offertes werden nagekeken door iemand van het bestuur voordat alle andere offertes aan bod kwamen. Een schending van de regels volgens de Japanse Sportraad, die het stadion in bezit heeft.

Het stadion is ontworpen door de bekroonde Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid. Het idee was om haar ontwerp te gebruiken voor het nieuwe stadion maar helaas zijn er tientallen klachten en andere problemen. Zo zijn er een aantal klachten ingediend van andere architecten die beweren dat het ontwerp veel te groot en te duur zal zijn.

Op de planning staat een gloednieuw stadion met maar liefst 80.000 zitplaatsen, een futuristisch ontwerp en een prijskaartje van ¥ 130.000.000.000, maar naar schatting is dit bedrag met een hoge snelheid gestegen tot meer dan het dubbele!

Er zijn ook nog tal van andere problemen aan bod gekomen.

In de eerste ronde van biedingen die aan bod kwamen afgelopen maart, overtroffen al velen inschrijvingen de geschatte kosten en werden allemaal afgekeurd in mei. In juni kwam men er toen achter dat sommige biedingen juist veel lager in kosten waren dan werd gedacht. Een maand later waren er klachten van een offertevervalsing opgedoken en werd hier weer aandacht aan besteed. Maar na een intensief onderzoek in juli en augustus bleek dat er geen bewijs was gevonden van een offertevervalsing zei de raad in een verklaring.

Uiteindelijk zal de sloop van het oude stadion waarschijnlijk beginnen halverwege januari.

Het oude nationale stadion beschikt over 54.000 zitplaatsen en werd gebouwd in 1958 om vervolgens gebruikt te worden in 1964 voor de Olympische Spelen in Tokyo. Het nieuwe stadion staat ingepland voor de zomer van 2019 en zal worden gebruikt voor de Rugby World Cup 2019.

Bron: Japan Today, AP

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?