Game Review: Final Fantasy Type-0 HD

This post is also available in: English

Orience ligt onder vuur. Het land, dat eens bestond uit vier verschillende Crystal States, wordt aangevallen door één van hun, de militaire technofiele Militesi Empire. Wanneer de Militesi komaf maken met één van hun buren en verder trekken naar het aangrenzende magiegebruikende Rubrum, is er slechts één team dat de soldaten te lijf kan gaan en zo het einde van de wereld kan tegenhouden: de legendarische Class Zero. Natuurlijk nam AVO deze roodgecapete superhelden alvast mee op sleeptouw.

Final Fantasy Type-0 HD

Dood, verderf, hoop

Terwijl we allemaal op Final Fantasy XV zitten te wachten, geeft de HD remaster van het indertijd in 2011 enkel in Japan uitgebrachte PSP spel ons allen de kans om opnieuw een heftig verhaal uit de Fabula Nova Cristallis serie mee te maken. In Type-0 HD ligt de focus duidelijk meer op de pijn die met de dood komt. Bloed wordt niet gemeden en het feit dat de doden in de wereld van Orience zonder meer vergeten worden, maakt al duidelijk dat de moraliteit in Orience dieper gaat dan wat we gewoon zijn.

De (trouwens superlange) intro dompelt je meteen al helemaal in deze sfeer in. Wanneer een jongeman met zijn chocobo tijdens de aanval van de Militesi op Rubrum op zoek gaat naar zijn vriend uit Class Zero, worden voor zijn ogen enkele medeleerlingen van hem zonder pardon vermoord. De jongeman weet te ontsnappen, maar ook die vrijheid is van korte duur. Het is Class Zero’s Ace die hem doodbloedend in de straten van de stad aantreft. Voor de jongeman is het te laat en wanneer hij zijn laatste adem heeft uitgeblazen, is er niemand meer in de wereld die herinnert dat hij ooit bestaan heeft…

Ondanks deze soms grimmige verhaalonderdelen, zijn er ook veel lossere stukken. Met een verhaal dat afwisselt tussen een leven op de schoolbanken en het uitvoeren van militaire opdrachten, krijg je als student veelvuldig de kans om met medeleerlingen, professoren en andere types te praten. De gesprekken die uit deze come-togethers vloeien, gaan van ernstig tot echt compleet van de pot gerukt. Ook de gesprekken tussen de leden van Class Zero onderling gaan geregeld op het komische af. De tragische romance tussen Machina en Rem, twee tieners die pas later aan Class Zero worden toegevoegd, nemen echter wel het grootste deel van de Class Zero verhalen in beslag waardoor je je soms afvraagt of de andere leden van de groep wel een verhaal hebben.

Verrassingen om elke hoek

Als Type-0 HD één ding absoluut vlekkeloos uitvoert, is het het introduceren van nieuwe gameplay aspecten. Naarmate je verder doorheen het verhaal en de missies bolt, krijg je steevast meer opties en vrijheid aangeboden waardoor je hoofd niet van bij het begin af open en dicht slaat vanwege alle verschillende dingetjes die je moet onthouden of uitvissen.

Het spel begint bijvoorbeeld groots. Na het intro-verhaal wordt je team meteen in het midden van de strijd gedropt en leer je de basis van het vechten kennen. Ook het extraheren van Phantoma, het ‘hart’ en het ‘zijn’ van wezens, uit gevallen om de eigen magie actief te houden, wordt meteen uitgelegd. De eerste missie leidt je langs gangen, deuren, kristallen terminals, liften en vele vijanden alvorens je na een boss-fight, die ook telt als Eidolon-summon-tutorial, eindelijk de hoofdstad en cadettenschool Akademeia uit de klauwen van de witte tijgers te laten bevrijden. Op het eerste zicht lijk je na de intro-missie het grootste deel van de spelelementen al te hebben meegemaakt. Je hebt de besturing onder de knie, weet hoe je je magie op de tegenstander los moet laten en bent al helemaal weg van de snelle combat. Nu de rust op Akademeia teruggekeerd lijkt te zijn en je groepje volwaardig lid is van de school, geloof je dat je leven in Type-0 zal bestaan uit een reeks van dergelijke missies met daartussen korte pauzes om met enkele mensen op school een praatje te slaan en meer te weten te komen over de wereld waarin je vertoeft.

