Hakone Ekiden: 200 studenten van Tokyo naar Hakone

Hakone Ekiden Logo
Officiële Hakone Ekiden Logo

Een ekiden is een marathon in estafette vorm vanuit Japan. De bekendste hiervan is de Hakone Ekiden welke momenteel zijn 91 editie heeft gehad en een totale afstand heeft van 217,1km. Teams van verschillende universiteiten doen hier aan mee om uiteindelijk als winnaar naar huis terug te kunnen keren.

De Hakone Ekiden is niet de enige ekiden binnen Japan, maar wel de grootste. In deze marathon leggen de lopers een race af vanaf Ōtemachi, in Tokyo naar Hakone. Dit sportevenement wordt jaarlijks in januari gehouden en is in 1920 voor het eerst gehouden. De route is verdeeld in totaal 10 delen en de race wordt verspreid over twee dagen. Waarop elke dag 5 delen gerend worden.

De ekiden is ontstaan vanuit de geschiedenis binnen Japan waarbij estafette lopers belangrijke documenten moesten bezorgen.

Teams die mogen mee doen, worden gekozen vanuit verschillende universiteiten welke deel uitmaken van de “Inter-University Athletic Union of Kanto”. 10 van deze teams hebben zich gekwalificeerd door in het voorgaande jaar bij de top 10 te eindigen. De resterende 10 teams kunnen zich kwalificeren tijdens de 20km lange Hakone Ekiden Yosenkai. Het is een grote eer voor de studenten en universiteiten om mee te mogen doen. Er wordt dan ook het hele jaar door hard getraind.

Elk team bestaat uit 10 mannen, voor elk deel één. Het doel van elke deelnemer is om zo snel mogelijk bij het volgende station te komen, wanneer ze daar zijn geven zij hun tasuki (een sjerp) over aan de volgende persoon van het team. Welk team uiteindelijk de kortste tijd heeft bij de finish heeft de ekiden gewonnen. Het vereist buiten sneller renners ook veel uithoudingsvermogen. Het is een lange weg om af te leggen en elk deel heeft zijn eigen eigenschappen. Zo heb je delen met hellingen of een sterke zee wind. Ook speelt de temperatuur een grote rol tijdens de ekiden, renners moeten in het koude weer elk een afstand tussen de 18,5 en 23,4km afleggen. Er wordt vooraf dan ook goed nagedacht bij elk team om te besluiten welke renner ze op welk deel het beste kunnen inzetten.

In 2015 is net de 91e Hakone Ekiden gelopen. Dit jaar is Aoyama Gakuin de trotse winnaar. Ze hebben daarbij niet alleen voor de eerste keer gewonnen maar ook een nieuw record neergezet. Ze hebben er slechts 10:49:27 seconden over gedaan om alle 217,7km af te leggen. Daarmee hebben ze het vorige record van 10:51:36 verbroken.

Hieronder kan je de kwalificatie van dit jaar zien.

Bronnen: The-japan-news.com, japanrunningnews.blogspot.nl

Cypher

Moderator op het forum van het anime en manga subforum. Interesses liggen in Japanse cultuur, mythologie. Maar ook in zowel technologie en psychologie. Ben ook te vinden op Twitter @0_Cypher.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?