AVO Blog interview met Stichting Tomocon voorzitter Mark

Stichting Tomocon is momenteel bezig met de voorbereidingen van de tweede editie van Tomocon, toch was er tijd om weer eens een aantal vragen van AVO Blog te beantwoorden. Dit keer over de tweede editie van Tomocon en TomoFair en alle andere activiteiten die ze op de planning hebben!

AVO Blog: We weten dat je van Stichting Tomocon bent, maar we weten eigenlijk maar weinig over jou als persoon. Hoe ben jij in contact gekomen met Japan?
Mark: Allereerst bedankt dat je weer een interview met ons wil doen. Erg leuk!
In de brugklas, in 1998 alweer…, kwam ik in contact met Dave en Wilbert. Zij zijn nu nog steeds mijn beste vrienden en met hen heb ik ook stichting Tomocon opgericht. Zij keken naar Pokémon. Ik raakte daar na de eerste aflevering ook verslaafd aan en vanaf toen ging het allemaal heel snel.

AVO Blog: Welk aspect van Japan vind jij het meest interessant?
Mark: De hele cultuur en dat echt bijna alles anders is. Het is een hele vriendelijke en gemoedelijke samenleving met veel, voor ons, bijzondere gewoonten. Ze hebben ook een rijke traditie van sages en legendes. Daar komt veel moois uit voort, waaronder talloze anime.

tomocon2015

AVO Blog: Op zaterdag 11 april is het tijd voor de tweede editie van Tomocon. Wat zijn de grootste verschillen tussen de eerste en tweede editie?
Mark: Groter, heel veel groter! Hahaha. We wilden niet dat we nogmaals 5 weken vantevoren waren uitverkocht. Maar het mocht ook niet te massaal worden, dus hebben we bewust gekozen voor een zeer knusse en sfeervolle locatie.

Een ander kritiekpunt van de 2014 editie, was dat het te druk was. We hebben nu meer vrijwilligers, grotere workshopruimtes, meer medewerkers bij de entree zodat er geen of in elk geval kortere rijen zijn, meer verschillende games (van 6 naar 36 consoles :) ), bredere gangpaden, de dealerroom is bijna net zo groot als heel TomoFair en vooral een beter programma.

Dit jaar zijn er meer activiteiten, die ook nog eens beter gepland zijn. Vorig jaar startte en eindigde alles gelijktijdig. Dus als je te laat was voor een workshop, moest je gegarandeerd een uur wachten totdat je weer ergens in kon. Dat is nu niet zo. Elke paar minuten start er wel een activiteit.

De vorige editie werd er zeer positief gereageerd op de prijzen van het eten en drinken. Dit houden we dit jaar zo. Sterker nog, het wordt iets goedkoper en er zal meer typisch Japanse horeca aanwezig zijn. Maar de grote patat mayo voor € 2,- blijft gewoon! We blijven toch op de kleintjes letten en ook de bezoekers met een kleine beurs moeten gewoon wat lekkers kunnen krijgen!

We hebben nog veel meer verbeterpunten doorgevoerd, waarbij we met alles hebben rekening gehouden met de bezoekers. Zij moeten een onvergetelijk dag kunnen beleven! Daan gaan we voor.

AVO Blog: De eerste editie van Tomocon was uitverkocht, verwachten jullie hetzelfde voor deze editie?
Mark: Nee, dat is ook bijna onmogelijk. De nieuwe locatie is wat oppervlakte betreft bijna 4 keer zo groot als de oude locatie. De vorige editie was met 1000 bezoekers gewoon ramvol en helemaal uitverkocht. De huidige locatie is echt op de toekomstige groei berekend. Heel misschien verkopen we het dubbele aantal kaarten van vorig jaar, maar ik ga er niet van uit. We hoeven gelukkig pas te gaan verhuizen als we boven de 3750 bezoekers komen, maar dat duurt nog wel enkele jaren. Ons doel is ook niet om meer bezoekers te trekken, maar vooral om iedereen een leuke dag te bezorgen. Dat gaat hier wel lukken! Het is echt een hele sfeervolle locatie, vooral om foto’s te maken!

AVO Blog: Het programma is inmiddels bekend. Wat is jouw persoonlijke top 3 qua activiteiten tijdens Tomocon?
Mark: Op 1 staat toch wel de speedmeet. In een uurtje tijd zoveel mogelijk nieuwe mensen ontmoeten en vrienden maken. Dit is toch wel typisch Tomocon. Onze slogan is “Let’s make new friends”. Elke activiteit die we organiseren heeft dit als doel. Veel bezoekers komen ook hier voor naar conventies. Deze activiteit staat speciaal aan het begin van de dag gepland, zodat je nog de hele dag met je nieuwe vriendengroep kan optrekken!

Op 2 staat de WTF Japan lecture op het hoofdpodium. Vorig jaar hadden we de primeur en dit jaar doen we het nog eens dunnetjes over. In een uurtje tijd een voorstelling van de meest bizarre Japanse gebruiken en gewoontes op een zeer komische manier verteld. Je ligt gegarandeerd dubbel van het lachen. Ik heb het de hele dag erg druk, maar hier probeer ik bij te zijn!

