Anime Review: Gangsta.

This post is also available in: English

Het verhaal van Gangsta. vertelt meer dan alleen de avonturen van de hoofdrolspelers, het doet zijn best om ook meer te laten zien van de stad Ergastulum. Deze stad staat onder leiding van een aantal grote figuren, soort van maffia bazen. Nicolas en Worick, beter bekend als de Handymen, zijn hierbij een neutrale partij en werken samen met vrijwel alle families.

gangsta

Er zijn een aantal belangrijke karakters en er zijn vrij veel waarvan ze achtergrond informatie geven zodat je als kijker een beter beeld krijgt van wat ze motiveert. Ook niet essentiële karakters krijgen af en toe vrij veel tijd om ze uit te diepen. Alhoewel je in flashbacks wel ziet dat de karakters vrij ver gekomen zijn en wel degelijk een groei hebben gehad zie je vrij weinig verdere groei gedurende de anime. Hierdoor voelen de karakters vrij twee dimensionaal aan. Één van de enige karakters dat zich ontwikkeld is Alex, dit is dan mogelijk ook de interessantste karakter om te zien in de gehele anime.

Gangsta. onderscheidt zichzelf door de unieke stijl die ze hanteren, er lijkt erg veel tijd in te zijn gegaan om een bepaalde grafische stijl te ontwikkelen. Niet iedereen lijkt dit te kunnen waarderen maar in mijn ervaring voegt dit zeker wat aan de anime toe. Ook de animatie is geweldig gedaan en erg goed uitgewerkt. In de vecht scènes lijkt het alsof de geografie goed is uitgewerkt. Het is niet alleen maar elkaar slaan tot er één neer valt het is echt een gebeurtenis waar je als kijker echt in betrokken word. Wanneer je met de anime begint, word je meteen verrast met een geweldige opening van Gangsta. dat zowel je ogen en oren blij mag maken. Na dit geweldige begin raak je echter een beetje teleurgesteld van de rest van de soundtrack aangezien deze weinig speciaals te bieden heeft buiten de opening om.

Het verhaal van Gangsta. is een lastige. Ze nemen regelmatig erg veel tijd om het verhaal te vertellen je krijgt verschillende kanten mee van het verhaal. Maar je krijgt ook momenten dat het verhaal aan de kant wordt gezet voor voornamelijk actie momenten, waar alles erg vlot om je heen gebeurt. Hierdoor is het lastig om in het ritme te komen van de anime omdat ze het tempo zo vaak verschuiven. Daarbij worden er in deze anime veel verschillende verhalen gestart met hun eigen focus. Zo heb je de onderwerpen van prostitutie en drugs, racisme, familie en uiteraard de maffia praktijken binnen Ergastulum. Racisme in Gangsta. staat centraal en wordt niet gedaan in de vorm van uiterlijke verschillen. Dit wordt voornamelijk aangepakt door gebruik te maken van zogenoemde twilights, dit zijn mensen met verbeterde fysieke mogelijkheden wat ervoor zorgt dat ze boven normale mensen staan. Ondanks het feit dat ze boven normale mensen staan met hun vaardigheden worden ze gezien als gebruiksvoorwerp en dienen ze slechts de “normals” te dienen. Hiermee kunnen ze wegkomen omdat de twilights afhankelijk zijn van de normale mensen om te kunnen overleven. Je hebt echter meerdere kanten bij de twilights. Zo heb je mensen die ze wensen te gebruiken maar ook een groep die ze liever dood ziet en als laatste een groep mensen die hun best doet om de twilights te beschermen. Dit zorgt voor veel politieke spelletjes tussen de verschillende partijen in de stad welke uiteindelijk samen moeten werken om de stad draaiende te houden. Het nadeel van al deze verschillende aandachtspunten is dat het soms lastig kan zijn om alles wat er gebeurd goed te volgen, af en toe voelt het aan alsof ze gewoon teveel willen vertellen.

Gangsta. is een anime met een erg eigen stijl wat op veel punten werkt en ze doen ook zeker hun best om het verhaal goed op te bouwen. Helaas is het lastig om er echt in te komen en blijven doordat ze zoveel tegelijk proberen te vertellen en het tempo constant veranderd. Het zou beter zijn als ze een aantal verhaallijnen minder uitdiepen en minder belangrijke karakters minder of geen achtergrond mee geven. Dit zou meer tijd vrijmaken om zich te richten op de belangrijke punten. De soundtrack is helaas ook teleurstellend en dit is erg jammer gezien de visuele stijl. Een goede soundtrack zou dit echt af kunnen maken op veel momenten. Het geen wat me misschien het meeste ergert, is het feit dat er eigenlijk geen één van de gestarte verhalen wordt afgerond in deze anime. Het is dan ook hopen op een seizoen 2 al zijn deze kansen klein met het nieuws dat de studio, Manglobe, failliet is gegaan. Dit maakt het einde van de anime erg teleurstellend. Uiteraard kan je altijd beginnen met de manga als je echt wilt weten wat er verder gebeurt.

Studio: Manglobe
Start Uitzending: 7 juli 2015
Aantal Afleveringen: 12

Rating: 70/100

Cypher

Moderator op het forum van het anime en manga subforum. Interesses liggen in Japanse cultuur, mythologie. Maar ook in zowel technologie en psychologie. Ben ook te vinden op Twitter @0_Cypher.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?