Chrysantenfestival 2015 in Japanse Tuin Hasselt

Ook dit jaar zal de Japanse tuin in Hasselt het Chrysantenfestival organiseren om zijn openingsperiode fleurig af te sluiten. Dit festival is vanaf zaterdag 17 oktober tot en met zondag 25 oktober.

Foto door: Dj Robintje
Foto door: Dj Robintje

Daarmee sluit de tuin aan bij het Japanse ‘kikumatsuri’, waarbij chrysanten (kiku) in hun meest wonderlijke vormen getoond worden. Tuinen en parken worden dan nog eens extra mooi gemaakt voor het winterseizoen definitief aanbreekt. Daarnaast zal de Japanse Tuin in Hasselt ook wat laten zien van de herfstkleuren.

Hoewel in België vaak een chrysant associëren met droefheid en overlijden, staat de bloem in Japan en China symbool voor geluk. Ze werd al in de 15de eeuw voor onze jaartelling in China gekweekt en dan in de 8ste eeuw na Christus in Japan geïntroduceerd. De bloem kreeg daar een nobele status. Het Japanse keizerlijke zegel is namelijk een gestileerde chrysant en de ‘Orde van de Chrysant’ is er de hoogste keizerlijke orde.

De herfstchrysanten worden als de mooiste bloemen beschouwd die perfect passen in het kleurenpalet van de herfst. Daarom zijn chrysanten op dat moment overal in het land terug te vinden. In enkele Japanse steden worden zelfs grote tentoonstellingen gehouden met onder andere poppen die gemaakt zijn van chrysanten.

In het thema van ‘waaier’ hebben vrijwilligers bloemstukken gemaakt die ze in de hele tuin zullen tentoonstellen. Natuurlijk mogen ook de traditionele potchrysanten niet ontbreken om de tuin vol met kleur te laten opleven.

Mocht je voor vrijdag 16 oktober voor 12.00 uur reserveren, dan kun je meedoen aan een anderhalf uur durend begeleid bezoek in de tuin met één van de ervaren gidsen. De rondleidingen zijn op zondag 18 en 25 oktober en starten telkens om 15.00 uur en kosten € 8,50 per persoon (dit is inclusief entree voor de Japanse Tuin).

Je kunt de Japanse Tuin in Hasselt vinden aan de Gouverneur Verwilghensingel 23. Het is in deze periode geopend van maandag tot en met zondag; maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00, zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur. Entree is € 5,00 per persoon, voor groepen vanaf 15 personen is het € 1,00 goedkoper. Verder zijn kinderen onder de twaalf jaar welkom zonder iets te betalen.

Bron: Japanse Tuin Hasselt Facebook

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?