AVO Blog interview met SuGoi Cos.

SuGoi Cos. is een cosplay groep die al best lang bestaat die vaak op conventies en evenementen te vinden zijn! Vaak doen ze ook mee aan cosplay acts, maar staan ze ook weleens in de dealerroom. Ik zie de cosplaygroep regelmatig op conventies en ik vond het interessant om een interview met ze te houden! Ik heb ze geïnterviewd op Animecon 2015. Ga er lekker voor zitten en geniet ervan!

Sugoi.Cos. Foto door NoZlan.
Tokyo Ghoul. Foto door NoZlan.

AVO Blog: Kunnen jullie jezelf voorstellen wie jullie zijn?
Mako: Op Facebook sta ik bekend als Mako , onder vrienden ook bekend als Mimi. Ik ben op dit moment 26 jaar. Ik cosplay al sinds 2008.
Riss: Ik ben Riss, mensen kennen me als Rizzlemonster. Ik cosplay al sinds 2006 en woon in Amsterdam. Ik heb een hekel aan paarden en vind belangrijk dat mensen dat weten.
Leivi: Mijn naam is Siha Leivi, de meeste mensen kennen me as Lei. Ik cosplay al sinds 2008 en ik kom uit het hoge noorden.
Yano: Ik ben Yano, ook bekend als Kristel. Ik ben de baby van de groep want ik zit er net pas een jaar in de groep. Ik cosplay sinds 2011 en ik kom uit het zuiden.

AVO Blog: Hoelang bestaat de groep en hoe is het ontstaan?
SuGoi Cos.: We waren allemaal op Animecon in Almelo, oude locatie. We zaten in de rij en we dachten “Jongens, we hebben honger, heeft iedereen zin om naar de pizzeria te gaan?!” En zo zaten we uiteindelijk met een groep bij de pizzeria. En de eerst volgende con hadden we Riss aangeboden om bij ons te blijven slapen (Mako en Leivi) omdat het toevallig in het noorden was. En vanaf dat moment hadden wij iets van “Hey zullen we een cosplay groep beginnen?” En sindsdien zijn we een cosplay groep sinds 2009 en in 2014 kwam Yano er ook bij. Toen in die tijd kenden we maar 2 woordjes Japans en 1 daarvan was Sugoi vandaar de naam. *lacht*

AVO Blog: Wat doen jullie samen als cosplay groep en wat is jullie doel?
SuGoi Cos.: We hebben heel veel plezier in het maken van acts en cosplay en mensen daarmee te entertainen.
Sommige mensen hebben moeite ons aan te spreken omdat we vaak best luidruchtig zijn en misschien daarom arrogant over te komen enzo maar wij hebben veel lol met elkaar als groep omdat het onze humor is en we dezelfde interreses hebben. Op deze manier hopen wij over te brengen aan mensen dat het gewoon heel erg leuk is om een groep te hebben.

AVO Blog: Nu vind iedereen wel iets anders leuk, hoe worden jullie het eens met wat jullie samen gaan cosplayen?
SuGoi Cos.: We zijn wel een cosplay groep, als iemand de serie/game niet kent is het niet meteen dat we het dan helemaal niet meer doen, je past je enigszins aan. Natuurlijk moet iedereen er geinterreseert in zijn om het te cosplayen en niet dat iemand tegen hun zin cosplayed. We verdiepen ons juist in de characters die er zijn en we cosplayen niet zomaar iemand omdat het maar leuk lijkt. We kennen elkaar wel door en door en omdat we zo verschillend zijn hebben wij eigelijk nooit moeite met een cosplay uit te kiezen , we zien altijd erg snel welke character bij wie van ons passen.

AVO Blog: Hoe ben je zelf in aanraking gekomen met de cosplay wereld, wat is de reden dat je met cosplay bent begonnen?
Mako: Lei en ik zaten samen op school en hadden een opdracht dat we een soort uitje of evenement moesten kiezen waar je met je groep heen zou gaan en wij kwamen heel toevallig uit op Chibicon en ik wist niet wat cosplay was in die tijd al waren we wel al fan van anime. Toen hadden we de opdracht uitgewerkt en hebben we een cijfer gekregen. We dachten dat we er ook voor het echt erheen kunnen en we deden dat. Dat was ook de eerste keer dat we aan cosplay deden.
Riss: Voor mij begon het met de tekenfilms op tv, ik keek altijd Sailor Moon want dat vond ik altijd fantastisch! En een vriendin van me die vond anime ook echt cool en we kochten allebei ons allereerste manga! Zo begonnen we meer anime te kijken en later ontdekten wij dat er ook conventies waren. Toen gingen we ook in cosplay van D.N.Angel naar Abunai 2006 in Enschede op de camping! Zo zijn we in cosplay ingerold. Het duurde wel tot 2009 tot ik de rest van de groep ontmoette maar ik deed altijd nog aan cosplay.
Lei: Ik heb niet zoveel toe te voegen aangezien Mako het al heeft verteld maar we keken altijd wel anime en het begon bij ons met dragonball z op de basisschool en deden altijd wel aan tekenen en manga kennen we echt al heel lang dus zo begon het dat we ook Japanse muziek en Japanse cultuur leerden kennen en zo begon het dat we iets met japan als thema wilden kiezen voor onze opdracht en zo vonden wij Chibicon. Ik mag heel trots zeggen : We deden op Chibicon ook meteen mee aan de cosplay act competitie en hebben ook meteen de eerste prijs gewonnen! Suck on that.
Yano: Voor mij begon het ook met de interesse voor anime en manga maar het was echt pas op het HBO dat ik iemand tegen kwam die naar conventies ging en die nam mij dus mee voor de eerste keer naar de conventie Chibicon en ook in cosplay en zo begon ik een beetje de smaak te pakken en met haar bestelden we ook onze eerste wigs en sindsdien ben ik ook kostuums proberen te maken en tot nu toe is dat altijd goed gegaan dus ik blijf zeker doorgaan.

