10 dingen die je niet mag missen op Anime 2015

Volgend weekend is het weer tijd voor Anime 2015 en daarom is het voor mij weer tijd om een lijstje te maken van activiteiten die je niet mag missen tijdens Anime 2015. Zoals elk jaar is het programma flink gevuld met interessante activiteiten. Thema voor 2015 is ‘Do not try this at home!‘.

anime2015

1. Muziek: BACK-ON
Laat ik beginnen met de grote muzikale gasten van dit jaar: BACK-ON. Het is elk jaar afwachten wie de gast of gasten zijn voor de grootste conventie van Nederland, toen bekend werd dat BACK-ON zou komen was ik al direct enthousiast! De rock band zal zaterdagavond optreden in de grootste zaal, namelijk Archonia Room, van 20.00 tot 22.00 uur. Daarna is het mogelijk om de band te ontmoeten en een handtekening te verkrijgen op je net gekochte spulletjes. Maar dat is niet alles, de muziekliefhebber, zal vrijdagmiddag vermaakt worden door ONE OK ROCK coverband Jibun Jinsei (16.00 tot 17.00 in Amazon/Aniway Room) en op zaterdagmiddag door Koi Pendant (15.30 tot 16.30 in Amazon/Aniway Room) en Phoenix Down (18.00 tot 19.00 in Amazon/Aniway Room).

2. Lezing: Seksualiteit en diversiteit in de Japanse popcultuur
Dr. Nicolle Lamerichs (phD) verkent de lastige wereld van seksualiteit en diversiteit in de Japanse popcultuur en de fandom waar LGBT personages worden gevierd en erotica goed gelezen wordt door zowel mannen als vrouwen. Toch heeft de Japanse popcultuur overvloedige seksistische stijlfiguren. Fanservice, comedy of problematische inhoud? Dr. Nicolle Lamerichs zal dingen aanstippen zoals dōjinshi en crossplay, “moe” en ook de geschiedenis van tentakel seks. Haar proefschrift Productive Fandom (2014) verkent intermedialiteit en de ontvangst van fanculturen. Nu werkt ze aan de HU in Utrecht (International Communication and Media). Haar onderzoek richt zich op de participatieve cultuur en nieuwe media, in het bijzonder het verband tussen de populaire cultuur, verhalen vertellen en spelen. De lezing vindt plaats op vrijdag van 21.30 tot 22.30 in Asia.

3. Izakaya en uitgebreid keuze in Japans eten en drinken
Voor de liefhebbers van Japans eten is het dit jaar extra interessant geworden! Naast de diverse workshops (bento, sushi etc.) en proeverijen (thee, whiskey) is er nu ook een Izakaya: een bar in Japanse stijl. Genieten van een biertje of een sake (al is er ook non-alcoholische drankjes te drinken), maar ook van de diverse Japanse snacks. De Izakaya is te vinden in Oceania Foyer, geopend van vrijdag 16.00 tot ongeveer 01.00 uur (keuken sluit om 23.00 uur), zaterdag van 11.00 tot ongeveer 01.00 uur (keuken sluit om 23.00 uur) en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Hopelijk is er in die tijd ruimte om eens te zitten en te genieten, want ik verwacht dat het hier best druk kan gaan worden! Niet te vergeten, er zal verder ook veel meer Japans eten te koop zijn; Mr. Bento, Roppongi, Ryoma, Spherebay en Specialties Amsterdam zullen in ‘The Food court’ aanwezig zijn om lekkere hapjes en drankjes te serveren! Ook bij de vooringang staan Mr. Bento, Neko Neko Ni Maid Cafe, Spherebay en Henk’s patat klaar om eten en drinken klaar te maken!

4. Silent Library
Doe mee met de gameshow van MangaKissa waarbij jouw geduld, behendigheid en pijngrens getest zal worden. Silent Library is één van de bekendere spelprogramma’s uit Japan, gebaseerd op de Japanse batsu game (strafspellen). Je zit in een bibliotheek, je trekt een kaartje en als je de verkeerde kaart kiest wordt je gestraft. Dit kan een pijnlijke of smerige straf zijn, maar wel komisch. De andere deelnemers moeten hun lachen inhouden. Wil je meedoen of kijken? Kom dan zaterdag naar Mississippi van 11.30 tot 12.30 uur.

