AVO Blog Interview met J-Stars Victory VS+ game producer Koji Nakajima

J-stars logo
J-Stars Victory VS+ werd in de game wereld al een geruime tijd geleden aangekondigd. In Japan was de originele titel, J-Stars Victory VS, een groot succes. Met de grote hoeveelheid aan personages uit verschillende Shonen Jump-titels die het tegen elkaar opnemen, was toen al een waar unicum in het genre. Heel wat Westerse fans vroegen toen al om het spel naar hier te brengen en jawel, de ‘plus’ versie komt deze zomer al naar Amerika en Europa!

Op 8 april kregen we bij AVO niet alleen de kans om Ryo Mito, de producer van Saint Seiya: Soldier’s Soul, te interviewen, maar ook om een gesprek aan te gaan met Koji Nakajima, game producer van J-Stars Victory VS+!

AVO Blog: We hebben al beelden gezien van de originele Japanse release en de hoeveelheid aan titels die in J-Stars Victory VS+ voorkomen is echt enorm! Waar kwam het idee vandaan om een Shonen Jump crossover game te maken?
Koji Nakajima: In 2013 werd Weekly Shonen Jump 45 jaar oud en dus wilden we graag een crossover game maken om de festiviteiten te vieren.

AVO Blog: De originele Japanse titel heeft geen ‘plus’ in de titel. Waar staat de ‘plus’ voor in de release voor Amerika en Europa?
Koji Nakajima: Dit heeft eigenlijk drie redenen. Ten eerste is de game op een volledig nieuw platform te verkrijgen, namelijk de PS4. Dit was niet het geval voor de Japanse versie in 2014. Een tweede verschil is de additie van een volledig nieuwe speelmodus, namelijk ‘Arcade Mode’ waarin spelers kunnen genieten van uitdagende continue battles. Een laatste ‘plus-punt’ hebben we verder te danken aan de Japanse spelers. J-Stars Victory VS+ komt een jaar na de release van het originele spel en in die tijd hebben we veel feedback gekregen waardoor we de gameplay nog verder hebben kunnen balanceren.

AVO Blog: We kunnen ons voorstellen dat met zo’n grote verscheidenheid aan personages die in de manga en anime niet allemaal vechten of krachten van hetzelfde niveau hebben, dat het zoeken naar een balans zelfs voor de originele release niet altijd even simpel was. Hoe hebben jullie dat toen aan boord gelegd?
Koji Nakajima: Zoals je aanhaalt hebben personages in de manga niet altijd even sterke krachten en sommige personages vechten zelfs helemaal niet. Om toch een goeie balans te vinden, zijn we op zoek gegaan naar de verschillende karakteristieke moves en skills van elk personage, maar ook naar de range van elk van deze moves. Sommige personages zijn dus bijvoorbeeld heel goed close-range terwijl andere beter zijn voor long-range. Je zal bijvoorbeeld weinig kans hebben in een vuist-gevecht tegen Son Goku, maar hem net veel makkelijker kunnen raken met kogels of andere ranged aanvallen. Je moet altijd in het achterhoofd houden wat de zwaktes en sterktes zijn van elk van de personages en hoe sterk je bent zal dus ook afhangen van hoe goed je je gekozen personage onder controle hebt.

AVO Blog: De locaties uit de originele Japanse versie zien er gelikt uit. Werden deze veranderd of aangepast voor de ‘plus’ versie?
Koji Nakajima: We hebben geen veranderingen geïmplementeerd in de stages en locaties omdat we wilden voorkomen dat de balans tussen de verschillende personages waar we zo hard aan hadden gewerkt, misschien wel voor sommige zou wegvallen indien we de omgevingen aan zouden passen. Daarom hebben we ervoor gekozen om dezelfde stages te behouden uit het originele spel.

AVO Blog: Veel mensen zullen het spel samen met vrienden of zelfs tegen hun vrienden willen spelen. Welke vormen van multiplayer zullen er aanwezig zijn in VS+?
Koji Nakajima: J-Stars heeft zowel een offline als online multiplayer mode. Voor de local versus mode werken we met split screen. Bij de online multiplayer mode kan je met tot wel 4 vrienden tegelijkertijd tegen elkaar spelen. Wanneer iemand online is, kan je ze makkelijk inviten voor een battle.

AVO Blog: Krijgt de game voor de westerse release ook Engelse stemmen en meertalige ondertiteling mee?
Koji Nakajima: Er zullen enkel Japanse stemmen zijn aangezien heel wat van de series die in deze game vervat zitten nooit in Amerika of Europa zijn uitgebracht en waarvan de personages dus geen officiële Engelse stemacteur voor hebben. We kozen dus voor uniformiteit. Er zullen wel Engelse subtitles zijn.

AVO Blog: Het lijkt ons logisch dat het uitbrengen van een game met zoveel licenties niet altijd van een leien dakje loopt. Wat waren de grootste obstakels in het proces om J-Stars naar het Westen te brengen?
Koji Nakajima: Ik weet niet precies hoe ik hierop moet antwoorden, maar we hadden nog nooit eerder een crossover manga-game gemaakt of gereleased. We waren dus zo goed als blind in alles dat te maken had met de overzeese release. Het uitbrengen van de titel op zich is dus voor ons het meest uitdagende aspect geweest.

AVO Blog: We naderen het einde van het interview en dus heb ik nog een aantal luchtigere vragen voor u. Wat is uw favoriete personage uit het spel en waarom?
Koji Nakajima: Mijn favoriete personage is eigenlijk Luckyman. Hij draagt altijd een rode maillot en, ik weet niet of je het personage kent, maar hij heeft zoveel geluk dat net dat zijn enige wapen is! Ik heb me altijd afgevraagd: ‘Hoe zou een gevecht tussen Luckyman, Son Goku en Naruto zijn?’ Speel dus zeker zelf het personage als je het antwoord hierop wilt weten!

AVO Blog: Zullen we zeker doen! En hiermee zitten we aan de laatste vraag: Als je het spel zou moeten samenvatten in één enkele zin, welke zin zou het worden?
Koji Nakajima: Het is heel moeilijk om het spel in slechts één zin samen te vatten, omdat ik er heel wat licenties in zou willen vermelden, maar kort zou ik het beschrijven als onze eerste omatsuri (festival) dream match game!

Deze zomer wordt het dus ook onze kans om het dan al 47-jarig bestaan te vieren van Weekly Shonen Jump met deze leuke fighter. J-Stars victory VS+ zal te verkrijgen zijn voor PlayStation 4, Playstation 3 en PlayStation Vita.

Dit interview wil ik natuurlijk nog afsluiten met een aantal bedankjes. Mijn grootste dankwens gaat uit naar Koji Nakajima en zijn vertaler voor het gezellige praatje. Luckyman staat nu zeker bovenaan onze lijst van uit te testen personages. Verder gaat mijn dank ook uit naar de mensen van Namco Bandai Entertainment Europe voor het organiseren van deze event en Day One voor het bieden van deze mooie kans. Als laatste wil ik nog de jongens van Gametown, jong game designer Phillip Scott en natuurlijk de leden van AVO Forum danken voor de hulp bij het opstellen van mijn allereerste interviews ooit!

Spitch TVB

De immer drukke Spoiler Bitch met een zwak voor Britten en Japanse game-personages. Mythologieën en fantasiewerelden zijn haar ding, van muziek heeft ze echter minder kaas gegeten. Tekent de AVO-mascotte.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?