Offscreen Film Festival 2015 in Brussel

offscreen_poster_2015_web_350_no_logoVanaf woensdag 4 maart gaat de 8ste editie van het Offscreen Film Festival van start in het centrum van Brussel. Offscreen Film Festival wil zich profileren als een alternatief vertoonplatform voor onafhankelijke audiovisuele creaties en kwalitatieve films. Het festival vindt plaats op vier locaties: Cinema Nova, Cinematek, Bozar en Cinema Rits. Alle locaties zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Tijdens dit filmfestival zijn er diverse Japanse films te zien in Cinema Nova. De film Matango: Attack of the Mushroom People (マタンゴ) van Ishiro Hoda uit 1963 is op vrijdag 6 maart te zien. Deze film is onderdeel van het Botanicals programma, waarbij Offscreen iedereen meeneemt op een expeditie door de wondere wereld van de planten, paddenstoelen en aanverwanten.

Een bont gezelschap is op zeiltrip in de Japanse zee. Ze amuseren zich te pletter, of ze maken volop ruzie, en soms zingen ze zelfs van je la-la-lalalaaa. Maar na een storm belanden ze als uitgehongerde schipbreukelingen op een onbewoond eiland. Daar ontdekken ze een oud scheepswrak, bedekt met vreemde zwammen. Gretig eten ze ervan, maar dat heeft hallucinante gevolgen. Onder het mom van een avonturenfilm gebaseerd op het werk van William Hope Hodgson, breekt Ishiro Honda’s (“Godzilla”) pessimistische interpretatie met de schijnbare lichtvoetigheid van het genre. Van deze bijzonder eigenaardige film vonden we een unieke 35mm kopij met de originele Japanse soundtrack, waarschijnlijk nog nooit vertoond buiten Japan. De film is één van de grootste Japanse cultklassiekers.

De inmiddels bekende Tokyo Tribe van Sion Sono uit 2014 is zaterdag 14 maart te zien op het filmfestival. 

Badend in de pulserende gloed van technicolor, doet een dystopisch Tokio dienst als een cartooneske arena waar straatbendes in strijd verwikkeld zijn. Ze bevechten elkaars territorium en doen dat op een hip-hop flow, want “Tokyo Tribe” is een geflipte futuristische yakuza hip-hop musical! Na “Why Don’t You Play in Hell?”, zet het Japanse enfant terrible Sion Sono Offscreen opnieuw op stelten. Een gangsta-oma staat met een dikke zonnebril op het hoofd achter de draaitafels terwijl de camera een glijdende vlucht neemt over de Japanse metropolis en de eerste vette beats uit de luidsprekers pompen. Voor je ogen ontspint zich een geschift verhaal over kannibalistische yakuzabazen, high-kicking gangsterdochters en steroïden-slikkende psychopaten in tangaslip. Puur entertainment, opwindend en volkomen van de pot gerukt: Tokyo Tribe never ever die!

Deze film en de andere twee films hieronder in het lijstje zijn onderdeel van het Offscreenings programma. Dit programma biedt een uitgekiende selectie van bijzondere, nieuwe en onuitgegeven films, met een voorliefde voor werk van onafhankelijke en nonconformistische filmmakers. Het gaat om films die zich op de “cutting edge” van hedendaagse cinema bevinden. Ze vallen op door hun artistieke originaliteit, unieke visie of inventieve benadering van het (film)medium en het genre. Het zijn de cultfilms van morgen.

fires_on_plain_nobi_06Fires on the Plain (Nobi) is een film van Shinya Tsukamoto uit 2014 en zal zaterdag 21 maart te zien zijn.

De laatste dagen van WOII op een eiland in de Stille Oceaan: de Amerikanen zetten het offensief in en het Japanse leger verliest snel terrein. Tussen stukgeschoten lichamen en rottende lijken zoekt een eenzame soldaat naar verlossing, maar hij lijkt enkel dieper af te dalen in de hel. Ook al baseert Shinya Tsukamoto zich op dezelfde roman als de filmklassieker van Kon Ichikawa uit 1959, hij legt toch de nadruk op zijn persoonlijke obsessies. De cultregisseur van steampunk bodyhorrorfilm “Tetsuo” vergroot de schrikwekkende oorlogsgruwel, tot het haast op een zombiefilm – zonder zombies – lijkt. De tropische jungle wordt een bloederig slagveld, waarin overal het gejammer en de wanhopige doodskreten weerklinken van soldaten ten prooi aan waanzin en kannibalisme. Een viscerale, meeslepende en bijzonder krachtige anti-oorlogsfilm.

The Mole Song: Undercover Agent Reiji (土竜の唄 潜入捜査官 REIJI) van Takashi Miike uit 2014 heeft een screening op zondag 22 maart.

Op de politieschool haalt de oliedomme Reiji de laagste cijfers ooit. Tegen alle verwachting in bemachtigt hij toch een diploma en wordt politieagent. Zijn oversten weten niet wat te doen met de klunzige idioot, maar krijgen dan een idee. Ze sturen hem als undercover agent naar een criminele bende, in de hoop dat net zijn onbeholpen gestuntel ervoor zorgt dat niemand hem verdenkt. Maar wanneer een bikkelharde machtsstrijd losbarst tussen de gangsters, wordt het moeilijk voor Reiji om het spel vol te houden. Na een paar serieuzere films waagt de onvermoeibare Takashi Miike zich opnieuw aan een lichtvoetige manga-bewerking en heeft er zichtbaar lol in, want in deze dolle comedy spat het plezier van het scherm.

Naast het hoofdevenement, die tot en met 22 maart zal lopen, zal er ook een Offscreen – on tour zijn, waarbij er op diverse binnen- en buitenlandse locaties een selectie van de festivalfilms te zien zijn. In het Belgische Luik vindt er zelfs een mini-festival plaats van zaterdag 14 tot en met woensdag 25 maart. Ook in de Melkweg Cinema in Amsterdam zullen een aantal films te zien zijn als onderdeel van de Offscreen – on tour. Meer informatie over dit subevenement is hier te vinden.

Bron: Offscreen

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?