Rechtbank Rotterdam opmerkelijke locatie voor Yoshiyuki Koinuma’s kunst overzicht

Van donderdag 9 oktober tot donderdag 18 december 2014 was er de mogelijkheid om de tientallen kunstwerken van kunstenaar Yoshiyuki Koinuma te bewonderen in de Rechtbank van Rotterdam, een opmerkelijke locatie voor een tentoonstelling. Ook AVO ging op bezoek bij de tentoonstelling.

20141217_132114

Bij binnenkomst van een Rechtbank krijg je nou niet het vrolijkste gevoel, maar dankzij de fleurige werken van Yoshiyuki die bij binnenkomst al bij de begane grond te zien zijn, wordt het bezoek aan de Rechtbank toch wat aangenamer voor mensen die een rechtszaak tegemoet gaan komen. De tentoonstelling was te zien op de gehele tweede, derde en vierde etage in het gebouw.

Op de tweede etage waren vooral een aantal zeer grote werken te zien van honden, iets wat ik totaal niet gewend ben van Yoshiyuki zijn werken, aangezien het nu meer surrealistisch en onmenselijk is. Eenmaal kijkend naar het jaartal was al gauw te zien dat dit een van zijn eerste werken was en bleek hieruit dat hij nog erg aan het experimenteren was met zijn stijl. Op de tweede etage waren voornamelijk werken te zien uit 2010 en 2011.

Op de derde etage hingen al veel meer werken aangezien er wat meer ruimte was. Wat al snel opviel was de reeks schilderijen die verspreid hingen over de verdieping maar toch een connectie met elkaar hadden. Zo hingen de series ‘grandfather’ en ‘reincarnation’ op deze etage. Bij deze kunstwerken zie je wel meteen dat het door Yoshiyuki is geschilderd, omdat hier wel zijn gebruikelijke manier van surrealisme te zien is. De schilderijen waren vrij groot van formaat en zogen je als het waren in hun fantasie wereld aangezien de werkelijkheid even wegviel vanwege het grote formaat. Op de derde etage was voornamelijk werk te zien uit 2011, 2012 en 2013.

Op de vierde en tevens laatste etage hingen Yoshiyuki zijn nieuwste werken. Bij deze schilderijen merk je dat Yoshiyuki nog verder aan het experimenteren is gegaan doordat de schilderijen niet alleen meer een vierkant beeld hebben, ik heb verschillende werken gezien die een ruit-vorm hadden als beeld. Wat mij opviel was dat hij in zijn nieuwste werken zijn oude werken laat terugkomen, hiermee bedoel ik dat hij in het verleden een grote slang had gemaakt, deze scant Yoshiyuki in en print deze vervolgens in het klein uit en verwerkt deze in een nieuw werk wat iets heel unieks met zich meebrengt. Eén schilderij viel ontzettend erg op omdat het tussen de tweede en derde verdieping inhing, dit was een ongelofelijk groot, kleurrijk en vrolijk schilderij. Op de vierde etage was voornamelijk werk te zien uit 2013 en 2014.

20141217_133003

Het was een ontzettend leuke ervaring om te kunnen zien waar Yoshiyuki Koinuma mee is gestart, is gaan experimenteren en waar hij nu zit met zijn gevoel voor kunst. Tijdens deze tentoonstelling kreeg je goed de kans om mee te liften op de tijdlijn van deze unieke kunstenaar en te kunnen zien in hoeverre hij zich ontwikkeld heeft in zijn eigen stijl. Ook waren er ontzettend veel werken tegelijk te zien waardoor er dus genoeg te bekijken was.

Foto’s: Francisca Hagen

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?