Fukushima rijst voor het eerst sinds 2011 radioactief-vrij verklaard

Voor het eerst sinds de nucleare ramp en tsunami in 2011 is de rijst uit Fukushima door een keuring heen gekomen die producten test op radioactieve stoffen. Sinds de ramp in 2011 was de rijst besmet met radioactiviteit.

Mt.Bandaisan,Fukushima pref.,Japan
Mt.Bandaisan,Fukushima pref.,Japan

Gedurende heel 2014 werd de rijst uit de regio van Fukushima telkens gekeurd en getest. Soms bevatte de rijst te veel becquerel, de eenheid waarmee radioactiviteit wordt aangegeven. Gedurende het jaar 2014 is er ongeveer 360.000 ton rijst goedgekeurd van de totale oogst. Een product is pas veilig genoeg volgens de Nationale standaard normen als deze minder dan 100 becquerel bevat. Gelukkig ging het aantal rijst dat werd afgekeurd wel steeds meer omlaag in de afgelopen drie jaar, dat wijst erop dat Japan goed onderweg is.

Afgelopen 2 jaar zijn er ongeveer 10 miljoen zakken rijst per jaar gecontroleerd, een totaal van 20 miljoen zakken! In 2012 waren er 71 zakken rijst die niet aan de veiligheidsnormen voldeden, terwijl er in 2013 nog maar 28 zakken waren die niet voldeden! Boeren en vissers hadden het het zwaarst vlak na de natuurramp. Gelukkig is het aantal zakken dat niet voldoet al heel erg gedaald. De reden waarom dit aantal zo’n stuk gedaald is komt door het feit dat de boeren van Fukushima meer gebruik gingen maken van kunstmest. De kunstmest zorgde ervoor dat de radioactiviteit veel minder werd opgenomen in de rijstplant.

Vorig jaar augustus exporteerde Japan voor het eerst rijst uit Fukushima, namelijk een kleine 300 kilo naar Singapore. Ook kwam de fruit export vorig jaar meer op gang. Zo werd er fruit geëxporteerd naar onder andere Maleisië en Thailand. In tegenstelling dat de export bij deze landen juist op gang kwam weigerde Zuid-Korea vorig jaar producten te importeren van maar liefst 8 regio’s, waaronder Fukushima. Afgelopen maand zijn er Zuid-Koreaanse experts afgereisd naar het rampgebied om opnieuw tests uit te voeren, als deze positief uitkomen overweegt Zuid-Korea om de import weer op te pakken met Japan.

Bron: Japan Today, rt.com

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?