Japanse Muziek van de 20ste Eeuw: Shakuhachi en honkyoku – concert, workshop en master class

Op zaterdag 18 april zal er een concert gehouden worden door shakuhachi dai shihan Antonio Enzan Olias samen met pianisten Rijndert van Woudenberg en Midori Conneman-Maeno. Tijdens dit concert zal er een soort moderne versie van Honkyoku behandeld worden.

Wie niet zo bekend is met Japanse instrumenten en muziekstromingen kennen waarschijnlijk de termen shakuhachi dai shihan en honkyoku niet. Een shakuhachi is een van oosprong Chinees blaasinstrument dat oorspronkelijk werd gemaakt van bamboe en stamt uit de 6e eeuw. Meestal maakt men zen muziek met een shakuhachi en een professionele speler kan al snel zo’n beetje elke toon met het instrument behalen die er maar is. Vroeger gebruikten Zen boedhistische monikken het vaak als een spiritueel instrument. De monikken speelden er hun nummers, genaamd honyoku, mee en deze werden bijna net zo rustgevend ervaren als mediteren. Iemand die shakuhachi dai shihan wordt genoemd is niets minder dan een groot meester op het gebied van een shakuhachi en wordt erg gerespecteerd.

Honkyoku zijn zoals eerder genoemd de muziek die de monikken vroeger bespeelden. Honyoku maakt ook deel uit van het beoefenen van suizen (blaas Zen). Sinds de 19e eeuw is het vrij moeilijk om een echte shakuhachi gilde te vinden, maar mocht je er een vinden dan zul je zien dat honkyoku hier tot op de dag van vandaag nog als vanouds beoefend worden.

Tijdens het concert van Antonio Enzan Olios zal alles in het teken staan van de shakuhachi en honkyoku maar dan in een modern jasje gestoken. De avond zal bestaan uit modernere solo stukken met een mooie traditionele achtergrond om je toch nog dat echte honkyoku gevoel mee te geven.

Naastdat er op zaterdag 18 april een concert plaatsvindt zal er ook de gelegenheid zijn om je aan te melden voor een van de twee shakuhachi workshops die worden gegeven door Antonio Enzan Olias op zaterdag 18 april en zondag 19 april. Mocht je je aanmelden dan krijg je van tevoren al de muziek die behandeld gaat worden in een westerse-en/of kinko- notatie toegestuurd zodat je deze al eens kan bestuderen. Let er wel op dat je je van tevoren moet aanmelden om mee te doen aan de workshops aangezien er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar zal zijn.

Voor het concert zullen maar een beperkt aantal plekken beschikbaar zijn en daarom is een reservering erg gewenst. Voor reserveringen kan je mailen naar ln.te1508811940nalpn1508811940pk@2d1508811940loodr1508811940ev1508811940 of bellen naar 0182-373396. Een kaartje zal je € 15,- per persoon kosten. De locatie waar het concert en de workshops gehouden zullen worden is Lievegoed – De Borgstichting op de Vuurtonstraat 1A in Haarlem. Het concert zal van start gaan om 20.00 uur dus zorg dat je op tijd bent voor deze speciale avond!

Bron: Joke Verdoold via Uchiyama

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?