Yokohama Arena in vuur en vlam voor 25 jaar LUNA SEA

Tijdens de kerstperiode van vorig jaar werden er twee dagen geprikt om het 25-jarig bestaan van de iconische band LUNA SEA te vieren, namelijk in Saitama op 21 december en in Yokohama op 23 december. Een dubbel jubileum voor de tweede datum, want niet alleen de band had iets te vieren, maar ook de excellente Yohohama Arena, die het evenement hoste, mocht 25 kaarsjes uitblazen. De show was explosief, zowel muzikaal als visueel en een prachtige harmonie met de fans.

© LUNA SEA
© LUNA SEA

Die dinsdagnamiddag zat de “Arena” volgestouwd voor een geheel andere festiviteit en trouwens geen van de minste: namelijk de verjaardag van de keizer! Vanaf 15:00 uur gingen de deuren dan open voor de vele duizenden fans die al reikhalzend uitkeken naar dit evenement. De arena had plaatsen voor wel 17000 fans en als je weet dat de zaal compleet uitverkocht was, weet je dat dit wel kan tellen. Rond 16:30 uur klonken de eerste tonen uit de Mondscheinsonate van Beethoven en leidden de introductie van LUNA SEA in waarna niet veel later de vijf bandleden op de planken verschenen. Het podium verdween in de verte voor de mensen die helemaal achterin het enorme stadium stonden, maar dankzij de vele gigantische schermen en het fantastische werk van de VeeJay en de belichting, werd dit ongemak mooi gecompenseerd.

Anthem of Light zette het jubileumconcert in. Van bij het begin trokken de muzikanten de fans naar zich toe. Zo kondigde RYUICHI elk nummer aan met een lach en uitte regelmatig een woord van dank aan het publiek. Dankzij de platformen die aan beide zijden van het podium voorzien waren, konden INORAN en SUGIZO zich regelmatig al knijpend in de handen van fans of het kussen van hun hoofden tijdens het voorbij komen, onder het publiek mengen. Natuurlijk was hierbij geen gebrek aan mooie emotionele uitbarstingen onder de fans.

Het concert ging verder met titels als Dejavu, Red en Jesus, tot groot jolijt van een gedisciplineerd doch zeer responsief publiek. Naarmate de de minuten verstreken, werd het concert steeds energieker. De toon was gezet en brak geen enkele seconde! LUNA SEA was werkelijk top doorheen de hele set. Rond het midden van het concert startte SUGIZO een buitengewoon adembenemende vioolsolo. Al snel werd hij op de planken door INORAN vergezeld, die hem begeleide op de akoestische gitaar. Wat volgde was een heuse jamsessie waarbij SHINYA het trio compleet maakte. Het was een magisch moment dat snel werd opgevolgd door een ongelooflijke solo van SHINYA, waarbij de charismatische drummer werd toegejuicht door het publiek. Zijn humor en aanstekelijke energie maakten zijn talent compleet en veranderden zijn solo in een mooie eenheid met de vele fans die zijn naam luidkeels schreeuwden.

De show hervatte met de terugkeer van de groep en de nummers TONIGHT en Thoughts, die op hun beurt werden gevolgd door een bassolo van J. Het concert bereikte een hoogtepunt met de ongelooflijke hoeveelheid aan energie die vrijkwam bij TIME IS DEAD en natuurlijk ook ROSIER. Het concert eindigde met absorb waarna de vijf bandleden terugkeerden naar hun loges.

De magie van LUNA SEA vroeg natuurlijk voor een encore. Vanuit beide kanten van de zaal verhieven zich plots enkele stemmen om Kiyoshi Kono Yoru te zingen, wat snel overgenomen werd door de hele zaal. Echt een mooi moment. Niet veel later keerden de vijf bandleden van LUNA SEA terug on stage, gekleed in tour t-shirts en allemaal met een kersthoedje op hun hoofden die ze vervolgens tot groot plezier van hun fans in het publiek gooiden. Het concert hervatte zich verrassend met een cover van Happy X’Mas (War is Over). De terugkeer werd plotsklaps onderbroken door de indrukwekkende lancering van fonkelende veelkleurige linten over de ganse arena.

LUNA SEA bracht zo’n vijf titels als encore en sloot af met het mooie Grace. Na twee en een half uur van pracht, liep het concert op haar einde. Elke artiest gaf nog even een aantal uitingen van dank aan het publiek alvorens de zaal een prettige Kerst te wensen. We voelden dat niemand zin had om het podium te verlaten, maar uiteindelijk kwam er toch beweging in. SUGIZO, die als laatste van het podium af ging, gooide nog snel even zijn waterfles in het publiek. Het was duidelijk dat hij de fans nog niet meteen wilde verlaten.

© LUNA SEA
© LUNA SEA

Het concert gaf LUNA SEA de mogelijkheid om de datum en plaats mee te geven van de afsluiter van hun “The Lunatic – A Liberated Will” tour mee te geven, namelijk 14 maart in de Osaka-Jo Hall. Ook de kans op een internationale tournee werd even besproken, maar niet verder toegelicht. Een zeer geslaagd concert!

Set List

01 Anthem of Light
02 Dejavu
03 Rouge
04 JESUS
05 ? (RUN)
06 Lost World
07 MARIA
08 Glowing
09 Violin & AG Jam
Drum Solo
10 TONIGHT
11 Thoughts

Bass Solo

12 The End of the Dream
13 TIME IS DEAD
14 ROSIER
15 absorb

ENCORE

En. 01 Happy X’mas (War Is Over) ~ BREATHE
En. 02 Metamorphosis
En. 03 PRECIOUS…
En. 04 WISH
En. 05 Grace

Vertaling: Elodie Adam
Foto’s: LUNA SEA

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?