SuGoi Cos.
SuGoi Cos.

AVO Blog: Wie is je grote voorbeeld uit de cosplay wereld en waarom?
Mako: Reika en Fay , die heb ik ontmoet vorig jaar en ik vind hun fantastisch. Maar afgezien van de professionele cosplayers kom je zoveel andere leuke cosplayers tegen die ook gewoon echt vette cosplays hebben. Ik ben ook heel erg geïnteresseerd hoe vrouwen mannen cosplayen en andersom, ik vind dat heel mooi om te zien hoeveel werk erin zit om het character neer te zetten. Zelf ben ik namelijk ook een crossplayer en ik vind het leuk om die uitdaging aan te gaan.
Riss: Ik heb gekeken bij de mensen waar ik het meest van heb geleerd, dan kom ik uit op Adam Savage van Mythbusters, en met het maken van worbla heb ik veel gespiekt bij Kamui cosplay, voor painting heb ik vaak gekeken bij Pretzl Cosplay. Ook heb ik veel van mijn eigen groep geleerd en ook mijn zus heeft me af en toe geholpen.
Leivi: Ik heb niet echt een groot voorbeeld. Als ik cosplayers zie die heel goed zijn kan ik ze waarderen , maar ik kan niet zeggen dat ik echt geïnspireerd ben door een bepaalde cosplayer. Vorig jaar heb ik wel Yaya Han ontmoet , ze was echt heel aardig en behulpzaam, en op zo’n manier waardeer je iemands werk nog meer.
Yano: Voor mij is het een Koreaanse cosplayer Myo, ze cosplayed bijna alle characters die ik ook zou willen cosplayen. De manier hoe zij haar cosplays maakt vind ik heel erg mooi.

AVO Blog: De cosplays maken jullie voornamelijk zelf, hoe beginnen jullie met de cosplay en hoelang duurt het voordat jullie een cosplay af hebt?
SuGoi Cos.: Het begint er vaak mee dat iemand van onze groep ergens helemaal fan van is en dan de cosplay aan de groep voorlegt en dan kijken we of het inderdaad iets is om met ons allen te cosplayen. Eerst gebeurd er een tijdje niks , omdat we dan eerst hyped zijn over het concept zelf. Daarna beseffen we ons dat wel de kostuums moeten maken, en dan gaan we aan de slag. Dan halen we bijvoorbeeld de stof, en spreken we met zijn allen een keer af om bijvoorbeeld worbla te maken enzo. We blijven elkaar motiveren. Ook helpen we elkaar, als je als groep elkaar blijft helpen komt iedereens sterkste punten naar boven komen en zo zorgen wij ervoor dat iedereens kostuum helemaal af is.

AVO Blog: Ook maken jullie armor en props zelf, hoe gaat dat te werk?
SuGoi Cos.: We cosplayen nu de Hyrule Warriors en dat is eigenlijk de eerste keer dat we met worbla zaten te spelen , Riss en Mako zijn er als eerst mee begonnen en we hebben wel veel geleerd naar mate we er meer mee deden. Ook per persoon is het verschillend hoe lang je er mee bezig bent, Lei had nog in een week haar hele armour in elkaar gekregen maar Mako heeft er ongeveer 3 weken overgedaan en Riss heeft er ook een tijdje over gedaan. Maar het blijft wel een uitdaging. Elk jaar willen we iets nieuws doen. Vorig jaar hadden hele grote cosplays gedaan zoals Totoro en No Face , en dit jaar wilden we graag met worbla en props werken. Volgend jaar verzinnen vast weer iets nieuws!

