10 dingen die je niet mag missen op TomoFair 2015

Op zaterdag 3 oktober is er weer een tweede editie van TomoFair in Jan Massinkhal in Nijmegen en gezien het programma lekker gevuld is, is het tijd voor een ’10 dingen’ artikel op AVO Blog!

tomofair2015

1. Indoor markt

In principe is TomoFair een indoor Japanse markt met diverse extra activiteiten. Toch moet het benadrukt worden dat deze markt alleen al interessant genoeg is om te bezoeken, gezien de hoeveel standhouders. We mogen meer dan 100 stands verwachten met diverse Japan gerelateerde producten. Wees voorbereid om veel leuke spulletjes te kopen, neem daarom ook een goed gevulde portemonnee mee!

2. TomoTaste

Nieuw dit jaar op TomoFair is het horecaplein aan de buitenzijde van de indoor markt. Japans eten (en drinken) mag niet ontbreken op een Japan gerelateerd evenement! Wat het nog extra leuk maakt is dat de Japanse gerechten live worden klaargemaakt. Er staan diverse koks voor je klaar om wat lekkers klaar te maken. Je kunt kiezen van sushi tot complete warme maaltijden! TomoTaste is vrij toegankelijk voor TomoFair bezoekers.

3. Cherry Pie Maid Café

Ik denk dat iedereen wel bekend is met dit café, Cherry Pie Maid Café, maar leuk om te benadrukken dat er een Maid Café is op TomoFair. Leuk als je een Maid Café ervaring erbij wil hebben, een optreden van de meiden wil zien of gewoon lekker wil eten en drinken.

4. Yu-Gi-Oh! Battle City Nijmegen

Erg leuk om te zien dat Yu-Gi-Oh! nog steeds populair is! Tijdens TomoFair zal er een Yu-Gi-Oh! Battle City Nijmegen gehouden worden, deze wordt georganiseerd door In2Gaming. Dit is een groot Yu-Gi-Oh! toernooi met enkele bekende spelers. Om deel te nemen moet er een extra ticket van € 15,00 worden gekocht voor aanvang.Bij dit ticket zitten al 3 boosters van een recente serie inbegrepen. Het is ook mogelijk om als toeschouwer te kijken en om buiten het toernooi potjes te spelen of kaarten te ruilen.

5. Sprookjes uit het verre oosten

Gerard Jellema gaat speciaal voor de jongste bezoekers een aantal Japanse sprookjes vertellen: Het verhaal van Momotaro (perzikjongen) en Hoe een bosheks voor de gek gehouden werd. Gerard Jellema is al vaker te zien en horen geweest op Japan gerelateerde evenementen.

6. Karaoke

Is zeker niet weg te denken in de Japanse cultuur, maar al helemaal niet op Japan gerelateerde evenementen. Dat betekent dat het ook op TomoFair mogelijk is om lekker mee te zingen. Performous-NL heeft behoorlijk wat leuke titels (ook hier en daar wat Westerse liedjes) klaarstaan om af te spelen, nu nog de zangers en zangeressen die willen gaan zingen!

7. Gamepit Videogames en Competities

Gamepit heeft een eigen hoek op TomoFair, waar je diverse spelletjes kunt spelen op groot scherm op het podium. De competities kunnen natuurlijk niet ontbreken!

8. Karate demonstraties

Stichting Kuroshiro en Karatevereniging Kanshu-do zijn aanwezig op TomoFair om karate demonstraties te geven. Het woord “karate” komt uit het Japans. Het betekent “lege hand”. Karate is dan ook een zelfverdedigingskunst waarbij geen gebruik wordt gemaakt van wapens. Het karate kent een lange geschiedenis, die begint op Okinawa, en naar alle waarschijnlijkheid zijn wortels heeft in China . Het karate is als een boom met vele vertakkingen en verschijningsvormen. Iedere vertakking en verschijningsvorm kenmerkt zich door het leggen van bepaalde accenten. Zo ontstonden er in de loop van de tijd vele stijlen. De Shotokan-stijl wordt vaak beoefend . De stijl is ontwikkeld door de Okinawaanse Gichin Funakoshi aan het begin van de vorige eeuw. Funakoshi was leerling van een tweetal leraren, Azato en Itosu. Zij waren zijn grote voorbeeld. Gichin Funakoshi behoorde in de jaren ’20 tot de generatie leraren die ging lesgeven in Japan. Daar kwam de Shotokan-stijl tot volle wasdom met zijn karakteristieke lage standen, verdedigingen en explosieve trap- stoot- en slagtechnieken.

9. Aikido demonstraties

Aikido Centrum Nijmegen is aanwezig op TomoFair om Aikido demonstraties te geven. Houding, dynamiek en beheersing – daar draait het om bij aikido. Deze sierlijke Japanse krijgskunst kan door iedereen beoefend worden; ongeacht leeftijd en lichaamsbouw. Aikido is een moderne krijgskunst met wortels in de eeuwenoude samoeraitraditie. Vanuit de Japanse zwaardkunst heeft het zich ontwikkeld tot een verdedigingssport die niet gebaseerd is op incasseren en aanvallen, maar op bewegen en op het juiste moment op de juiste plaats staan. De uitdaging ligt in het controleren van de tegenstander zonder hem te verwonden.

10. Japanse Bingo

Op het einde van de dag is er een Japanse Bingo waarbij je kans kunt maken op een leuke (Japanse) prijs. De eerste 1000 bezoekers van TomoFair krijgen een lot en daarmee doe je mee met de loterij die om 16.30 uur begint.

Nog geen kaartje gekocht voor TomoFair? Geen nood, momenteel zijn er nog kaartjes online te koop voor € 2,50. Mocht je pas op het laatste moment besluiten om te gaan, dan kun je een kaartje van € 5,00 kopen aan de deur!

Leuk om te weten, TomoFair is dit jaar beter bereikbaar met de trein. Neem de trein naar station Nijmegen – Goffert en je stapt zo goed als voor de deur van Jan Massinkhal uit.

Bron: TomoFair

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?