Drie Japanse films op CinemAsia 2015

cinemasiaIn de week van woensdag 1 tot en met maandag 6 april is het alweer tijd voor de 8e editie van het CinamAsia Film Festival in Amsterdam. Het festival zal plaatsvinden in het Kriterion waar men de komende week kan genieten van allerlei verschillende soorten films vanuit heel Azie. AVO wil graag de Japanstalige films die te zien zijn op het festival in de spotlights zetten. Lees hieronder een korte samenvatting van elke film!

天の茶助 (Chasuke’s Journey) van Sabu (2014) is te zien op maandag 6 april om 20.00 en om 20.15 in de zalen Kriterion K1 en K2. Het verhaal gaat over Chasuke, een hemelse theeserveerder die de scenarioschrijvers in de hemel bedient. De scenarioschrijvers bepalen het lot over de gehele mensheid en schrijven dus ook wanneer iemand moet sterven. Op een dag luistert hij een van de schrijvers af en hoort hij dat er een jonge vrouw op aarde is waarvan het lot is dat zij sterft tijdens een auto-ongeluk. Chasuke wil dit voorkomen en reist af naar de aarde om haar te redden van het ongeval. Echter gaat dit niet zo makkelijk als hij dacht. Chasuke’s Journey is gebasseerd op een roman die door de zelfde regisseur is geschreven. De film heeft al verschillende onderscheidingen binnengehaald en is een echte aanrader! De taal is volledig in het Japans gesproken maar is te zien met Engelse ondertiteling.

De tweede film op het lijstje draagt de naam 紙の月 (Pale Moon) en is geregisseerd door Daihachi Yoshida. De film werd uitgebracht in 2014 in het Japans met engels ondertiteling. De film zal te zien zijn op donderdag 2 april om 19.30 en nogmaals op maandag 6 april om 17.30 beiden in de zaal Kriterion K1. De film volgt het leven van Rika Umezawa, een getrouwde full-time medewerkster van een grote bank. Niet alleen heeft zij een goede baan maar ook haar echtgenoot, zijn baan is zelfs zo goed dat hij wordt overgeplaatst naar China. Toch ondanks dit alles heeft Rika last van een gevoel van liefdeloosheid, ze raakt verliefd op Kota, de kleinzoon van een klant van haar en de twee komen in een intieme affaire. Hoe lang gaat dit nog goed? De film is gebasseerd op de gelijknamige roman Kami no Tsuki van Mitsuyo Kakuta en is al meerdere malen bekroond met onderscheidingen.

De laatste film van het rijtje heet 思い出のマーニー (When Marnie was there) en is geregisseerd door Hiromasa Yonebayashi. De film is uitgebracht in 2014 en is waarschijnlijk de laatste geanimeerde speelfilm van het bekende Studio Ghibli. De film is Japanstalig en is te zien met Nederlandse ondertiteling op zaterdag 4 april om 15.00 in Kriterion K2. Kan je niet op deze dag? Geen nood, de film is ook nog op 12 april om 15.00 in Eindhoven te zien tijdens de tour. Het verhaal gaat over de 12 jarige Anna die lijdt aan zware astma waardoor ze het lastig vind om met haar leeftijdsgenoten op te schieten. Naast dat ze lijdt aan astma heeft ze ook nog last van een depressie. Anna spendeert haar tijd meestal aan tekenen. Wanneer het eenmaal zomer is stuurt haar pleegmoeder haar naar een oom en tante in Hokkaido. Eenmaal aangekomen in Hokkaido ontmoet Anna een meisje met blonde haren genaamd Marnie. Anna en Marnie worden goede vrienden en Anna durft eindelijk over haar problemen te praten maar… Bestaat Marnie wel echt? Niemand behalve Anna heeft het blonde meisje ooit gezien. Is Marnie een geest?

When Marnie was there is een emotionele en betoverende film die je al snel in zijn greep heeft. Wat erg bijzonder is aan deze film is dat hij met de hand getekent is. De film is ondertussen al bekroond met een onderscheiding voor beste animatie film!

Drie prachtige films op een rij. Deze films mag je niet missen! Mocht je nou een van deze films willen zien dan kan dat in het Kriterion in Amsterdam. Een ticket kost je € 9,-. Mocht je nu in het bezit zijn van een 65+ Pas, een CJP, een Stadspas of een Studentenkaart dan kost een ticket € 7,50. Je kan ook nog een Food en Film pakket kopen, deze kost € 16,-. Het is ook een mogelijkheid om een Passepartout te kopen voor €40,-.

Naast de Japanse films, zijn er ook films te zien uit China, Hong Kong, Filipijnen, India, Indonesië, Taiwan, Zuid Korea, Thailand en Vietnam. Ook zullen er korte films te zien zijn en evenementen zijn, zoals een Award Ceremony, karaoke, een CinemAsia Bazaar en nog veel meer! Daarnaast gaat CinemAsia ook ‘On Tour’, namelijk in Eindhoven, Den Haag en Rotterdam.

 Bron: CinemAsia

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?