En op nummer drie staat de YOW! Room. YOW! staat voor Your Own Workshop. In deze ruimte geven we mensen de kans om zelf voor de eerste keer een workshop te geven over een uniek onderwerp dat nog niet eerder op andere conventies behandeld mag zijn. We zijn hier erg trots op en dit is ook echt uniek en enkel bij Tomocon!

tomofair_slider

AVO Blog: Dit jaar is er ook weer een nieuwe editie van TomoFair, vorig jaar een succes. Wat voor nieuws mogen we verwachten van de tweede editie van TomoFair?
Mark: TomoFair was vorig jaar erg leuk, maar ook erg druk. Zo druk zelfs dat er tijdens het middaguur extra bussen werden ingezet. Als organisatie waren we overvallen door de hoeveelheid publiek. Meer dan 3000 personen! Ongelofelijk! Naast veel gezelligheid, zorgde dit ook voor dikke rijen, zowel bij de entree als horeca. Dat gaan we dit jaar helemaal anders doen!

Er is een nieuw station geopend tegenover de locatie. Station Nijmegen – Goffert. Je hoeft dus niet meer met de bus, maar je kunt voor de deur uitstappen. De entree komt buiten de hal, met meer scanpoortjes. Hierdoor kan iedereen snel naar binnen en hebben we geen of weinig wachtrijen meer. Er komen meer stands en meer verschillende traditionele Japanse stands. Er komt een echt fullsize podium in de zaal met de hele dag shows en entertainment, zodat er elk moment van de dag iets te doen is. Het maid cafe komt in een grotere ruimte zodat zij meer plaats hebben om hun dans en activiteiten te doen.

De horeca wordt diverser en goedkoper. In 2014 was het erg druk en was er veel uitverkocht. We waren gewoon niet berekend op het aantal bezoekers. Dit jaar introduceren we voor het eerst TomoTaste! Dit wordt een apart stukje op TomoFair waar je allerlei Japanse gerechten kunt proeven en bestellen. TomoTaste wordt gehouden in een grote verwarmde tent direct naast TomoFair en zal bereikbaar zijn met een korte overdekte tunnel. Toegang voor bezoekers van TomoFair is uiteraard helemaal gratis!

tomoparty

AVO Blog: Naast Tomocon en Tomofair zal er later dit jaar een ander evenement zijn, namelijk TomoParty. Waarom is er gekozen voor zo’n evenement?
Mark: Met stichting Tomocon willen we unieke events neerzetten die voor iedereen bereikbaar zijn kwa kosten. Dus geen Copy-Paste animeconventie met tickets voor €25,-! Maar unieke events met een lage toegangsprijs waarbij iedereen zich welkom voelt.

TomoParty is een typische Japanse beachparty met veel muziek en activiteiten. Voor zover wij weten was dit nog niet in Nederland en is dit ook nog nooit geprobeerd. Wij trekken de stoute schoenen aan en gaan het gewoon doen!

AVO Blog: Wat kunnen we verwachten van TomoParty?
Mark: Veel gezelligheid, een maid cafe in beach picknick stijl, lekker zwemmen, veel typische Japanse spelletjes zoals smash the melon, een spetterend liveshow van Deshima Sounds tot in de late uurtjes, diverse kraampjes met merchandise en cosplay artikelen, maar natuurlijk ook de kans om te cosplayen als badgast.

We hebben natuurlijk ook kleedkamers om je om te kleden, zodat je na het zwemmen niet de hele avond in je zwemkleding hoeft te lopen en we hebben de dames en heren van MrBento uitgenodigd om lekkere zomerse Japanse hapjes te komen aanbieden!

AVO Blog: Welke doelen willen jullie bereiken met evenementen als Tomocon, TomoFair en TomoParty?
Mark: We willen vooral het sociale tintje benadrukken en events voor echt iedereen organiseren. Dus een onvergetelijk dagje weg, nieuwe vrienden maken en tegen de laagst mogelijke kosten. Tickets voor TomoParty kosten bijvoorbeeld maar € 2,50.

Onze events moeten ook uniek zijn. Standaard animeconventies zijn er al genoeg. Wij willen events doen die er nog niet eerder zijn geweest, maar wel mét die typische tomoconsfeer!

AVO Blog: Wat is de sleutel achter het Tomo-succes?
Mark: Gezelligheid, lage prijzen voor event en consumpties, unieke events en vooral de drive van de organisatie om voor onze gasten tot het uiterste te gaan. Niets is te gek voor ons! Verzoekjes of leuke ideeën? Laat het weten, we passen er (bijna) altijd een mouw aan!

AVO Blog: Kunnen we een uitbreiding verwachten, zodat we kunnen spreken van een Tomo-imperium?
Mark: Ja, dat kan ik zelfs al bevestigen hahaha. Dit jaar starten we tijdens TomoFair met een nieuw concept: TomoTaste. Dit is Japanse live cooking met allerlei verschillende partijen die allerlei verschillende gerechten direct vers voor je bereiden terwijl je er bij staat.

Op 2 juli 2016 gaan we met een heel nieuw event van start wat we ook op een leuke manier gaan aanpakken. De werknaam is TomoPlay. Meer kan ik er nog niet over vertellen, maar het wordt weer iets unieks waarmee de traditionele Con-wereld op zijn kop gaan zetten! Dus in 2016 hebben we TomoCon, TomoPlay, TomoParty, TomoFair en TomoTaste! Maar eerst maar eens het drukke 2015 zien te overleven met Tomocon, TomoParty en TomoFair :)

Wij hebben er in elk geval heel erg veel zin in!

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?