Niets is minder waar. Zoals de aanwezigheid van een Chocobo-ranch op school doet vermoeden, is er een hele wereld om te verkennen buiten de grenzen van Akademeia. De eerste missie die je vervolgens krijgt, is er dan ook één waarbij je een deel op de overworld map vrijmaakt voor exploratie door in een kleinschalig strategisch spelletje de Rubrum troepen te helpen om alle Milites invloeden uit de nederzettingen in het gebied te schoppen. Elk vrijgespeeld stuk kaart bezit verschillende geheimen om te ontdekken. Zo leer je in Rubrum overworld random battles kennen, maar ook het vinden van tasks in de vrije domeinen en onder andere het herkennen van grotten waarin schatten bewaakt worden door tal van monsters. vormen leuke verrassingen. De tweede regio, Togoreth, laat je dan weer kennismaken met het vangen van Chocobo en het ontwijken van de ontzettend krachtige en uiterst dodelijke overworld monsters. Het spel doet er alles aan om je bij elke nieuwe missie iets nieuws voor te schotelen, waardoor je snel naar die nieuwigheden gaat verlangen.

Flitsende battles

Zoals alle verrassingen doen vermoeden, bestaat Type-0 HD uit een allegaartje aan gamemechanics. De belangrijkste aspecten zijn natuurlijk de gevechten die niet alleen real time zijn maar ook vrij spectaculair worden gevisualiseerd. Of je nu je vijanden te lijf gaat met een spel kaarten, een fluit of een zeis, elke move ziet er stuk voor stuk prachtig uit en met zo’n 14 cadetten om te spelen, ben je wel even zoet met het onder de knie krijgen van iedere Class Zero moveset.

Missies waarin je steden van binnenuit moet bevrijden en de gevechten met monsters op de overworld ga je steeds met een team van maximum drie man te lijf. Deze teams bestaan altijd uit je gekozen leider en twee andere Class zero teamleden, die ofwel gekozen worden of standaard bestaan uit de eerste twee leden uit je reserves. De vechtstijlen van elke Class Zero cadet is, ondanks het feit dat een aantal leerlingen gelijkaardige wapens hanteren, uniek waardoor het samenstellen van je basis team wel van enige planning kan profiteren. Battles lopen snel, maar comfortabel en geven je de simpele optie om met een enkele klik te wisselen van plaats met een ander vechtend teamlid en zo steeds het gevecht de baas te blijven. Raakt er toch een cadet geveld op het strijdtoneel? Dan is een simpele ‘up’ voldoende om een reserve op te roepen en het tij nog te doen keren. Hou altijd wel je reserves in het oog, want een Game Over krijg je enkel wanneer je door al je reserves heen bent.

Verschillende locaties komen met verschillende extra toevoegingen aan je gevechten. Overworld random encounters komen bijvoorbeeld heel vaak met het bericht dat er nog meer vijanden gespot werden in de onmiddellijke omgeving en geven je zo de kans om een aantal gevechten snel na elkaar te hebben in plaats van rondjes te lopen tot je op een nieuwe encounter botst. Tijdens bevrijdingsmissies krijg je dan weer de kans om je team te versterken met niet Class Zero rekruten. Deze rekruten zijn echter heel vaak een gok. Terwijl heel wat van hen bijzonder sterk zijn, krijg je geregeld te maken met onderlevelde rekruten die je zo goed en zo kwaad mogelijk in leven dient te houden indien je geen dode op je geweten wilt.

Summons zijn ook een leuk onderdeel van het spel. Deze ‘Eidolons’ unlock je naarmate je verder in het verhaal geraakt en vragen ook enige voorbereiding van de speler. Eidolons oproepen doe je nu eenmaal niet zomaar dankzij enkele opgelegde restricties en het feit dat voor elke Eidolon een offer nodig is, namelijk het leven van je actieve leider. Verder komen bevrijdingsmissies ook met speciale S.O. opdrachten. Deze zijn in-missie doelen die je wanneer je wilt kunt activeren en die je bij een correcte uitvoering extra beloningen opbrengen. Faal je echter, dan wordt het zonder meer je dood. S.O. opdrachten die op je scherm in een rode envelop aankomen, houden heel vaak story-related sub-missies voor je klaar, dus als je de challenge aandurft, raden we je zeker aan om de rode enveloppen niet zomaar te negeren.