AVO Blog: Nu zijn jullie gecosplayed als de Hyrule Warriors, kunnen jullie hier iets over vertellen?
Mako: het begon allemaal op een warme zomerdag bij Riss thuis die een nieuwe Wii U had gekocht. Ze had ook Hyrule Warriors en die moest ze natuurlijk aan ons laten zien hoe geweldig dat spel was. De rest vond het ook echt vet en vonden dit een leuk concept om te cosplayen. Zelf heb ik voor Link gekozen omdat ik van jongens cosplayen houd en hij is de enige jongen. Link is ook mijn favoriete personage.
Riss: Ik ben gecosplayed als Sheik , Ik heb haar altijd wel vet gevonden in de voorgaande games. Maar in Hyrule Warriors is haar outfit zo zwaar gepimpd , dat vind ik echt cool! En Sheik vind ik toch meer bij mezelf passen dan de andere personages.
Leivi: Ik ben gecosplayed als Impa. ze heeft ongeveer dezelfde huidskleur als mij . Zij is een erg sterke vrouw en ik hou van sterke personages. Het hele armor project was echt heel veel werk maar ik ben er wel trots op.
Yano: Ik ben gecosplayed als Agitha. Ik kende Zelda persoonlijk nog niet zo goed dus ik wist eerst nog helemaal niet wat ik moest doen maar ik werd door de andere wel geholpen om dit personage te kiezen. Het is mijn eerste grote project met allemaal stof etc dus het daagde me wel uit om te maken en ik ben erg blij met het resultaat.

SuGoi Cos. Foto door Melissa van den Hoogen.
SuGoi Cos. als Hyrule Warriors groep. Foto door Melissa van den Hoogen.

AVO Blog: Op de Animecon 2015 op Zaterdag hebben jullie een cosplay act gedaan tijdens de cosplay competitie. Hoe vonden jullie dat het verliep?
SuGoi Cos.: Het verliep wel goed , alleen het oefenen zelf ging wat minder. Bij ons gaat het oefenen meestal slechter dan de daadwerkelijke performance. De stage is namelijk veel groter dan waar wij oefenen. Bij de big rehearsel komen we nog achter dingen achter wat dan snel moet worden aangepast. Wij kunnen goed inspelen als dingen anders moeten. Verder waren we wel nerveus maar het verliep wel goed. In onze hotel kamer konden we nog meer oefenen omdat de kamer ook groot was.

AVO Blog: Wat komt er bij kijken bij het voorbereiden van een cosplay act en hoeveel tijd steken jullie erin?
SuGoi Cos.: Het bedenken gaat vrij snel. Bij elke act is er meestal 1 persoon die grotendeels de tekst verzint. Diegene die het meest van de anime/game afweet maakt meestal de basis. Een act verzinnen en op papier maken is makkelijk , maar het maken van beeldmateriaal, geluiden, en het inspreken zijn echt de leukste dingen om te doen. Maar op ons werk zijn we wel kritisch , en we helpen elkaar ook zodat we de act krijgen zoals we willen. We zijn er lang mee bezig omdat we allemaal zo ver van elkaar wonen, we moeten ook de tijd vinden om met elkaar te oefenen. Met het inspreken alleen al zijn we echt een dag mee bezig. Ook met het filmen nemen we een dag. Vooral de spontane dingen die zijn gefilmt gebruiken wij.

SuGoi Cos. Foto's door Jeroen Weimar.
Hyrule Warriors cosplay act op Animecon 2015. Foto’s door Jeroen Weimar.

AVO Blog: Heb je nog tips voor beginnende (en ervaren) cosplayers?
SuGoi Cos.: Blijf gewoon jezelf, doe wat je zelf wilt maar wel met mate dat je andere mensen niet lastig valt. De laatste tijd is er op conventies zoveel drama, geloof niet wat iedereen zegt als er negatieve verhalen over je rond gaat, zorg er gewoon voor dat je het zelf leuk hebt. Er zijn genoeg dingen te doen op een conventie. Als je dingen wilt maken voor je cosplay en je weet niet hoe het moet, vraag het dan gewoon aan andere mensen die er iets van af weet, zo leer je ervan. Leg ook de lat niet te hoog voor jezelf, want naar mate van jaren word je steeds beter en daar leer je steeds van. Cosplayen moet ook gewoon leuk blijven! Als mensen tips voor je hebben neem het niet op als kritiek maar zie het gewoon positief, ze willen je juist helpen.

AVO Blog: Bij welke evenementen en conventies zal SuGoi Cos. in de toekomst aanwezig zijn en hebben jullie nog andere plannen?
SuGoi Cos.: We willen graag in de toekomst conventies bezoeken in het buitenland. Ook gaan we naar Tsunacon, Yaycon, Elfia en Animecon dit jaar!

Ik wil graag Mako, Riss, Siha Leivi en Yano bedanken voor hun tijd voor het interview! Wil je meer over hun te weten komen , bezoek hun facebookpagina!  Ook hebben ze hun eigen YouTube kanaal.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?