Wat voor Otaku ben jij?

Voor je naar Japan gaat en iemand een otaku noemt is het wellicht handig om te weten dat de manier hoe wij het gebruiken verschild met de manier waarop het in Japan gebruikt word. In het westen worden anime en manga fans al snel aangesproken met de term otaku, meer dan eens noemen ze zichzelf zo. In Japan heeft het echter een compleet andere betekenis en hoeft het niet in verband te staan met anime of manga. Wanneer je iemand een otaku noemt in Japan wil dit zeggen dat ze een bepaalde obsessie hebben, het onderwerp van de obsessie kan dus verschillen. Hieronder staan een aantal typen otaku omschreven, misschien herken jij jezelf wel in één of meerdere van deze vormen?

Anime_otaku_bike
By mujitra (´・ω・) / MIKI from Sapporo City, Hokkaido., JAPAN (Flickr) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Anime en/of manga otaku

Dit is de vorm die wij het meeste kennen. Deze kent in de westerse cultuur wel wat overlap met verschillende andere vormen van otaku. Het is dan ook niet zo dat je maar één bepaalde vorm van otaku zou kunnen zijn, je kan meerdere obsessies hebben uiteraard.

Tetsudou otaku

Tetsudou Otaku zijn helemaal gek van treinen. Je zou denken dat dit een onschuldige hobby is maar het kan soms voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo is er onlangs iemand geweest die met de flits een foto maakte van een trein waarop de machinist deze persoon heeft aangesproken, over de manier waarom is een serieuze discussie ontstaan in Japan(1). De reden dat dit gevaarlijk is heeft te maken met de flits zelf, de machinist kan hierdoor tijdelijk verblind raken en daardoor ontstaan er mogelijk ongelukken.

Je kan je ook voorstellen dat ze soms te dicht bij willen komen of als lastig kunnen worden ervaring door andere treinreizigers. Alhoewel het grootste deel voor weinig overlast lijkt te zorgen.

Seiyuu otaku

Stem acteurs en actrices zijn in Japan erg beroemd, het is dan ook niet vreemd dat er een otaku groep is die hier helemaal in opgaat. In veel gevallen is dit geweldig voor de stem acteur/actrice in kwestie. Hoe bekender ze worden hoe meer mogelijkheden ze krijgen in hun beroep. Het gebeurt ook regelmatig dat ze ook albums gaan maken na hun success. Maar net als altijd kan een obsessie de verkeerde kant op slaan.

Mamoru Miyano
Mamoru Miyano

Neem bijvoorbeeld Mamoru Miyano, bekend van o.a Death Note, Free! en Ouran High School Host Club(2) hij is in 2008 getrouwd en heeft ook een kind gekregen. De reacties hierop waren gemengd echter. Zo waren er mensen die hem na de aankondiging van zijn huwelijk en wens om kinderen te krijgen berichten schreven waarin ze aangaven dat hij moest gaan scheiden of hoopten dat zijn vrouw een miskraam zou krijgen(3).

Deze aandacht als ze gaan trouwen kan er in bepaalde gevallen ook voor zorgen dat ze in hun vak minder werk aangeboden krijgen wegens de negatieve publiciteit. Ze hebben vaak liever een stem acteur of actrice welke het goed doet bij iedereen.

Cosplay otaku

De naam zegt het hem eigenlijk al. Dit zijn mensen die zich graag verkleden als hun favoriete fictieve karakter. Vaak zijn ze ook in staat om hun eigen cosplays te maken. Deze zijn sociaal vrij sterk, zeker in vergelijking met de meeste otaku. Dit heeft er ook mee te maken dat ze regelmatig naar evenementen gaan waar ze kunnen cosplayen. Al is deze socialiteit vaak wel beperkt tot de mede cosplayers.

Over het algemeen vrij onschuldig, al kan het soms wel rare blikken werpen wanneer ze op deze manier over straat lopen.

Pasocon otaku

Pasocon Otaku zijn mensen die helemaal bezig zijn met hun computer. Het upgraden naar de laatste hardware en eventueel het bouwen van hun eigen behuizing voor hun pc’s. Hier zul je over het algemeen weinig last van ervaren, tenzij je verantwoordelijk bent voor hun stroom rekening.

Er zijn buiten de hierboven genoemde vormen van otaku nog veel meer te noemen. Als je er een obsessie voor kan hebben is het mogelijk om een otaku te zijn. De meeste otaku zijn ook niet beperkt tot alleen Japan, zeker nu informatie zo snel gedeeld kan worden via het internet. Een otaku is over het algemeen voornamelijk bezig met zijn of haar eigen ding. Ze hebben dan ook vaak moeite in het dagelijkse leven omdat ze een beetje in hun eigen wereld leven. Het is ook geen compliment wanneer iemand je aanspreekt met otaku.

Bronnen: RocketNews24(1), MyAnimeList(2), GameFAQs(3)

Cypher

Moderator op het forum van het anime en manga subforum. Interesses liggen in Japanse cultuur, mythologie. Maar ook in zowel technologie en psychologie. Ben ook te vinden op Twitter @0_Cypher.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?