Anime Review: Persona 4 the Golden Animation

This post is also available in: English

Het blijft altijd interessant om te zien hoe er van een game, in dit geval een JRPG, een anime serie gemaakt wordt. Van Persona 4 zijn er meerdere anime series uitgebracht, waaronder Persona 4 the Golden Animation. Dit is de allernieuwste en werd in 2014 in Japan uitgezonden op televisie. Deze serie heeft 13 afleveringen van nog geen half uur per aflevering en dat is in principe kort.

Het verhaal is gebaseerd op de remake van Persona 4, namelijk Persona 4 the Golden die ik zelf niet gespeeld heb. Wel heb ik Persona 4 tot bijna het einde uitgespeeld. Hierdoor ben ik al bekend met de karakters die in deze anime serie voorkomen, behalve Marie. Zij is namelijk in de remake erbij gekomen. De anime serie laat de gebeurtenissen zien, die ook in het spel voorkwamen. Yu Narukumi verhuisd wegens familieomstandigheden naar Yaso Inaba om bij zijn oom Ryotaro Dojima en nichtje Nanako te gaan wonen, hij gaat naar Yasogami High School waar hij zijn nieuwe vrienden leert kennen: Yukiko Amagi, haar familie beheert een Inn, Yosuke Hanamura, zijn vader beheert Junes, Chie Satonaka, een jongensachtige meid die van kung-fu houdt. Later in het verhaal, zoals ik het spel ken, leert hij ook de idol Rise Kujikawa, de rebelse Kanji Tasumi, de androgyne Naoto Shirogane (de ‘Detective Prince’) en Kuma (in het Engels Teddie) kennen.

Kort na zijn aankomst worden er mensen vermoord, een unieke gebeurtenis in een rustig dorpje. Yu ontwaakt de kracht van zijn hart tot een fysieke vorm, een persona. Daarnaast komt er een extra mysterie, een meisje genaamd Marie, die geen herinneringen heeft aan haar verleden. Samen met zijn vrienden probeert Yu de raadsels te achterhalen en op te lossen.

Bij de eerste aflevering had ik al het gevoel dat het verhaal snel zou gaan. Een game in dertien afleveringen te stoppen, lijkt mij een crime! En de uitvoering hiervan is naar mijn mening niet heel goed gegaan. Tot en met de zevende aflevering had ik al het gevoel dat de serie eigenlijk niet geschikt zou zijn voor de mensen die dit spel nog nooit gespeeld hebben. Er zijn veel gaten gevallen in het verhaal, die door mij opgevuld kunnen worden. Maar dat komt ook doordat ik het spel heb gespeeld. Het verhaal zou voor anderen een warrig geheel zijn. Pas vanaf aflevering 8 kreeg ik het gevoel dat er een duidelijk verhaallijn was. Qua volgorde van het verhaal is er flink afgeweken van hoe ik het gewend ben van het spel. Het verhaal van dat er moorden zijn gepleegd kwam eigenlijk niet echt naar voren, maar de bad guy werd al in het midden van de serie gevonden en verslagen. Er werd hier en daar weleens verwezen naar mensen die nog niet eens in de serie naar voren zijn gekomen, het raakte kant noch wal.

Toch heb ik mij prima vermaakt met de anime. De humor was top, er kwam voldoende spanning en actie in voor. Dit zoals ik gewend ben van Persona 4. Toch vind ik dat deze serie beter uitgewerkt had kunnen worden. De karakters zijn een beetje plat gebleven, ze hebben weinig diepgang gekregen. Een Persona 4 gamer zou snappen om wie het gaat, maar een non-Persona 4 gamer zou allang afgehaakt zijn. Als de verhaallijn beter was uitgewerkt, dat wil zeggen de gaten waren opgevuld en eventueel in een andere volgorde, dan zou deze anime serie veel fijner te bekijken zijn en vooral duidelijker voor alle kijkers. Ik denk dat er dan uiteindelijk ook geen 13 afleveringen zouden zijn, maar veel meer afleveringen.

Studio: A-1 Pictures
Start uitzending: 11 Juli 2014
Aantal afleveringen: 12

Score: 60/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?