4 jaar na 3.11: Wij zijn het niet vergeten

Vandaag herdenkt Japan de slachtoffers van 11 maart 2011, een aardbeving met daaropvolgend een tsunami en later ook de kernramp bij de Fukushima kernreactoren. Het is 4 jaar later, maar we zijn het nog steeds niet vergeten.

japan311

Op 10 maart 2015 heeft de Japanse Nationale Politie Agentschap gerapporteerd dat er 15.891 doen, 6.152 doden en 2.584 vermiste mensen zijn verdeeld over 20 prefecturen. Maar ook 228.863 mensen die zijn geëvacueerd en nu nog steeds elders wonen, in tijdelijke of permanente huisvesting. Op 10 februari 2014 meldde een rapport dat er 127.290 gebouwen volledig zijn ingestort, met 272.788 gedeeltelijk ingestort en een 747.989 aantal gebouwen die gedeeltellijk zijn beschadigd.

De aardbeving en tsunami veroorzaakte ernstige structurele schade in het noordoosten van Japan, waaronder aan wegen en spoorwegen, alsmede branden in vele gebieden en een daminstorting. En dan te bedenken dan te bedenken dat de tsunami zorgde voor level 7 meltdowns in drie reactoren van de Fukushima Daiichi kercentrale complex, waardoor evacuatie zones werden ingesteld die ervoor zorgden dat honderdduizenden bewoners moesten evacueren. Vergeet daarna niet de vele naschokken.

In het begin was er veel nieuws in de gehele wereld over de aardbeving, tsunami en de kernramp. Na een aantal jaren sijpelt het weg, terwijl er nog steeds nieuws komt uit Japan. Discussies over of het eten uit de Fukushima prefectuur wel gegeten mag worden tot aan de vele mensen die nu nog steeds in tijdelijke huizen wonen, terwijl anders is beloofd door de Japanse regering. Maar ook de vele protesten die er zijn geweest in Japan. Ook de mooie initiatieve die zijn ontstaan, te denken aan de fotograaf die foto’s restaureerde, kunstwerken maken van tsunami puin tot aan de speciale winkel waarbij je inkopen doet voor gezinnen in getroffen regio’s. Hierbij moet gezegd worden dat er niet eens de helft is besproken op AVO Blog!

Hier vanuit het kleine kikkerlandje zeg ik: wij zijn het niet vergeten.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?