Papieren gebouwen en kartonnen collega’s

De verslavende gevechtselementen nemen niet weg dat Type-0 met enkele duidelijke mankementjes zit. Gevecht-commando’s blijken namelijk met een zekere delay te zitten, waardoor dat overschakelen naar een ‘cure’ of een stukje offensieve magie pas lukt wanneer je laatste aanval volledig afgerond is. Gelukkig is de AI van je team-mates enorm goed en kan het spel zich daardoor nog wel enige delay permitteren zonder de game te breken. De ‘paper-craft’ gebouwen zijn dan weer heel vaak een doorn in het oog en maken het dan ook des te duidelijker dat Type-0 HD een port is. Veel steden voelen fake of gewoon goedkoop aan en het feit dat overworld steden na de bevrijding plots niet veel groter lijken dan een dorpsplein, maakt het allemaal des te spijtiger.

Ook de personages in deze wereld zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Terwijl Class Zero er redelijk up-to-date uitziet en de school op veel plaatsen ook oogverblindend is, ziet de rest er vrij kartonnen uit. NPCs die de ruimtes vullen, lijken net standbeelden die er gewoon maar staan te staan terwijl NPCs met meer animatie nog steeds minder detail vertonen dan je als speler zou gaan verwachten. Met de overzet van PSP naar PS4 hadden we toch wel wat meer verwenst van deze remaster, al was het maar uitgebreidere steden om te verkennen buiten de missies om.

Final Fantasy Type-0 HD

De Duscae prijs

Een ander ontzettend jammer puntje aan Final Fantasy Type-0 HD is de aankoopprijs van net geen 70 euro. Het spel mag dan wel leuk zijn, de delay in de besturing en het feit dat de graphics helemaal niet verbergen dat dit om een remaster gaat, geven je het gevoel dat je eerder het bedrag hebt gelegd voor de naam en een vroege kijk in de Final Fantasy XV demo dan voor het eigenlijke spel. De Final Fantasy XV demo, die de titel ‘Episode Duscae’ kreeg, is wel zeker 3 uren speelplezier waard en in dit opzicht de duidelijkste reden voor de hogere prijs voor Type-0 HD. De Demo is echter geen onderdeel van de Type-0 HD disks, dus check bij de vroege aankopen wel steeds of je de code voor Episode Duscae er wel bij hebt gekregen (kan zolang de voorraad strekt). We hopen alvast op een toekomstige prijsreductie zodat dit anders wel degelijk verslavende spel een beter plaatsje op de markt krijgt.

Conclusie

Ondanks de qua PS4 ondermaatse graphics, battle control delay en overduidelijke PSP roots, kan Final Fantasy Type-0 HD ons toch wel smaken. Het hoge prijskaartje en het feit dat de titel nu al onlosmakelijk met de Final Fantasy XV demo wordt gekoppeld, geven de ervaring echter een zure nasmaak. De wereld van Orience verbleekt het moment dat je de Duscae regio betreedt waardoor het terugkeren naar Type-0 HD aanvoelt als een heuse ontnuchtering. Wij raden mensen die Type-0 HD liever op budget kopen dan ook aan om even te wachten tot de demo-gekte voorbij is en de prijs wat gaat zakken zodat je met volle teugen van deze titel kunt genieten.

Final Fantasy Type-0 HD ligt sinds 20 maart in de winkelrekken voor PS4 en Xbox One.

Info:
Titel: Final Fantasy Type-0 HD
Genre: JRPG
Ontwikkelaar: Square Enix
Uitgever: Square Enix

Score: 78/100

Spitch TVB

De immer drukke Spoiler Bitch met een zwak voor Britten en Japanse game-personages. Mythologieën en fantasiewerelden zijn haar ding, van muziek heeft ze echter minder kaas gegeten. Tekent de AVO-mascotte.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?