Tentoonstelling Japanmuseum SieboldHuis: Zijden Pracht. Kimono’s uit de Kubota Collectie

Van vrijdag 6 maart tot en met zondag 31 mei 2015 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Zijden Pracht. Kimono’s uit de Kubota Collectie’. Vijftien topstukken van Itchiku Kubota van circa twee meter hoog en anderhalve meter breed kan in detail bewonderd worden. Twaalf van deze pronkstukken zijn voor het eerst buiten Japan te zien.

zijden_pracht_poster

De kimono is de nationale dracht in Japan. Het kledingstuk bestaat uit een weefsel van bijna 13 meter lang en 36 centimeter breed. Het eenvoudige patroon van een kimono is de perfecte basis voor zwaar gedecoreerde stoffen. Hierdoor is een rijke Japanse traditie van weven, schilderen, borduren en verven ontstaan. Itchiku Kubota (1917-2003) maakte zich meester van de gecompliceerde tsujigahana techniek uit de 16de – 17de eeuw, de Gouden eeuw in Japan. Hij herontdekte en creëerde een geheel eigentijdse visie op deze techniek door het gebruik van moderne materialen, vormen en dessins. Dat de kunstwerken vaak te mooi en kostbaar zijn om te dragen is niet meer dan logisch, want de productie is bewerkelijk en eist perfectie. Minstens veertig verfbaden, driehonderd kleuren en een heel jaar handwerk zijn nodig voor één Kubota-kimono.

Ding om te dragen?

De textielkunstenaar bewijst dat een kimono meer is dan een ‘ding om te dragen’ (de letterlijke betekenis van het woord kimono). Op de veelvuldig geverfde stoffen voegt hij inktschilderingen, borduursels en verguldsel toe, vaak op meerdere kimono’s naast elkaar zodat er een doorlopende afbeelding ontstaat. In deze tentoonstelling is bijvoorbeeld een besneeuwd berglandschap (‘The symphony of Light’) of een golvende oceaan (‘Oceans’) te zien. Ook maakt hij kleurrijke kimono’s geïnspireerd op de werken van Gaudí en de traditioneel Japanse bloeiende kersenbloesem.

Japanse perfectie in zijde

Gastconservator Linda Hanssen selecteerde 15 topstukken uit de Kubota-collectie voor het SieboldHuis. De Kimono’s en de documentaire over het leven en werk van Itchiku Kubota kunt u dit voorjaar in het Japanmuseum zien. Laat je inspireren door deze verloren gewaande techniek van textieldecoratie en de met de hand vervaardigde kimono’s van een uitbundige en blijvende schoonheid. Al met al, Japanse perfectie in zijde.

Gelijktijdig met ‘Zijden Pracht’ toont Japanmuseum SieboldHuis textiel-exposities van Windkracht 10 en amateurkunstenaars van Stidoc, die reageren op de Sieboldcollectie. Daarnaast zal er een fraai geïllustreerde catalogus te verkrijgen zijn, waarin onder andere de 15 kimono’s uit ‘Zijden Pracht’ afgebeeld staan. Ook bij deze tentoonstelling zullen er diverse activiteiten georganiseerd worden. Hou hiervoor de website van het museum in de gaten.

Waar is de tentoonstelling?

Japanmuseum Sieboldhuis is te vinden aan de Rapenburg in Leiden, Nederland. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Entree is €8 euro voor volwassen, €4,50 voor CJP en studenten (op vertoon van collegekaart).

Bron: Japanmuseum SieboldHuis

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?