AVO Blog Interview met Cosplayer Shiro Seragaki

Een aantal jaar terug zag ik een cosplayer van Ciel uit de anime Kuroshitsuji (Black Butler) en was zeer onder de indruk! Op de conventies die ik hierna bezocht kwam ik telkens weer diezelfde Cosplayer tegen en stond telkens weer versteld over de prachtige outfits! Uiteindelijk besloot AVO om een interview te houden met Cosplayer Shiro Seragaki. Ga er  lekker voor zitten en geniet van dit uitgebreide interview met deze ervaren Cosplayer!

Kuroshitsuji - Ciel (church).
Kuroshitsuji – Ciel (church).

AVO Blog: Wie ben je en wat doe je?
Shiro: Ik zal mij eens even voorstellen. Ik ben Shiro Seragaki, naja dat is mijn bijnaam. Ik werk in het dagelijks leven als kassamedewerkster in een supermarkt. Buiten dit werk ben ik zeer actief in de Cosplay wereld en ook voor ons beginnende bedrijf (Ichirocosplaynl) ben ik hard aan het werk.

AVO Blog: Hoe ben je in de Cosplaywereld terecht gekomen?
Shiro: Het begon allemaal vroeger door Anime op Jetix en Yourkidding. Ik vond de series, waaronder Dragonball Z, zo gaaf dat ik plaatjes online op zocht. Op een gegeven moment zag ik mensen in Gundam wing outfits en ben met hun in contact gekomen. Zij vertelden mij over Cosplay en dat het in Amerika vaak gebeurt. Ik vond het wel jammer want ik dacht dat er zoiets nooit in Nederland zou zijn. In 2007 kreeg ik contact met een Cosplayer in Nederland en die heeft mij verteld over de Aniway site en waar de conventies plaats vonden.. Ik ben toen naar een meeting gegaan en naar de eerste editie van Chibicon geweest. Vanwege mijn studie moest ik stoppen maar in 2009 ben ik weer terug gekomen in de Cosplay wereld en ben eigenlijk nooit meer gestopt.

 AVO Blog: Wat was je 1e Cosplay en waarom dit personage?
Shiro: Mijn allereerste Cosplay was in 2007. Ik ging toen als Pan van Dragonball GT. Waarom? Omdat ik nog geen ervaring had in Cosplays zelf maken en ze was makkelijk te Cosplayen. Ik had mijn haar zwart geverfd, een oranje scouting sjaal om mijn hoofd gedaan, een rood shirt gekocht en heb gele biaisband op gedaan. Daarna had ik nog wat kleding uit de kast gepakt. Toen ben ik zo naar de zomer Efteling meeting gegaan.

AVO Blog: Hoe kom je precies tot een gehele Cosplay? Hiermee bedoelen wij het proces dat je doorloopt, het concept, hoe lang dit duurt etc.
Shiro: Het begint eerst bij een Anime serie die ik gekeken heb. Daar kies ik een karakter van uit die ik leuk vind om na te doen. Dan gaan Ichi (mijn vriendin) en ik praten er hoe we de Cosplay gaan maken. Ichi kan namelijk patroon tekenen, iets wat ik niet kan, dus vraag ik het vaak aan haar. Nadat ik de patronen heb bekeken kijken we wat voor stof en welk martiaal we nodig hebben. Ook moeten de kleuren goed zijn. Vaak nemen we een afbeelding mee om de stof te kunnen vergelijken met de afbeelding in de winkel. Nadat we stof hebben en alle andere detail materialen, bijvoorbeeld ritsjes, steentjes, lintjes, garen enz. bij elkaar hebben gaan we beginnen met het maken. Dit kan een snel project zijn dat binnen 2 weken klaar kan zijn of een groter project. Grotere projecten duren vaak een stuk langer. Na alles van de outfit klaar te hebben gaan we verder op de volgende stappen. We moeten de juiste pruiken, lenzen en soms schoenen bestellen. Dit ligt aan verkoper. Na alles binnen te hebben moeten we pruiken stijlen. Ik ben nog in de leer bij Ichi maar kan het al aardig goed. Voor een conventie begint maak ik een checklijst of ik alles heb en dan kan de conventie beginnen!

Fotografie: Velvet Art Videography
Fotografie: Velvet Art Videography

AVO Blog: Je staat erg bekend om het feit dat je Ciel Phantomhive (Black Butler) Cosplayed samen met een Sebastian. Hoeveel verschillende outfits van Ciel heb je nu in totaal en heb je nog toekomstige plannen voor een Ciel Cosplay?
Shiro: Goede vraag! Ik ga het even op mijn mobiel na checken. Daar heb ik een app staan over hoeveel Cosplays ik van Ciel of andere cosplays  heb gedaan…. Ik heb tot nu toe 11 Ciel outfits gedaan. Best veel eigenlijk. Ik heb zeker nog wel outfits die ik graag wil doen maar ik ben begonnen aan een project (secret) met een groepje als Ciel. Maar dat is pas voor Nishicon 2015.

AVO Blog: Ook sta je tegenwoordig erg in de spotlight met je Cosplay uit de anime Shingeki no Kyojin. Waarom koos je voor dit personage? Koos je het meer voor het uiterlijk van het personage of meer omdat hij bij jou zelf past?
Shiro: Om eerlijk te zijn heb ik eigenlijk 3 Cosplays uit deze serie gedaan. De 1ste was Krista, maar die beviel me niet en stond in mijn ogen niet goed bij mij. De 2de was Eren, dit wilde ik altijd een keer doen maar deed het in het begin voor vrienden, zij hadden een Eren nodig. Mijn geluk was dat ik als Eren gecosplayed Cosplayer Reika had ontmoet die als Levi was gecosplayed. De 3de was Levi. Waarom ik hem koos is omdat ik hem graag wilde cosplayen. Ik vind zijn manier van doen geweldig en ook mijn lengte past goed bij het personage. Ik kijk ook vaak naarde lengte of een personage bij mij past.

