Fiber Futures | Kunst uit Japan in het Textielmuseum

Vanaf zaterdag 3 oktober presenteert het TextielMuseum het werk van een dertigtal Japanse kunstenaars, waaronder gevestigde namen als Jun’ichi Arai, Naomi Kobayashi en Reiko Sudō. De tentoonstelling geeft een gevarieerd beeld van de hedendaagse Japanse fiber scene. Een ingetogen, maar af en toe ook uitbundige mix van werken aan de muur, monumentale installaties, sculpturen en zelfs video en architectuur. Uit de werken spreekt respect voor eeuwenlang gekoesterde ambachtelijke technieken en materialen, maar ook een open houding ten opzichte van nieuwe ontwikkelingen. Alle kunstenaars in de tentoonstelling maken gebruik van flexibele materialen zoals zijde, washi papier, jute, hennep, staaldraad, synthetische vezels en zelfs gerecyclede zijdecocons.

Zoals het Japanse gezegde oshime kara uchū kaihatsu made – van luiers tot de ‘Space Age’ – zo mooi illustreert: textiel voorziet in de meest basale menselijke behoeftes, maar wordt ook gebruikt voor technische ontwikkelingen zoals de ruimtevaart. ‘Fiber Futures’ telt vele eye-catchers, zoals de schitterende goudkleurige gordijnen van Jun’ichi Arai. De combinatie van oude tradities met nieuwe technieken en materialen is terug te zien in al zijn werk.
De luchtige W-Orbit van Akio Hamatani heeft een simpel principe als uitgangspunt. Talloze draden van dezelfde lengte zijn aan een rond frame van vier meter doorsnee gehangen. Door de variërende afstand ontstaat een indrukwekkende W-vorm. Het indigoblauw in dit werk refereert weer aan de traditie, net zoals de frêle ‘halo’ van Japans papier met rode stempels en een kamerscherm opgebouwd uit oude Japanse kranten. Uit de duizenden zigzagsteken, gevouwen objecten en plooien in de tentoonstelling spreekt een fascinatie voor ambacht, handwerk en herhaling. In veel van de werken is de natuur als inspiratiebron terug te zien, van een stenenlandschap tot vormen die doen denken aan onderwaterwerelden en woekerende jungles. Daarnaast komen meer poëtische thema’s zoals vergankelijkheid en het verstrijken van tijd aan bod in deze gevarieerde presentatie.

Atsuko Yoshioka. Titel: ‘Gengaku shijusō no konsutorakushon’(Constructie voor een strijkkwartet) (2009)
Atsuko Yoshioka. Titel: ‘Gengaku shijusō no konsutorakushon’(Constructie voor een strijkkwartet) (2009) Materiaal: geverfd papier uit moerbei pulp, zijde, katoen, rvs, aluminium. Foto: Mareo Suemasa, met dank aan International Textile Network Japan

Met ingang van het najaar zal het TextielMuseum in het teken staan van Japan, het land van de rijzende zon. Naast de tentoonstelling worden er in deze periode verschillende activiteiten georganiseerd rond het thema Japan, zoals interessante inloopworkshops en masterclasses. De stalenkamer in de bibliotheek zal tevens het thema Japan uitstralen. Hier zijn prachtige voorbeelden van Japanse stoffen uit het einde van de 19e eeuw te bezichtigen. Daarnaast worden op de toonplanken boeken uitgelicht over Japanse textiel, zoals over de kunst van het inpakken (furoshiki) en Japanse tie-dye (shibori). De Textielshop verkoopt boeken en producten die aansluiten bij de tentoonstelling.

De tentoonstelling loopt tot en met 7 februari 2016. Het Textielmuseum is te vinden aan de Goirkestraat 96 in Tilburg en dat is zo’n 20 tot 25 minuten lopen vanaf station Tilburg, maar het i verder ook te bereiken met buslijn 5 (richting Noord-Heikant, halte Kasteeldreef). Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Entree voor volwassenen is € 10,00, voor jongeren van 13 tot 18 jaar is het € 3,50, CKV en CJP houders betalen € 3,00. Museumkaarthouders mogen natuurlijk gratis naar binnen (evenals kinderen van 0 tot 12, onder begeleiding van een volwassene). Ga je met een groep vanaf 15 personen? Dan is het goedkoper om binnen te komen, bekijk deze pagina voor meer informatie.

Bron: Textielmuseum

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?