Goed gevuld begin van het jaar

Osechi
Foto afkomstig van Sixgimic.

Uit de vele nieuwjaarstradities in Japan is het eten van osechi misschien wel het smakelijkste van allen. In Japan was het erg normaal dat de winkels aan het begin van het nieuwe jaar gesloten waren. Koken was ook iets wat je als Japanner niet kon maken gedurende deze eerste dagen van het nieuwe jaar. Uit het verlangen om in de eerste dagen van het nieuwe jaar toch een gevulde maag te hebben is osechi (osechi-ryōri, 御節料理 of お節料理 betekent Nieuwjaar gerechten) ontstaan.

Osechi bestaat uit een aantal gerechten welke vooraf bereid kunnen worden en goed houdbaar zijn. Tevens kunnen ze vaak op kamertemperatuur worden gegeten. Gedurende de bereiding wordt er niet alleen veel aandacht geschonken aan de smaak maar ook aan de presentatie van de gerechten. Bepaalde gerechten hebben een bepaalde betekenis. Door het eten van osechi doen de mensen dus ook tegelijk een nieuwjaarswens. De betekenis van een gerecht in osechi kan bijvoorbeeld te maken hebben met de kleur, naam of het uiterlijk. Zo staat tazukuri, gedroogde ansjovis, voor een goede oogst omdat tazukuri ook vertaald kan worden als “het maken van rijst gewassen”. De ingrediënten worden verpakt in een jūbako, een aparte doos wat wel wat weg heeft van de bento box. Wat voor gerechten er precies in een osechi kan zitten verschilt per regio in Japan maar er word ten alle tijden goed nagedacht over wat voor betekenis alles heeft en over de plaatsing van de gerechten in het geheel.

Bij het consumeren van de osechi zijn er ook bepaalde tradities ontstaan. Zo kunnen de goden mee eten door het gebruik van bepaalde eetstokjes waar beide kanten rond afgewerkt zijn. Één kant voor de persoon die eet en de andere kant voor de goden. Mensen in Japan hopen dus met deze heerlijke maaltijden niet alleen hun maag gevuld te houden maar ook op de zegen van de goden voor in het nieuwe jaar.

Tegenwoordig zijn de supermarkten in Japan ook aan het begin van het jaar gewoon geopend. Veel mensen halen hun osechi dan ook gewoon uit de supermarkt, het is op veel plekken ook mogelijk om vooraf een bestelling te plaatsen. Ook zijn er inmiddels mensen welke geen zin hebben om elk jaar te beginnen met osechi. Dit omdat er veel werk in zit om alle gerechten te bereiden en het kopen of bestellen ervan vrij veel kosten met zich mee brengt. Dat gezegd blijft het een traditie waar veel families in Japan zich met trots aan houden.

Bronnen: Rocetnews24.com, Bento.com

Cypher

Moderator op het forum van het anime en manga subforum. Interesses liggen in Japanse cultuur, mythologie. Maar ook in zowel technologie en psychologie. Ben ook te vinden op Twitter @0_Cypher.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?