Kanji van het Jaar 2015: 安 (an)

an-kanji2015Het einde van het jaar nadert en dan is het tijd om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Zo ook dit jaar! De winnende kanji voor 2015 is 安 (an, yasui). Op zijn eigen betekent dit karakter tevredenheid of vrede/veiligheid, evenals goedkoop. De Kanji van het Jaar werd bekend gemaakt in een temple in Kyoto, Kiyomizudera, waar de hoofdpriester de winnende karakter opschreef.

Een openbare peiling beslist de winnende kanji en deze kanji beschrijft de nationale stemming in Japan voor 2015. Dit jaar werd er 129.647 keer gestemd en ging er 5632 stemmen (4,3%) naar ‘an’. De kanji speelt een prominente rol in het tumult rondom Premier Shinzo Abe, te denken aan zijn inspanningen om zijn veiligheidswet te laten passeren, terwijl demonstranten op straat hun bezorgdheid uitten over de toekomst van de vrede. Andere redenen om te kiezen voor deze kanji was de ongerustheid bij de bevolking na een reeks terroristische aanslagen in de hele wereld, klimaatverandering en de onthoofding van freelance journalist Gotō Kenji en beveiligingsbedrijfmedewerker Yukawa Haruna in Syrië.

Op de tweede plaats kwam de kanji “Bakoe”, afgeleid van de Chinese toeristische stijl “baku gai” (kopen in bulk). Op de derde plaats kwam “sen”, welke staat voor oorlog, als gevolg van de 70ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Elk jaar op 12 december is het ‘Kanji Dag’ in Japan, maar dit jaar was de Kanji van het jaar 3 dagen na deze dag bekend gemaakt. 12 december is gekozen als ‘Kanji Dag’ vanwege de woordspeling op basis van gelijkluidende klanken met de nummers 12/12: ii ji ichi ji (een goed karakter).

De Japan Kanji Aptitude Testing Foundation is een organisatie dat kanji promoot en doet jaarlijks een landelijk onderzoek. Vorig jaar ging de meeste stemmen naar het karakter  “zei; mitsugi”, oftewel belasting.

Bron: Nippon.com, The Asahi Shimbun

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?