In memoriam: Shota Yokoyama

This post is also available in: English

Aanstaande donderdag zou ADAMS weer eens naar Nederland komen, het zou weer een toffe show worden. Ik keek er weer naar uit om Shota en ADAM weer te zien en met team HIGHFeeL te gaan knallen. Het heeft niet zo mogen zijn.

Shota op Schiphol Airport, voor het interview van AVO Blog in 2014 (Foto door: Francisca Hagen, AVO)
Shota op Schiphol Airport, voor het interview van AVO Blog in 2014

In de ochtend van 30 november 2015 overleed Shota Yokoyama, het beste bekend als gitarist van ADAMS, in zijn slaap. Hij kreeg op vrijdag 28 november een zware beroerte, terwijl hij on stage stond zijn ding te doen waar hij het beste in was: muziek maken. Dit alles gebeurde in het Poolse Warschau. Nadat bekend werd dat hij een beroerte had gekregen, werd al meteen bekend dat de wereldtour ORIGINAL LOVE niet door zou gaan. Het is dan ook verschrikkelijk om te moeten vernemen dat Shota niet meer onder ons is.

Op het moment van de eerste berichten over wat er gebeurd was met Shota, bevond ik mij in Berlijn. Ik voelde mij machteloos zo in het buitenland, waar ik niet mijn vertrouwde omgeving had waardoor ik eventueel dingen kon regelen.

Shota was al heel lang bezig met muziek; hij was gitarist voor een aantal bands toen hij tiener was, voordat hij een carrière startte als composer en muziekproducer. Hij heeft gestudeerd aan een muziekschool en startte in 2011 HIGHFeeL Japan en ADAMS. Shota was laatst nog gestart met zijn soloproject, waarbij hij ter kennismaking het lied Melting deelde met ons.

Zoals velen weten is ADAMS speciaal voor AVO. Op 14 juli 2013 maakte het duo hun debuut in Nederland tijdens het AVO J-Rock Festival. Dat was tijdens hun eerste Europese tour. Meer dan 150 mensen zagen dit optreden. Het werd allemaal goed ontvangen door het publiek! Het was dan ook een prachtige start voor de band, want niet alleen op dit festival werd ADAMS goed ontvangen. Uiteindelijk is AVO blijven samenwerken en zijn er meerdere shows eruit voortgevloeid. Uiteindelijk kan ik ook zeggen dat ik vrienden ben geworden met Shota en ADAM. Door dit alles kwam het overlijdensbericht van Shota dan ook zeer hard aan. Niet alleen voor mij.

Mijn eerste kennismaking met Shota was in een rokerige ruimte in Tivoli de Helling. Daar waren Shota en ADAM cheki’s aan het maken door Ryota Sakai. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik enigszins zenuwachtig was, want ik had nog niet heel veel ervaring met artiesten. We waren daarna naar buiten gaan kijken, naar de mensen die al stonden te wachten voor de deur. De keer daarop trad ADAMS op in P60, ik kan mij nog herinneren dat alles snel snel moest; door file kwam ADAMS laat binnen. Maar de show was erg goed neergezet. Daarna OshareCon en een intieme show in de 330 LIVE. Bij beide shows was het publiek enthousiast! Verder heb ik ook nog samengewerkt voor de shows van SAGA in 330 LIVE en X Made Alcoholic Santaclaus tijdens Abunai! Ik weet nog dat Shota mijn mening vroeg over X Made Alcoholic Santaclaus, toen de band aan het spelen was. Ik zei hem nog: “Dit is echt mijn muziek!”

Ik herinner mij Shota als een zeer vriendelijke en professionele man. Daarbij zag ik hoe goed hij, samen met ADAM, het publiek kon vermaken. Ik vond het inspirerend wat hij deed, ook met andere projecten. Hij was volgens mij veel bezig met het vinden van nieuwe artiesten om mee samen te werken. Ik weet ook dat hij zeer geliefd werd, niet alleen door zijn familie, maar ook vrienden en fans.

Het is onduidelijk wat de vervolgstap gaat zijn van ADAMS en of ADAM nog iets wil gaan doen. Voor de fans is het afwachten. Alle naasten van Shota gaan een moeilijke tijd tegemoet en zullen deze tijd hard nodig hebben om een poging te doen om dit verlies te verwerken, al weet ik uit ervaring dat dit niet makkelijk zal gaan. Hier gaat heel veel tijd overheen.

Afsluitend wil ik mijn condoleances uiten naar zijn partner Aurélie, zijn bandgenoot ADAM, zijn familie, vrienden en vele fans.

Rust zacht, Shota.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Eén gedachte over “In memoriam: Shota Yokoyama

 • 1 december, 2015 om 20:18
  Permalink

  Pakkende tekst! En moedig van je om het zo te schrijven.
  Als je iemand leert kennen is het zeker moeilijker wanneer er een afscheid komt.

  Daarbij was ADAMS gewoon echt speciaal, het eerste AVO J ROCK FESTIVAL…

  Sterkte aan alle familieleden, vrienden en ook fans.

  Shota zal zeker gemist worden.

  Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?