Fotografie: Van Den Aarsen Fotografie
Fotografie: Van Den Aarsen Fotografie

 AVO Blog: Hoeveel Cosplays heb je nu (ongeveer) in totaal gedaan?
Shiro: Ik denk dat ik ongeveer 45 Cosplays heb gedaan of nu heb afgemaakt. Het precieze aantal kan ik niet uit mij hoofd zeggen, maar ja, eigenlijk redelijk wat in 5 jaar tijd. En ik ben nog steeds met projecten bezig!

AVO Blog: Waar haal jij de meeste inspiraties vandaan voor je Cosplays?
Shiro: Mijn inspiratie haal ik toch uit een Anime of Manga. Daar zie ik de outfits namelijk in. Soms om meer inspiratie te krijgen, zoals bij bijvoorbeeld Ciel, zoek ik de regels en geschiedenis van die tijd op. Ichi en ik hebben daardoor Roleplay stukken voor op de conventies en leven naar die regels, zo maakt Ciel nooit zelf een deur open, dus Ichi, die dan Sebastian cosplayed, maakt de deur dan open voor mij.

 AVO Blog:  Welke bekende Cosplayer is voor jou een groot voorbeeld en waarom?
Shiro: Mijn grootste inspiratie blijft toch wel Reika, een bekende Cosplayer uit Japan. Zij maakt awesome Cosplays en is goed in crossplay, maar ook blijft ze haar zelf. Ook onder haar fans. Ik kijk ook erg op tegen een paar Duitse Cosplayers en ook een Engelse. Ik vind dat hun awesome Cosplayers zijn!

AVO Blog: Naast dat je cosplayed heb je ook zelf iets opgericht genaamd IchiroCosplay. Zou je ons hier meer over kunnen vertellen?
IchiroCosplay hebben we gemaakt voor Cosplayers door Cosplayers, dat is ons motto. Hierin doen wij van alles. We doen bijvoorbeeld:

– Uitleg geven over make-up
– Hoe overleef ik mij eerste conventie?
– Hoe maken wij Cosplays? enz.

Maar Ichiro is ook een klein bedrijfje waar wij cosplay commissies aan nemen. zo maken wij patches en sjalen  voor de verkoop. We staan meestal op kleinere conventies en verkopen dat daar.

 AVO Blog: Doe je wel eens mee aan Cosplay Competities? Zo ja, waarom doe je mee aan de competities en heb je al eens prijzen gewonnen? Wat was je beste outfit bij een competitie?
Shiro: Eerlijk gezegd heb ik nooit mee gedaan aan Cosplay competities. Ik ben blijkbaar bekend geworden door de foto’s en workshops. Heel veel mensen willen mij of Ichi zien bij zo een wedstrijd maar ik moet dan heel zeker zijn over mijn outfit. Ik wilde mee doen dit jaar met Tsunacon, maar dat was helaas niet door gedaan. Dus misschien bij Nishicon!

AVO Blog: Wat zijn de leukste momenten die je hebt meegemaakt in je Cosplay carrière en waarom?
Shiro: Ik heb heel veel leuke momenten mee gemaakt tijdens Cosplay. Maar de leukste blijft toch de limousine. In 2012 hebben wij als vrienden een limousine gehuurd om ons af te zetten op Animecon in Almelo. We hadden veel lol in de limo en toen we uitstapten voelden we ons als beroemdheden. Dat was een apart nerveus gevoel maar het was het helemaal waard.

AVO Blog: Welke Cosplay is jouw grote trots?
Shiro: Ik ben nu het meeste trots op mij Puss in Boots Cosplay. Dit project heb ik tijden Elfia dit jaar gedaan. Ik ben trots er op omdat ik op een echte kat leek en veel foto’s en likes er op heb gekregen. Dit project had ik altijd willen doen en heb dit nu kunnen afronden.

Elfia - Fotografie: Winterman Photography
Fotografie: Winterman Photography

AVO Blog:  Heb je nog tips voor mensen die graag willen beginnen met Cosplay, maar dit nog niet zo goed aandurven? Wat zijn volgens jou goede tips om te beginnen aan Cosplay?
Shiro: Zeker wil ik graag tips geven. De belangrijkste tip is: Geniet op conventies of meetings! Meer tips kan je altijd op ichirocosplay.nl vinden.  Durf je niet met je Cosplay aan over straat? Kleed jezelf pas om op de conventie. Neem genoeg geld mee en hou geld voor eten apart. Neem deze tip van mij aan want er gebeuren vaak problemen op conventies daardoor.Wees jezelf en hou andere in waarde als ze iets niet mooi vinden. Doe mee met fotoshoots of ga naar meetings, zo leer je andere fans kennen. Bedankt!

Ik wil graag Shiro Seragaki bedanken voor haar tijd voor dit interview en voor de foto’s en Francisca voor haar extra hulp bij het maken van dit interview. Wil je meer te weten komen over Shiro? Zoek haar dan eens op op een conventie of bezoek haar Facebookpagina.

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Eén gedachte over “AVO Blog Interview met Cosplayer Shiro Seragaki

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?