Anime review: Death Parade

This post is also available in: English

Deze anime speelt zich voornamelijk af in de sfeervolle bar genaamd Quindecim, de bar is werkelijk prachtig. Je hebt ook genoeg ruimte aangezien er maar twee gasten per keer aanwezig zijn. De bar heeft nog wel een aantal nadelen zoals het feit dat je dood moet zijn om deze bar te kunnen bezoeken en dat je mogelijk in de hel eindigt wanneer je vertrekt. Met de vierde aflevering van deze anime achter de rug werd het naar ons idee wel eens tijd voor een anime review van een anime met mogelijk één van de meest misleidende OP’s ooit.

De oorsprong van deze anime ligt bij een short genaamd Death Billiards. Dit was een anime short gemaakt voor Anime Mirai 2013, een project dat is gestart voor de training van jonge anime animators. Deze short speelde zich in dezelfde bar af en had hetzelfde concept en een aantal van de belangrijke karakters welke je terug ziet in Death Parade.

De mensen die te gast zijn in Quindecim weten zelf nog niet dat ze overleden zijn en hebben ook geen besef hoe ze in deze bar zijn gekomen. Na aankomst worden ze nog vriendelijk welkom geheten door Decim, de barman en wordt ze een drankje aangeboden. Na dat de gasten zich comfortabel hebben gemaakt, worden de regels aan ze voorgelegd door Decim. Vervolgens mogen de gasten een spel spelen waarbij ze verteld is dat hun leven op het spel staat. Bij het spelen van het spel zal Decim ze beoordelen als arbiter en bepaald op deze manier wie er in aanmerking komt voor reïncarnatie of de void (ook wel omschreven als de hel). Om dit goed te kunnen bepalen bevat elk van de spellen bepaalde elementen die het besef bij de gasten vergroot dat hun leven op het spel staat. Ze zijn hierbij niet bang om echt tot het uiterste te gaan wat in de eerste aflevering overduidelijk was. Het is echter niet allemaal zo ernstig als de eerste aflevering, zo was de derde aflevering alweer een stuk rustiger, maar ondanks de rust was het niet minder geladen.

Quindecim in Death Parade aflevering 2
Quindecim in Death Parade aflevering 2

De anime heeft een erg passende sfeer met Quindecim als setting. Dit is een ruime bar en deze is belicht zoals je het zou verwachten in een bar. De omgeving, met onder andere een aquarium vol kwallen, is rustgevend en kalm. Dit laat je optimaal genieten van de achtbaan waar je in terecht komt tijdens het kijken van een aflevering. En alsof de strakke tekenstijl met de heldere kleuren het nog niet helemaal afmaakt, wordt het ook nog eens begeleid met geweldige en sfeervolle muziek.

Over de verschillende personages is momenteel nog niet veel bekend en dit voegt ook wel wat toe aan de mysterieuze sfeer van de anime. Zo is er één karakter dat wordt aangeduid met “Kurokami no Onna” wat staat voor vrouw met het donkere haar, ze weet haar eigen naam niet eens. Er is ook nog weinig bekend over wat haar rol in het geheel gaat zijn maar het lijkt erop dat ze momenteel dient als een emotioneel kompas voor de soms te rationele Decim. Hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden over het verhaal, ook hier is nog niet veel gezegd en hebben ze ook niet veel laten zien. Wat wel erg fijn is om te zien is de interactie tussen Onna en Decim. Het is duidelijk dat ze beiden hun eigen ideeën en meningen hebben en dit kan zorgen voor interessante situaties. Op bepaalde momenten lijkt het er wel op dat ze zelf niet precies weten waar ze naar toe willen. Ikzelf zou het meer waarderen als ze bepaalde punten in de anime zouden voorzien van minder uitleg. Het leuke aan een dergelijke anime is het open laten van onzekerheden en de discussie bij de kijkers neer te leggen om dit invulling te geven.

De animatie en muziek maakt het al een succes en het feit dat het een anime is welke zich weet te onderscheiden van andere anime maakt het alleen maar beter. Alleen het verhaal kan nog iets beter gemaakt worden waarbij ze niet zouden proberen alles invulling te geven.

Producent: Madhouse
Start uitzending: 9 januari 2015
Score: 80/100

Cypher

Moderator op het forum van het anime en manga subforum. Interesses liggen in Japanse cultuur, mythologie. Maar ook in zowel technologie en psychologie. Ben ook te vinden op Twitter @0_Cypher.

4 gedachten over “Anime review: Death Parade

 • 3 februari, 2015 om 12:47
  Permalink

  Fijne review van deze anime,veel info en leuk ook om de koppeling met Death Billiards aangehaald te zien, ik ben nog niet erg ver maar t motiveert wel om snel verder te kijken en synchroon te lopen :)

  Reactie
  • 3 februari, 2015 om 20:29
   Permalink

   Blij om te lezen dat je het leuk vond. :)
   Hoop dat je ook snel bij bent met deze anime.

   Reactie
  • 5 april, 2015 om 21:34
   Permalink

   Aan het begin waren er verschillende namen te vinden in ondertitelingen. Dit heeft denk ik voornamelijk ermee te maken dat het op de klank afging aan het begin. Maar je hebt inderdaad gelijk dat het Quindecim moet zijn. Leuk weetje daarbij is dat het staat voor 15 en dat het afkomstig is van het Latijns. 15 ook de verdieping van de bar wat het logisch maakt.

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?