Dinsdagmiddaglezing in Museon: Japanse hedendaagse kunst in de context van het moderne Japan

Dinsdagmiddag 10 februari geeft kunstenaar Vincent Ruijters een presentatie over Japan in het Museon, als onderdeel van de dinsdagmiddaglezingen in het museum. Dit is het tweede deel van een Japans tweeluik dat dit seizoen in het Museon wordt gepresenteerd, afgelopen december gaf architect Maarten Ruijters een verslag van de Japanreis die hij afgelopen voorjaar maakte.

Flame Of Desire - Gold (2013) door ‘Superflat’ kunstenaar Takashi Murakami
Flame Of Desire – Gold (2013) door ‘Superflat’ kunstenaar Takashi Murakami

Wanneer wij het hebben over Japanse kunst, zullen de meeste mensen denken aan traditionele Japanse kunst uit het Edo-tijdperk. Dit tijdperk kenmerkte zich door prachtige houtsneden, inktschilderingen, houten gebruiksvoorwerpen, minimalistische architectuur en verfijnde klederdracht. Maar hoe staat het er nu voor? Vincent Ruijters legt in zijn lezing uit hoe de hedendaagse Japanse kunst zich verhoudt tot de Japanse popcultuur, hoogstaande technologie, natuurrampen en bovenal zijn geest. Niet alleen schilderkunst en sculptuur zullen aan de orde komen, maar ook installatie-kunst, street-art, nieuwemediakunst en straatmode. Vincent Ruijters, die zijn master behaalde in ‘Creative Design for Digital Cultures’, is een kunstenaar in visuele en nieuwe media en is geboren in Den Haag. Hij woont in Tokyo om Japans te studeren en vervolgens een tweede nieuwe-mediakunst master te doen aan de Tama Art University in Tokyo. Hij staat oog in oog met de hedendaagse Japanse kunst en cultuur en kijkt er naar uit zijn kennis hierover te delen.

De lezing zal duren van 13.30 tot 15.30 uur. Museon is te vinden aan de Stadhouderslaan 37 in Den Haag. Toegangsprijs is €6,-, vrienden van Museon krijgen €1,- korting. Toegangskaarten zijn vanaf 12.30 uur verkrijgbaar bij de kassa. Reserveren is niet mogelijk. Er is plaats voor 300 bezoekers. De aula is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn meer van dit soort lezingen in het Museon, op het gebied van natuur, cultuur, kunst, geschiedenis, wetenschap en veel meer.

Bron: Museon

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?