5. Cosplay Panel “Groups”
P.R.I.S.M is een 6-koppige cosplaygroep uit Nederland en dat is al twee jaar zo. Dat is best knap te noemen, dus de vraag is: Hoe krijgen ze het voor elkaar om zo’n grote groep bij elkaar te houden en dat ze samen blijven cosplayen zonder elkaars ogen uit te krabben? Vaak krijgen de dames uit de groep vragen om advies. Daarom dat P.R.I.S.M besloot een panel te houden waarbij de verschillen tussen vaste groepen en eenmalige groepen worden besproken, hoe je een cosplay of serie in een groep uitkiest én vooral belangrijk hoe je zo’n groep kan blijven handhaven. De panel wordt gegeven op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 in Africa.

6. Anime video programmering
Toch het vermelden waard, mocht je op een bepaald moment niks te doen hebben, dan is het altijd nog mogelijk om anime te kijken. En daar hoef je niet eens voor naar huis te gaan! 3 videokamers met een doorgaand anime programmering, met nieuwe en wat oudere anime. Denk maar aan de nu lopende series MY love STORY!!, Uta☆Prince-sama♪ Revolutions en Punch Line, de net afgelopen series Saekano – How to Raise a Boring Girlfriend en Cute High Earth Defense Club LOVE! en ‘gouwe ouwe’ als Akira.

7. Lancering Pindakaas en Sushi 2
Na het succes van Pindakaas en Sushi komt schrijver Roderick Leeuwenhart met een deel twee van het boek en dit wordt gelanceerd op Anime 2015! Op zaterdag van 14.30 tot 15.30 uur in Antartica geeft hij een kijkje in zijn ‘keuken’ over de uitdagingen van het schrijven en het produceren van een vervolg binnen een jaar. In de dealerroom is het dan mogelijk om beide delen van Pindakaas en Sushi te kopen.

8. Cosplay juryleden Q&A Panel
Cosplay wordt niet overgeslagen op Anime 2015. Denk maar aan al die cosplayactiviteiten op Anime 2015 van of je het zelfmaakt of gaat kopen tot aan fotografie, van hoe je armor maakt zonder worbla tot aan een introductie tot thermoplastics en niet te vergeten de cosplay competities! Ook dit jaar zal er een Cosplay Q&A plaatsvinden met de cosplay gasten die dit jaar zijn uitgenodigd door Anime om te jureren: Reika, Kuroru, Minemes, Tsubaki, Shappy en A.K. Wirru. Zondag van 10.30 tot 11.30 uur is het mogelijk om hen vragen te stellen over alles wat betreft cosplay, de panel vindt plaats in Amazon.

9. Ballroom dansworkshop met daarna een gala “Midnight Matsuri”
Een terugkomend evenement: ballroom dansworkshop met daaropvolgend een gala. Altijd al willen dansen zoals op een bal, maar weet je niet hoe het moet? Volg deze workshop en je kunt daarna je opgedane kennis en moves gebruiken. Stap voor stap wordt er uitgelegd hoe de dansen moeten. De workshop wordt gegeven door Michael Roovers (Proximus Cosplay), Rowena Elderhorst (Miharichu-Emi Cosplay), Erik Goetjaer en Steffie Proosten. Michael en Rowena dansen al ruim 10 jaar, waarvan 6 als partners, fanatiek Ballroom en Latin. De workshop is vrijdagavond van 22.00 tot 23.00 uur in Onyx en gala is vrijdag van 23.00 tot zaterdagnacht 02.00 uur in Amazon / Aniway Room.

10. Cosplay competities
Je kan er haast niet omheen; de hoeveelheid cosplay competities op Anime 2015! Van Clara Cow’s Cosplay Cup (CCCC) tot aan CICAF 2015, van World Cosplay Summit 2015 (WCS) tot aan Yamato Cup. Het gehele weekend lang zijn er diverse cosplay competities waar naar gekeken kan worden, want aanmelden kan niet meer! Welke competities er zijn en wat het inhoudt kan op de website gevonden worden.

Daarnaast zijn er zoveel andere activiteiten te doen op Anime 2015, bovenstaande is ook maar een kleine selectie. Het gehele programma is hier te vinden. En voor de Android gebruikers zal het programma in een app te bekijken zijn. Welke evenementen op Anime 2015 wil jij niet missen?

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?