Film Review: Big Hero 6

This post is also available in: English

Big Hero 6 is het resultaat van de eerste samenwerking tussen Disney en Marvel. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige comic book series van Duncan Rouleau en Steven T. Seagle. De film trok voornamelijk mijn aandacht toen ik hoorde dat het een combinatie van Westerse en Japanse animatie zou bevatten. Even kijken dus!

bighero6De animatie van Big Hero 6 is een unieke combinatie van de standaard Westerse animatie en de Japanse animatie. Er hebben circa negentig animators aan de film gewerkt, die natuurlijk allemaal een contributie hebben geleverd aan de lay-out van San Fransokyo, een fictieve combo van San Francisco en Tokyo. Technisch gezien is de hele film een combinatie van de Westerse (voornamelijk California) en de Oosterse (voornamelijk Japanse) cultuur. De reden dat Disney San Francisco wilde mengen met Tokyo was omdat San Francisco nog niet eerder was gebruikt door Marvel, en omdat ze vonden dat Tokyo goed tussen San Francisco past. De filmmakers hadden het idee dat San Fransokyo is een stad in een parallel universum waarin San Francisco grotendeels was herbouwd door Japanse immigranten, na de desastreuze aardbeving van 1906. Hoewel dit niet wordt gezegd in de film zelf.

De film speelt zich af in de fictieve stad San Fransokyo. Hiro, een 14-jarig genie, verdoet zijn tijd met bot fights (een hobby waarbij je zelf een vechters robot bouwt en dan andere robots uitdaagt tot een gevecht). Zijn oudere broer, Tadashi, vindt dat Hiro zijn talent verspilt en neemt hem mee naar zijn school. Daar maakt Hiro kennis met Tadashi’s vrienden; GoGo Tomago, Honey Lemon, Wasabi en Fred. Ook stelt Tadashi hem voor aan zijn project; Baymax, een vriendelijke robot die waarschijnlijk revolutionair is voor de gezondheidszorg. Ook ontmoet Hiro de briljante Professor Robert Callaghan, wat voor hem de doorslag is om ook naar die school te willen gaan. Maar daarvoor moet hij wel eerst iets uitvinden dat Professor Callaghan verstelt zal laten staan. Maar Hiro’s uitvinding wordt gestolen door een gozer met een Kabuki masker. Samen met zijn nieuwe vrienden en Baymax vormt hij een superhelden team om zijn uitvinding terug te krijgen en de slechterik te stoppen.

De film Big Hero 6 won een Annie Award voor de beste geanimeerde effecten in een geanimeerde film, een award voor de beste geanimeerde film van de Nevada Film Critics Society, en twee awards van de Women Film Critics Circle; een voor de best geanimeerde film, en een voor de beste zin in een film: “Stop whining, woman up.” Vrij vertaald betekent dat; Stop met zeuren, wees een vrouw.

2014_big_hero_6

De film is een typische Disney film, maar aan de andere kant is het heel anders dan dat we gewend zijn van Disney. Natuurlijk, de liefde tussen familie en vrienden staat centraal in het verhaal, maar ook gebeuren er dingen die niet zo vaak voorkomen in Disney films. Bijvoorbeeld de scenes waarin een karakter dood gaat, niet bepaald iets wat je een kind zou aandoen. Kinderen in de bioscoop zaten zelfs te huilen bij een van die scenes.
Hoe dan ook, de film heeft ook behoorlijk wat humor, in feite, heel veel humor, meer dan ik, persoonlijk, gewend ben van Disney…enfin dat is natuurlijk helemaal niet erg. De combinatie van humor, actie, spanning en drama maakt naar mijn mening de film absoluut geweldig, en ik raad dan ook ten zeerste aan om 11 Februari naar de bioscoop te gaan en deze film te kijken.

Score: 90/100

Maxi Straw

Haai! Ik ben Maxi. Ik ben een schrijver en houd mezelf vooral bezig met Engelstalige Fantasy-verhalen en detective novels. Ik ben een enorme fan van Steampunk, manga en anime, en een liefhebber van de Japanse cultuur. Ik ben echt helemaal weg van schrijven, het liefste deed ik dat de hele dag! Mijn Nederlands is niet zo sterk als mijn Engels, maar ik doe mijn best. Cheers~!

2 gedachten over “Film Review: Big Hero 6

 • 17 februari, 2015 om 07:38
  Permalink

  Geweldige film! En het waren niet alleen kinderen die bij mij in dw zaal zaten te huilen… ;)

  Reactie
  • 17 februari, 2015 om 09:43
   Permalink

   I know right! Ik moest zelf ook regelmatig een traantje weg-pinken….

   Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?