Lezing in Nune Ville: Van Gogh en Japan – wederzijdse inspiratie

logo-vangogh2015Op donderdag 21 mei zal er een lezing plaatsvinden met als titel Van Gogh en Japan – wederzijdse inspiratie. Dit jaar, 2015, is het Vincent-van-Gogh-jaar. Het is precies 125 jaar geleden dat deze Nederlandse kunstenaar overleed in Frankrijk. Het gehele jaar zijn er diverse activiteiten in Nederland en Frankrijk om Vincent van Gogh te herdenken.

In samenwerking met Vincentre en The Vincent Affair zal Inge Klompmakers van Yoyogi Park een lezing geven over de relatie tussen de Japanse kunst en Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh, Brug in de regen naar Hiroshige, 1887
Vincent van Gogh, Brug in de regen naar Hiroshige, 1887

Het eerste gedeelte van de lezing belicht de invloed van de Japanse prentkunst op het oeuvre van Van Gogh en zijn activiteiten als verzamelaar en handelaar van Japanse prenten. Het tweede gedeelte behandelt de grote impact die Van Gogh had op de moderne Japanse kunstenaars in het begin van de 20e eeuw. Ze waren niet alleen onder de indruk van zijn werk en schilderden in de stijl van Van Gogh, maar ze bewonderden vooral zijn persoonlijkheid en vastberadenheid om zijn eigen weg te volgen.
Een studiebezoek aan Europa begin 20e eeuw was niet compleet zonder een bezoek aan het graf van Van Gogh en zijn broer Theo. En ongetwijfeld herinnert u zich nog hoe in de jaren tachtig van de vorige eeuw Japanse bedrijven op veilingen miljoenen boden voor schilderijen van Van Gogh.

Yorozu Tetsugorō, Vrouw met boa, 1912
Yorozu Tetsugorō, Vrouw met boa, 1912

De lezing is onderdeel van een Van Gogh lezingenprogramma en de eerste in een reeks van drie. Ko van Dun (18 juni) en Herman Pleij (29 oktober) zijn de twee andere sprekers. Zij zullen spreken over de Parijse invloeden op Vincent van Gogh en de Brabantse identiteiten van Van Gogh. Daarnaast zijn er ook muziek- en toneelvoorstellingen rondom Vincent van Gogh geprogrammeerd.

De lezing vindt plaats in Nune Ville, het huis aan de Berg 24 in Neunen waar Vincent’s geliefde Margot Begemann woonde. Een speciale locatie. Aanvang in om 20.00 uur, de lezing bestaat uit twee sessies van 45 minuten met tussendoor een pauze. In de pauze is er gelegenheid om Nune Ville te bezichtigen. Prijs is €15,- voor één lezing of €32,50 voor de serie van drie lezingen. Aanmelden kan via de website van The Vincent Affair.

Bron: Yoyogi Park

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?